Magazin

Blog

Hogyan válassz edzőgörgőt?

A home trainer vagy edzőgörgő használata minden kerékpáros számára hasznos - legyen teljesen kezdő vagy profi felhasználó - és emellett még szórakoztató is lehet. Mielőtt belevágnál a vásárlásba, fontos megismerned az edzőgörgők főbb típusait, tulajdonságait és ez alapján eldöntheted, hogy melyik a neked való. Kerékpáros munkatársunk, Mihályi Mátyás tanácsait olvashatjátok.

Versenyezhetsz a virtuális valóságban, vagy olyan útvonalakon tekerhetsz, amikről eddig csak álmodtál. Emellett persze nem fogsz veszíteni a fittségedből, amiért rengeteget pedáloztál év közben. Sőt! Az edzőgörgő nyújtotta lehetőségek révén könnyebb nyomon követned a teljesítményedet, így hatékonyabb edzésterveket dolgozhatsz ki. Tavasszal te is meglepődsz majd, hogy mennyit fejlődtél! Mielőtt azonban belevágnál, fontos megismerni a különböző típusú görgőket, hogy a neked megfelelőt válaszd. Boda Gábor kollégánk kettő cikket is írt a görgőkről, amelyekben a szabadgörgőkről és a statikus görgőkről is megtalálhattok rengeteg információt.

Hagyományos edzőgörgők

A hagyományos edzőgörgők rendszerint mágneses ellenállásúak. A görgő által kifejtett ellenállás erősségét egy kerékpárra rögzíthető karral lehet állítani, hasonlóan egy szobabiciklihez.  A belépő szintű modellek nem rendelkeznek szenzorokkal a pedálfordulat, kifejtett energia vagy sebesség méréséhez. Ha számodra fontos, hogy mérni tudd edzés közben ezeket a számokat, szerezz be sebesség és pedálfordulat mérő érzékelőt. A drágább modellek már rendelkeznek beépített szenzorokkal, melyeket Bluetooth-on vagy ANT+-on keresztül tudsz csatlakoztatni okostelefonodhoz vagy számítógépedhez. Ezek segítségével akár bele is kóstolhatsz a virtuális versenyek világába. 

A hagyományos edzőgörgő neked való, ha:

 • most ismerkedsz a kerékpáros edzőgörgőkkel
 • rövidebb edzéseket szeretnél csinálni (<1h30)
 • nem akarsz sokat foglalkozni a számokkal
 • alapvetően kedvtelésből vagy egészségmegőrzési céllal kerékpározol

Mágneses ellenállású görgőink:

Otthon kényelmesen tudsz edzeni a görgő segítségével. A képen az IN'RIDE 100-as edzőgörgőnket láthatjátok!

Szabadonfutó görgők

A hagyományos trénerek közé sorolható az úgynevezett szabadonfutó görgő vagy szabadgörgő is. A legnagyobb különbség itt abban rejlik, hogy a kerékpár egyáltalán nem rögzül az eszközhöz. Három, jellemzően kúpos kialakítású görgőre “fekszik fel” a bringa - végig szabadon mozogva a görgőtestek szélességében, ugyanakkor a kúpos kialakításnak köszönhetően könnyebben tarthatjuk a kerékpárt az “út” közepén.

Rendkívüli előnye ennek a tréner fajtának, hogy mindegyik másik típushoz képest ez adja vissza leghűebben a kerékpározás élményét. Edzés közben folyamatosan egyensúlyoznunk és irányítanunk kell, csakúgy, mint odakint az országúton vagy az erdei ösvényeken. A szabadonfutó görgők a legegyszerűbb eszközök - nem állítható az ellenállásuk és zömében nincsenek “smartosítva” sem. 

A szabdonfutó edzőgörgő neked való, ha:

 • ha egyszersmind fejleszteni szeretnéd a kondíciódat és az egyensúlyérzékedet is
 • szereted az egyszerű megoldásokat
 • nyitott vagy új dolgokra (online videómegosztókon számos trükköt találni, amiknek mesterévé válhatsz szabad görgő használatával)
 • nemcsak hobbiból tekersz és versenyek előtt szeretnél egy hatékony eszközt a bemelegítéshez

Szabadonfutó görgőnk:

Tacx Antares szabadgörgőnk

Interaktív edzőgörgők

Az interaktív edzőgörgők egy teljesen új világot nyitnak meg számodra. Ezeket a görgőket áramforráshoz csatlakoztatva, okostelefonnal vagy számítógéppel párosítva kell használni, ugyanis az ellenállásukat szoftver vezérli. Így képernyőn nézheted magad, ahogyan haladsz az adott útvonalon a teljesítményednek megfelelően.

A görgő ellenállása folyamatosan a valós körülményeket szimulálja. Például ha egy emelkedőhöz érsz, az ellenállás nőni fog, keményebben kell pedáloznod, ha viszont az út lejteni kezd, az ellenállás is csökkenni fog.  Így számtalan legendás kerékpáros útvonalat járhatsz be a nappalidból, ráadásul néhány szoftverrel még online valós idejű versenyben is részt vehetsz. Fontos azonban megjegyezni, hogy az interaktív görgők teljes kihasználásához ezek a szoftverek elengedhetetlenek. A legtöbb alap funkció ingyenes, de vannak olyanok is, melyekhez a próbaidő lejárta után előfizetés szükséges.

Az interaktív görgőkre jellemző, hogy a virtuális valóságban pedálozol

Az interaktív görgők kategóriájába tartoznak az úgynevezett “direct drive” edzőgörgők is. Az ő esetükben hátsó kerék nélkül, közvetlenül a görgőt hajtjuk meg. A hátsó kerék és a görgő súrlódásának kiiktatásával sokkal pontosabbá válnak a mért adatok, ráadásul rendkívül halkan működnek. 

Az interaktív edzőgörgő neked való, ha:

 • görgőzés során valósághű élményre vágysz
 • szeretnél a virtuális valóságban pedálozni és versenyezni
 • részletekbe menően akarod elemezni edzéseidet
 • hosszabb edzéseket is tervezel (2h<)
 • nem bátorít el, ha elő kell fizetni egy alkalmazásra, hogy teljességében ki tudd használni az edzőgörgőd

Interaktív edzőgörgőink:

 • Tacx Vortex Smart görgőnk kedvező áron biztosít interaktív élményt
 • Elite Zumo okos görgőnk már akár félprofi versenyekre való felkészülést is lehetővé tesz
 • A Tacx Neo 2T okosgörgő pedig már abszolút profi felszerelés, ami a görgő technológia csúcsát jelenti

A teljes edzőgörgő kínálatunkat megtaláljátok honlapunkon. Vegyétek figyelembe, hogy néhány termékünk csak az áruházakban elérhetőek! 

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)