Magazin

Blog

Hogyan lehetsz jobb szörfös? Ötletek a fejlődéshez

Megtetszett a windsurf sport és belevágtál? Az első lépések már mennek? Akkor jó úton haladsz ahhoz, hogy fanatikus szörfös legyél. Amellett, hogy a szörfözés egy igazi fun sport, azaz a szórakozás és a szabadidő aktív eltöltése a cél, fontos, hogy ne ragadj meg egy szinten. A kihívások és a fejlődés a kulcsszó ahhoz, hogy késő öregkorodig élvezhesd a vízen siklást.

Pár gondolatot adnék át ahhoz, hogy egyre jobb és jobb legyél, ami együtt jár azzal, hogy egyre boldogabb szörfös váljon belőled.

A minőségi felszerelés fontos!

A windsurf egy technikai sport, azaz a teljesítmény – sebesség, manőverek – a felszereléstől is függ. Ne félj az újtól! Minden évben új trendek hódítanak a deszkák és vitorlák között, és ezek mind az élvezetesebb szörfözés felé visznek. Sokan gondolják azt, hogy a megszokott felszerelés jobb, mert már tudod, hogy hogyan reagál a különböző helyzetekben. Ez igaz is, az új megszokása – például egy rövidebb, fordulékonyabb vagy könnyebb deszka – pár napig is eltarthat, de biztos lehetsz benne, hogy ha megszokod, jobb lesz, mint a régi (próbálj ki egy 10 évvel ezelőtti vitorlát és rögtön érezni fogod).

Ügyelj a fokozatosságra, és gyakorolj sokat!

Szinte minden szörfösnél az első célok egyike, hogy nagyon gyors legyen. Ehhez egyre nagyobb szélben, egyre profibb szlalom felszerelés szükséges, de ne ess át a ló túloldalára. Fokozatosan állj át a freeride szörfről a húzósabb vitorlákon át a freerace deszkákra, és csak ha már biztosak az alapok, akkor válts versenyfelszerelésre. Nagyon sok deszka és vitorlajavítást spórolhatsz meg magadnak így. A könnyű szlalomdeszkák nagy sebességnél nem veszélytelenek, 50km/ó körül elég egy spinout vagy ütközés egy hallal és máris törik-szakad a kikönnyített profi cucc. Ha a sebesség a cél, vegyél egy sebességmérő GPS karórát és azzal elemezd, hogy tényleg gyors vagy-e. Meg fogsz lepődni, hogy nem mindig akkor vagy a leggyorsabb, amikor azt érzed. A pillanatnyi sebesség figyelésével nagyon sokat javíthatsz a technikádon. Rengeteg variációs lehetőséged van mind a vitorlán, mind a deszkán, a lábtartók és a szkegek variálásával vagy az árboctalp állításával. Próbálgasd őket, a tesztekkel elvesztett idő meg fog térülni! Persze nem kell mindent neked kikísérletezni, a parton a többiek biztosan szívesen beszélgetnek a témáról, de vedd figyelembe, hogy a szörfösök nem csak testalkatra különböznek, így általános megoldást ne várj. Ha teheted, cserélgesd a felszerelésed, van olyan, aki legalább annyira kíváncsi a te felszerelésedre, mint te az övére, így ha cseréltek pár körre, sokat fejlődhetsz.

Keresd a társaságot!

És ha már társaságnál tartunk, legyél aktív tagja a lehető legtöbb szörfös kis csapatnak, így eleve nem szörfözöl egyedül, sok infót megtudhatsz az aktuális szélről, ahol a cimborák vannak, és rengeteg tapasztalatot hallhatsz. A többieket látva a motivációd is nőni fog wave és freestyle szörfben biztosan, és ha szlalomban utazol, biztosan elkap majd az „utcai versenyszellem” is. A társaság nem csak a vízparton értendő. Sok fórum és Facebook csoport van a témában, ahol egy-egy kérdésre számolatlanul jönnek a tanácsok. A neten oktató és utazós videók tömege várja, hogy megnézd és még szárazon, a kanapén berögzüljön, hogy mit és hogyan kellene a vízen csinálni és hova kellene utazni.

Mint sok más technikai sportot, ezt is lehet egy életen át tanulni.

Láss világot, szörfözz idegen vizekre!

A társaságban mindig felvetődnek a közös szörfös utazások is. Ha el tudsz szakadni a családodtól és a munkádtól, érdemes 1-2 hetet egy rodoszi, lefkadai, szardíniai, marokkói, tenerifei útra szánnod. Egy hét alatt egy szezonnyit fejlődhetsz az ideális körülmények között. Érdemes már a tavaszi szezonkezdetet előbbre hozni valami mediterrán részen, de még jobb szeptember-októberben a nyarat meghosszabbítani. A tavaszi túrákon még újra meg újra bele kell szokni a sportba/mozgásba, de őszre általában már a kondíciód is megfelelő ahhoz, hogy bevállalósabb legyél és ne csak izomlázzal, fáradtan nézd a helyieket a partról.

A türelem meghozza a tapasztalatot

A jó szörfözés nyitja a sok vízen töltött idő. Ezért próbálj meg elszakadni a hétköznapokban is néha, 1-2 óra délutáni vagy esti szörfözés akár a Velencei tónál is segít. Figyeld a szelet, próbáld meg az alkalmat megragadni, a programjaidat úgy szervezni, hogy a szeles napokat ne mulaszd el. Szörfözni nem akkor megyünk, amikor szeretnénk, hanem akkor, amikor fúj! A nem tökéletes szörfös nap is sokat fejleszt, ha el-eláll a szél, ne menj rögtön ki, gyakorolj gyengeszeles manővereket, akár nagyobb deszkán is, ha teheted. Kifejezetten gyenge szélre való a hydrofoil szkeg, próbáld ki! Egyrészt egy látványos és új dolgot tanulhatsz vele, másrészt a technikád is sokat fejlődhet és meglepően gyenge szélben is tempósan csúszhatsz.

Légy sokoldalú!

A szörfözésnek több ága van, sokan csak egy-egy úton indulnak el, de érdemes a többit is kipróbálnod. Ha eddig csak a sebesség érdekelt, hidd el, nem csak a sík víz létezik. Menj rá a hullámokra és egy új világ nyílik ki. Ugyanez fordítva is igaz. Ha csak az erősszeles, óceáni hullámok jönnek be, ne nézd le a balatoni gyengeszeles napokat, állj rá egy hydrofoil deszkára, meg fogsz lepődni! Magyarország nem tartozik az ideális szörfös helyek közé, de ezzel együtt egy életre szóló szerelmet kapsz, ha tanácsainkat megfogadod!

"Hollósi Péter vagyok fanatikus windszörfös. Több mint 35 éve, szinte minden szabadidőm, nyaram és utazásom erről a sportról szól. Végigkísértem a felszerelések fejlődését, a SUP-ok kialakulását, a wing és a hydrofoil megjelenését és térhódítását. 2005 óta a saját szörfboltomat vezetem Érden, amit pár éve snowboardok kereskedelmével egészítettem ki. Szívesen segítek a témakörben, legyen szó felszerelésről, tanulásról, utazásról."

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)