Magazin

Blog

Hogyan legyünk még jobban? – Tippek a masszázslabda használatához

A külső, mozgásszervi részénél nem győzöm hangsúlyozni és ajánlani a masszázseszközök használatát az otthonodban. Nagyszerűen lehet segíteni velük az izmok és a fascia működésének helyreállítását. Erre az egyik legalkalmasabb eszköz a masszázslabda. Nézzünk pár tippet, hogy mely területeknél, milyen pontokat érdemes kislabdával kezelni.

Rácz Szabó Viola vagyok, gyógytornász. Folyamatosan arra törekszem, hogy megismerjem az ember testi-lelki működését. Előző cikkemben már meséltem pár szót a testi-lelki egyensúly fontosságáról. Nézzünk pár gyakorlati tanácsot a masszázslabda használatához!

VÁLL, VÁLLÖV TERÜLETE

Falnál végezzük ezeket a gyakorlatokat, mert így könnyedén tudjuk szabályozni, hogy mekkora súllyal dőljünk a labdának, figyelembe véve azt, hogy ne okozzunk magunknak nagy fájdalmat. 

A háti gerincszakasz mellett (a csigolya kiemelkedő töviseire nem nyomunk), illetve a lapocka belső széle mentén keressünk fájdalmas pontokat, ezt úgy is végezhetjük, hogy a kezünket betesszük a derekunk mögé, majd a könyököt előre engedjük, ilyenkor elemelkedik a bordákról a lapocka belső széle és még célzottabban keresgélhetünk. Ajánlott: légzéskor létrejövő fájdalomnál, háti, nyaki fájdalmaknál, váll, kar fájdalmánál.

A vállöv átmasszírozása labdával

A lapockán is érdemes szétnézni. A felső részén, a csontos kiemelkedés az a lapocka tövis, ez egy jó tájékozódási pont. Ezt érdemes fentről lefelé megközelíteni a kislabdával, végig a perem mentén, és alulról felfelé is, illetve a lapocka alsó területét végigpásztázni. A lapocka külső széléről eredő izmokat sem szabad kihagynunk. Sok esetben ezek vannak "túlfeszülve". 

Ajánlott: akinek problémája van a váll rotációs mozgásainál ill. a kar emelésekor.

A lapocka területén is szuper segítség

A vállunk alatti vonal mentén haladjunk, oldalt. A  bordakosár kb. feléig menjünk el a masszázslabdával, nagyon óvatosan, nehogy nagyon megnyomjuk a bordákat. Szintén, ha találunk egy fájdalmas pontot, ott időzzünk el. 

Ajánlott: ha nehezített a kar emelése.

Ügyelj rá, hogy ne nyomd meg túlzottan a bordáidat!

Vállunk elülső részénél, az ízületi vonal előtt, a bordáknál, szintén óvatosan végig mehetünk. 

Ajánlott: akiknek előre esik a válla, nem tudja kényelmesen a derekához tenni a kezét, feszül ezen a részen amikor oldalra emeli a karját a fül vonalában.

A váll elülső részének átmasszírozása

Helyezzük az asztalra a labdát, majd fektessük rá a felkarunkat. Így jól tudjuk kezelni a tricepszünket. Ajánlott: ha a váll előre emelése nehézkes.

Masszírozd át a tricepszedet is!

Asztalra helyezzük az alkarunkat, majd annak felső (könyökhöz közelebb eső), belső, utána külső részére helyezzük a labdát és saját erőnket használva, másik kezünkkel nyomást fejtünk ki. Ez kiváló lazítása az alkar területén lévő izmoknak. 

Ajánlott: azoknak, akik irodai munkát végeznek, feszül az alkarjuk, ujjaikba sugárzó tünetek vannak.

Az alkar átmasszírozása: mindenkinek, aki irodai munkát végez!

GERINC

Ezt is falnál végezzük. Itt használhatjuk a dupla golyót is. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne nyomjunk rá a csigolyák kiemelkedő tövis részére, szigorúan mellette haladjunk. Főként a háti gerincszakasznál lévő izmokat tudjuk jól kezelni. Az ágyéki gerincszakasznál lévő izmokat is lehet, de nagyon-nagyon óvatosan, mert ott már nincsenek védve a csigolyák, mint a háti szakaszon a bordák által. A bordák és a medence között mozogjunk és ne nyomjunk nagy erővel! Derekunk kicsit egyenesítsük ki, illetve forduljuk kb. 20-30 fokot a kezelendő oldal irányába, hogy ne teljesen hátulról nyomjunk rá az izomra, hanem hátulról-oldalról.

Mindig a csigolyák mellett haladj!

MEDENCE TERÜLETE

Végig kell mennünk a medenceperem teljes vonalán, a keresztcsonttól egészen az elülső medence tövisig (oldalt fejezzük be a kezelést, ne elöl). Lentről felfelé nyomunk be a medence perem alá a masszázslabdával. Ezután a keresztcsontunk oldalsó részéhez nyomunk be kívülről befelé, ne hátulról előre. (hüvelykujjammal mutatom a perem részt) 

Ajánlott: akik nehezen hajolnak előre, csípő és derék körüli fájdalom esetén.

Figyeljünk arra, hogy ne csak az izomhason guruljunk át gyorsan, mert nem lesz olyan hatékony a tevékenységünk, mint szeretnénk.

Szuper gyakorlat mindenkinek, aki derákfájástól szenved!

Itt említem még meg a csípő területét is, mert ugyanaz a pozíció, csak itt a combcsont feje felé végzünk kintről befelé történő nyomást, az ízület mentén.  

Ajánlott: csípő körüli fájdalmak esetén.

Csípő körüli fájdalom esetén is segít a kislabda!

VÁDLI TERÜLETE

Padlón, szőnyegen helyezkedjünk el, nyújtott ülésben. A térdhajlatba ne nyomjunk bele, erre ügyeljünk! Tehát a hajlat alatt keressünk fájdalmas pontokat középen illetve a lábszár hátsó részének két szélén, amikor a külső vagy belső részt kezeljük, fordítsuk el csípőből az alsó végtagunkat befelé ill. kifelé kb. 30 fokot. Utána helyezzük át a labdát az Achilles ín kezdetéhez, kb. az alsó 1/3-nál található ez a rész és itt is keressük fájdalmas pontokat, középen kívül és belül, ahogyan az előzőeknél tettük. 

Ajánlott: "feszes" vádli, saroknál, térdnél jelentkező fájdalomnál.

A vádli átmasszírozása ülő helyzetben

TALP

A labda a talp alatt van, ülve vagy állva is használhatjuk. Itt is keressük fájdalmas pontokat. Első kis fájdalomnál álljunk meg, és várjuk meg még lecsökkent. 

Ajánlott: minden esetben :D

A talp átmasszírozása mindenkinek ajánlott!

Ezekre kell minden területnél ügyelnünk

Magunknak ne okozzunk egy 10-es skálán 3-as erősségű fájdalomnál nagyobbat, ez a többi területre is igaz. Addig tartsuk ott a labdát ameddig a fájdalom nem csökkent, ez lehet 2 perc is, ha ennyi idő alatt nem szűnik meg, az adott ponton a fájdalom, akkor majd legközelebb visszatérünk rá. Ne labdázzunk, hengerezzünk, masszírozzuk azt a területet amely érzékeny maradt még az előző kezeléstől! Ilyenkor várjunk legalább két napot, illetve addig amíg nem múlik el az érzékenység, fontos, hogy időt hagyjunk a gyógyulásnak! Masszázs után ne sportoljunk, mert megváltozik az izom reakcióideje, úgymond egy "ellazult" állapotba kerül. Ha egy pont nyomásakor zsibbadást érzünk, akkor eltaláltunk egy ideget, ilyenkor azonnal váltsunk területet! Amennyiben "égő", sugárzó fájdalmat érzünk, húzódást, abban az esetben ne ijedjünk meg, jó helyen vagyunk és folytathatjuk az adott terület kezelését, mert ez a fájdalom a fasciához tartozik, nem az ideghez.

Még egy gondolat: Naponta 5 percet szentelj magadra, és megváltozik a világról alkotott képed. Mondd el a testednek, hogy mennyire becsülöd, tiszteled, szereted és köszönöd, hogy van neked, őrzöd az épségét. Figyeld meg a szöveteid, szerveid mozgását, kommunikálj a sejtjeiddel, érzéseiddel, gondolataiddal, azok magjaival, ültesd el a megértés, megbocsájtás, hála, szeretet érzését magad, szeretteid, embertársaid iránt. Mindezek hihetetlen folyamatokat indítanak el bennünk és oldanak meg. 

Remélem sikerült segítenem abban, hogyan tehettek még egy kicsivel többet magatokért, a mindennapokban. 

Legyen csodás napotok!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)