Magazin

Blog

Hogyan válassz edzőgörgőt?

Az edzőgörgő használata minden kerékpáros számára hasznos és emellett még szórakoztató is lehet. Mielőtt belevágnál a görgő vásárlásba, fontos, hogy megismerd az edzőgörgők főbb típusait és hogy melyik a neked való. Mihályi Mátyás, kerékpár sporttanácsadó tanácsait olvashatjátok.

Versenyezhetsz a virtuális valóságban, vagy olyan útvonalakon tekerhetsz, amikről eddig csak álmodtál. Emellett persze nem fogsz veszíteni a fittségedből, amiért rengeteget pedáloztál év közben. Sőt! Az edzőgörgő nyújtotta lehetőségek révén könnyebb nyomon követned a teljesítményedet, így hatékonyabb edzésterveket dolgozhatsz ki. Tavasszal te is meglepődsz majd, hogy mennyit fejlődtél! Mielőtt azonban belevágnál, fontos megismerni a különböző típusú görgőket, hogy a neked megfelelőt válaszd.

Hagyományos edzőgörgők

A hagyományos edzőgörgők rendszerint mágneses ellenállásúak. A görgő által kifejtett ellenállás erősségét egy kerékpárra rögzíthető karral lehet állítani, hasonlóan egy szobabiciklihez.  A belépő szintű modellek nem rendelkeznek szenzorokkal a pedálfordulat, kifejtett energia vagy sebesség méréséhez. Ha számodra fontos, hogy mérni tudd edzés közben ezeket a számokat, szerezz be egy sebesség és egy pedálfordulat mérő érzékelőt. A drágább modellek már rendelkeznek beépített szenzorokkal, melyeket Bluetooth-on vagy ANT+-on keresztül tudsz csatlakoztatni okostelefonhoz vagy számítógéphez. Ezek segítségével akár bele is kóstolhatsz a virtuális versenyek világába. Ezek a típusú görgők neked valók, ha:

 • most ismerkedsz a kerékpáros edzőgörgőkkel
 • rövidebb edzéseket szeretnél csinálni (1h30>)
 • nem akarsz sokat foglalkozni a számokkal
Otthon kényelmesen tudsz edzeni a görgő segítségével

Folyadékos ellenállású edzőgörgők

A folyadékos ellenállású edzőgörgők sokkal hűebben adják vissza a valódi útviszonyokat. Az ő esetükben nem lehet nehézségi fokozatok között váltani. A görgő ellenállása a kerék forgásának sebességével arányosan nő. Csak úgy, mint a hagyományos görgőknél, itt is lehetőséged van teljesítményed mérésére pedálfordulat és sebességmérő érzékelőkkel.   Egy lényeges különbség továbbá, hogy a folyadékos görgők sokkal halkabbak mint mágneses ellenállású társaik. Ez a típus neked való, ha:

 • görgőzés során valósághű élményre vágysz
 • fontos számodra, hogy a lehető leghalkabb legyél edzés közben
 • rövid vagy közepes hosszúságú edzéseket szeretnél csinálni (2h>)
 • nem akarsz sokat foglalkozni a számokkal

Interaktív edzőgörgők

Az interaktív edzőgörgők egy teljesen új világot nyitnak meg számodra. Ezeket a görgőket áramforráshoz csatlakoztatva, okostelefonnal vagy számítógéppel párosítva kell használni, ugyanis az ellenállásukat szoftver vezérli. Így képernyőn nézheted magad, ahogyan haladsz az adott útvonalon a teljesítményednek megfelelően. A görgő ellenállása folyamatosan a valós körülményeket szimulálja. Például ha egy emelkedőhöz érsz, az ellenállás nőni fog, keményebben kell pedáloznod.  Így számtalan legendás kerékpáros útvonalat járhatsz be a nappalidból, ráadásul néhány szoftverrel még online valós idejű versenyben is részt vehetsz. Fontos azonban megjegyezni, hogy az interaktív görgők teljes kihasználásához ezek a szoftverek elengedhetetlenek. A legtöbb alap funkció ingyenes, de vannak olyanok is, melyekhez a próbaidő lejárta után előfizetés szükséges.

Az interaktív görgőkre jellemző, hogy a virtuális valóságban pedálozol

 Az interaktív görgők kategóriájába tartoznak az úgynevezett “direct drive” edzőgörgők is. Az ő esetükben hátsó kerék nélkül, közvetlenül a görgőt hajtjuk meg. A hátsó kerék és a görgő súrlódásának kiiktatásával sokkal pontosabbá válnak a mért adatok. Ráadásul így még a folyadékos görgőnél is halkabb használat közben.  Az interaktív edzőgörgő neked való, ha:

 • görgőzés során valósághű élményre vágysz
 • szeretnél a virtuális valóságban pedálozni és versenyezni
 • részletekbe menően akarod elemezni edzéseidet
 • hosszabb edzéseket is tervezel (2h<)
 • nem bátorít el, ha elő kell fizetni egy alkalmazásra, hogy teljességében ki tudd használni az edzőgörgőd

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)