Magazin

Blog

Hogyan szállítsunk kerékpárt autón?

Jó lenne idén nyáron a biciklidet is magaddal vinni a nyaralásra? Adunk pár tanácsot, hogy mire érdemes figyelned, hogy a kerékpár szállítása a legjobban sikerüljön.

Nyaralást tervezel - de miért hagynád otthon a bicajodat? Ma már többféle lehetőségből is választhatsz, így a szállítás nem lehet akadály. Függetlenül attól, hogy mi az úticél, a környék felfedezése két keréken a legélvezetesebb. Bónusz, hogy minél kevésbé a klasszikus turista útvonalakon közlekedsz, annál izgalmasabb élményekkel gazdagodhatsz két keréken.

Ha nem vagy hozzászokva ahhoz, hogy kerékpárokkal felpakolt kocsival utazz, lehet néhány kérdés a fejedben a kerékpár szállításának logisztikájával kapcsolatban. Hogyan lehet rögzíteni a bicajokat? Fogják-e zavarni a látóteremet vezetés közben? Forgalomképes-e az autóm több százezer forintnyi kerékpárral a tetején?

Ássunk kicsit mélyebbre, lássuk milyen lehetőségeid vannak.

Vidd magaddal kerékpárodat a nyaralásra!

Utazás a bicikliddel

A Decathlonban többféle kerékpárszállító rendszerrel találkozhatsz. Függetlenül attól, hogy a vonóhoroghoz, a tetőhöz, vagy a csomagtartóhoz rögzíthető rendszert választasz, az említett módok mindegyike biztonságos szállítást fog garantálni a kerékpárodnak. Előfordulhat, hogy komppal kell átkelned valahol utazás közben. Itt az egyetlen dolog, amire figyelned kell jegyvásárláskor, hogy a kocsid eredeti hosszához és magasságához hány centit adnak hozzá a felszerelt kerékpárok (érdemes előre lemérni indulás előtt).

Kerékpártartók típusai

A kerékpárok általában nem úgy vannak kialakítva, hogy az autóba beférjenek. Ugyan néhányan választják azt a megoldást, hogy szétszerelik, és beteszik a csomagtartóba, de nem feltétlen ez az ideális szállítási mód, főleg ha nyaralni mész, és nincs ennyi extra hely a csomagtartódban. A biztonságos és kényelmes szállításra lettek kitalálva a különböző kerékpártartók. Nézzük, miből tudsz választani.

Kerékpárszállítók vonóhorogra

A vonóhoroghoz rögzíthető kerékpártartók sokoldalú és egyszerű megoldást nyújtanak a kerékpárszállításban. Ütköző segítségével vannak a vonóhoroghoz rögzítve, könnyedén felszerelhetők és eltávolíthatók. Bizonyos típusok dönthető állvánnyal vannak ellátva, ami lehetővé teszi, hogy kinyisd a csomagtartót akkor is, ha az állvány tele van pakolva biciklivel.

Ezek az állványok biztosan tartják a kerékpárokat és kialakításuknak köszönhetően bicikli típusok széles skáláját képesek rögzíteni. A dönthető állványos tartók egyetlen hátránya a súlyuk, de egyszerűbb szerkezetek esetén nincs ilyen probléma. Ezek könnyebbek, kicsire csukhatók, mégis erősek, stabilak, tökéletes biztonságban tartják kerékpárodat.

Vonóhorogra szerelhető kerékpárszállító

Kerékpárszállítók tetőcsomagtartóra

A tetőre szerelhető kerékpártartók legismertebb típusa egy nagyon egyszerű szerkezet. Előnye, hogy olcsó, kis súlya van, és egyáltalán nem zavarja a látómezőt vezetés közben. A bicikli felhelyezése is viszonylag egyszerű, a kerekeket egy-egy pánt tartja és a váz is rögzítve van. Ha ezt a típust választod, akkor az út fölé belógó akadályokra fokozottan figyelj!

Kerékpárszállítók ferde hátú gépjárműre

Ezek a típusú kerékpártartók biztosítják az egyik legegyszerűbb megoldást a kerékpárszállításra. Hevederekkel rögzítik a biciklit, a gépjárművel érintkező részeken pedig gumírozott borítás védi az autót. Nem alkalmasak minden típusú kerékpár szállítására, de bármilyen ferde hátú autóval kompatibilisek.

A csomagtartóra szerelhető kerékpártartó egyszerűen használható

Általában 3 kerékpár is elfér rajtuk, úgyhogy nagyon népszerűek a családosok körében. További előnyük, hogy nagyon kis súlyuk van, könnyen felszerelhetők és kompaktra csukhatók, könnyű a tárolásuk.

Mire figyelj kerékpár szállítás során?

Érdemes észben tartani, hogy a hátul rögzített biciklik kitakarhatják a rendszámtáblát és a hátsó világítást. A törvényi előírások betartása érdekében érdemes beszerezni egy rendszámtábla-jelzőlámpa tartó kiegészítőt. Ennek a használatával már forgalomképes lesz az autód.

Ezek a kényelmes megoldások sokkal élvezetesebbé teszik a kerékpárral való utazást. Újabban annyira divatba jöttek a különböző kerékpárszállító berendezések, hogy számos autógyártó cég extra kiegészítőként csomagban adja ezeket a vásárolt gépjárművel. Mivel az adott szállítót kifejezetten a megvásárolt kocsihoz gyártják, gyakran nem is foglal helyet a csomagtartóban - összecsukott állapotban besüllyeszthető a csomagtartó alá.

Nem kell túlaggódni, bármelyik megoldást választod, mindegyik biztonságos, neked csak az utazást kell élvezni!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)