Magazin

Blog

Hogyan öltözzünk fel téli lovagláshoz?

A téli sporttevékenységek élvezetének egyik kulcsa a megfelelő ruházat. Ahhoz, hogy ilyenkor is jó kedvvel álljunk neki a kültéri tevékenységeknek, érdemes körültekintően megválasztani minden egyes réteget. Így elkerülhetjük a vacogást, a túlzott izzadást, a megfázást, és kellemes hőérzettel mozoghatunk bármilyen időben.

Minden kültéri sporttevékenységnél alapszabály, hogy rétegesen érdemes felöltözni hozzá. Ez általában három, az adott hőmérséklethez, intenzitáshoz, időjárási körülményekhez megfelelően megválasztott réteget jelent. Hogy melyik rétegnek milyen technikai tulajdonságai vannak, és egymáshoz viszonyítva milyen vastagságúak, azt az adott sportág jellemzői határozzák meg, kiegészülve a sportoló egyéni hőérzetével. Az alábbiakban egyenként beszélünk a három fő rétegről. 

Aláöltözet

Ennek a rétegnek az az elsődleges feladata, hogy a mozgás során keletkező nedvességet a lehető leggyorsabban elvezesse a test felületéről. Hogy mennyire gyorsan, az attól függ, milyen intenzitású mozgáshoz választjuk. Például más az összetétele a síaláöltözeteknek és más a futballhoz készült modelleknek, megint más a kerékpárhoz, túrázáshoz, és a lovagláshoz ajánlottaknak. Ugyanez egyébként a zoknikról is elmondható. Minél intenzívebb mozgáshoz van szükségünk aláöltözetre, annál jobban kerüljünk el mindent, ami pamutból készül. A pamut ugyanis összegyűjti és magába szívja a nedvességet, órákig nem szárad meg, és kifejezetten könnyű benne megfázni. Ettől még nem rossz anyag a pamut, csak nem erre való. Tökéletes benne például jógázni, pilates gyakorlatokat végezni, vagy nyújtani, mert kényelmes, lélegzik, nem szorít sehol, kellemes érzetet biztosít. Az aláöltözet tehát talán mind közül a legfontosabb. Hiába vagyunk patentul felöltözve, ha rossz az alsó réteg, megváltozik tőle az egész komfortérzetünk, és ez rányomhatja a bélyegét a teljesítményre is. 

Aláöltözet, vékony mellénnyel kombinálva

Hőtartó réteg

A második réteg feladata, hogy minél jobban megtartsa a test által mozgás közben termelt hőt. Ennek a vastagsága is attól függ, hogy milyen intenzív a mozgás, és milyen a külső hőmérséklet. Jellemzően polár anyagokból készülnek ezek a termékek, mert annak vannak a legjobb thermodinamikai tulajdonságai, ezt érzi mindenki, aki hordott már igazán meleg polár pulcsit. Ebből is léteznek különböző vastagságuak, mely értéket grammban szokás kifejezni. Minél kevésbé megerőltető mozgásról van szó, annál vastagabbat célszerű választani ebből a rétegből. Lovasoknak érdemes a magas nyakú modelleket előnyben részesíteni, hiszen így egyből kiváltható a sál is. Hagyományos, körbetekerős sál lovaglás közben kerülendő, egyes országokban egyenesen tilos, mert balesetveszélyes. Ha mindenképpen valamilyen sálban gondolkodunk, az lehetőleg csősál legyen. 

Hőtartó réteg

Külső réteg

A harmadik réteg gondoskodik az időjárás közvetlen hatásai elleni védelemről. Itt van szükség a leginkább víz-és szélálló tulajdonságokra, illetve számít még, hogy a termék emellett mennyire légáteresztő. A különböző márkaneveken futó membrános technológiák lehetővé teszik, hogy ennek a három követelménynek egyszerre is meg lehessen felelni. De ha ez nem lenne elég, az igazán jól megtervezett kabátokon elhelyeznek a hónalj környékén plusz szellőzőnyílásokat is, amelyek nyithatóak szükség esetén, és segítenek a felhalmozódni készülő hőt gyorsan kivezetni anélkül, hogy viselője fázni kezdene. Emellett az egyes sportok termékmérnökei figyelembe veszik az adott mozgásfajta jellemzőit, így vannak kabátok, amik eltérő vastagságuak bizonyos részeken, attól függően, hogy hol adja le a test a legtöbb hőt az adott sportot űzve. Ezért nem mindegy végső soron, hogy lovas kabátot viselsz, vagy egy sima utcait. Aki megtapasztalta már a különbséget, az utána törekszik a kellemesebb hőérzet elérésére. 

Külső réteg

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)