Magazin

Blog

Hogyan válassz fitnesz szőnyeget?

Jógaszőnyeg, pilates szőnyeg, fitnesz szőnyeg… sokféle szőnyeg létezik. Nem tudsz választani a sok modell közül? Nem tudod, hogy melyik számodra a legmegfelelőbb és nem tudod, hogyan válassz? Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy mi az a 6 kritérium, amiket figyelembe kell venned a jó választáshoz!

Milyen szőnyeget válassz a különböző sportokhoz?

Tapasztalt jógi vagy, szenvedélyed a pilates vagy most kezded a fitneszt?

Ezen sportok hatásai és testtartásai nagyon különbözőek. Javasoljuk, hogy az adott sportnak megfelelő szőnyeget válassz, hogy az ne kopjon el idő előtt, és maximális kényelmet biztosítson. 

Pilates szőnyeg

Pilates közben a mozdulatokat ülve, térdelve vagy háton fekve végzik. A kényelem a legfontosabb! A pilates szőnyeg vastagabb és sűrűbb, mint más szőnyegek, így védi és szigeteli a hátad a hideg talajtól. A legtöbb modell feltekerhető vagy összehajtható, így könnyen szállítható és tárolható. 

A pilates szőnyeg vastagabb és sűrűbb

Jógaszőnyeg

A jógaszőnyeg általában vékonyabb és hosszabb, mint a többi fitnesz szőnyeg. Mindenekelőtt csúszásgátló: praktikus, hogy meg tudd tartani az egyensúly pózokat és ne csússz el! 

A jóga típusa (kímélő jóga, dinamikus jóga), vagyis a mozdulatok intenzitása szerint válassz jógaszőnyeget. Meditálnál is az edzéseken? Az optimális kényelem érdekében válassz vastagabb szőnyeget. 

Fontos, hogy a jógaszőnyeg csúszásgátló legyen

Fitnesz szőnyeg

A fitnesz szőnyeg egy nélkülözhetetlen kiegészítő a fitnesz termekben, így valószínűleg már találkoztál vele, szinte minden izomerősítő edzésen használják. Ideális a törzs-, és hasizom erősítő gyakorlatokhoz. Multifunkciós, így nyújtáshoz is megfelelő.

A legfőbb előnye? Nagyon kopásálló, így minden probléma nélkül használhatod sportcipőben is. 

A fitneszhez készült szőnyeget cipőben is használhatod!

Az ütődések elnyelése érdekében legyen tömött és közepesen vastag (ne legyen túl vastag, hogy minden tudásszintet kielégítsen). Figyelem, nem minden esetben szabad feltekerni vagy összehajtani! 

Gyerek tornaszőnyeg

A motorikus képességek fejlesztésére vagy játékhoz használják, általában habszivacsból készült, 3 - 6 cm vastag szőnyeg. Bizonyos esetekben vászon borítású. Gyermeked teljes biztonságban használhatja. Ezek a kis szőnyegek összehajthatók. 

Különböző elemekből is összerakhatod a gyerek tornaszőnyeget

Egységes szőnyeg vagy lapokból összerakható, te választasz az igényeidnek megfelelően! 

Hogyan válassz pilates és fitnesz szőnyeget?

A használat típusa

Először határozd meg a használat típusát:

- Kezdő vagy haladó szinten vagy?

- Havonta egyszer vagy heti háromszor edzel?

- Milyen mozdulatokat, gyakorlatokat végzel?

- Fekve, ülve vagy állva végzed a gyakorlatokat?

- Cipőben vagy mezítláb végzed a gyakorlatokat?

Ezen kérdésekre adott válaszok már szűkítik a választási lehetőséget vásárlás előtt. 

Tanács: a pilates szőnyegek mezítlábas használatra lettek tervezve. Ha sportcipőben szeretnéd végezni a gyakorlatokat, válassz kopásálló fitnesz szőnyeget. 

Vastagság

A pilates szőnyeg vastagsága 6 és 15 mm közötti. Az ok egyszerű: minél inkább a talajon végzed a gyakorlatokat, annál kényelmesebb, vagyis vastagabb szőnyegre van szükséged. A mezítlábas használat esetén minimum 7 mm vastag szőnyeget válassz, hogy megfelelően szigeteljen a talajtól. Bizonyos modellek vastagsága 20 mm. A maximális kényelem biztosítva! 

A pilates szőnyeg vastagsága 6 és 15 mm közötti

Hosszúság

A pilates szőnyeg hosszát a morfológia és a kívánt kényelem szerint kell kiválasztani. A legtöbb szőnyeg 140 és 160 cm hosszú, ez az ideális méret a hagyományos pilateshez. A magasabb emberek számára vagy azoknak, akik szimplán nagyobb szőnyeget keresnek a mozdulatok kivitelezéséhez, létezik egy L-es méretű szőnyeg is (180 - 190 cm hosszú). 

Létezik egy kb. 50 cm hosszú, mini pilates szőnyeg is. Figyelem, ez a szőnyeg csak az adott testrészt védi, amelyik éppen dolgozik. Előnye viszont az, hogy nagyon könnyen szállítható és tárolható. 

A szőnyeg súlya

Minél vastagabb és nagyobb a pilates szőnyeg, annál nehezebb a súlya. Nézd meg az anyagát: a habszivacsból készült szőnyegek nehezebbek. Ha mindenhová magaddal szeretnéd vinni, válassz egy 500 g - 1 kg súlyú modellt. Ha kizárólag otthon használod, akkor ez a kritérium kevésbé fontos. 

A szőnyeg anyaga

Fitneszhez keresel szőnyeget és/vagy cipőben szeretnéd használni? Válassz egy jobban kopásálló, polietilén bevonatú szőnyeget. Ha a maximális kényelmet keresed és/vagy mezítláb használod, válassz egy vastag és puha habszivacsból készült modellt. Félsz, hogy elcsúszol rajta? Vegyél fel csúszásgátló zoknit

Szállítási és tárolási lehetőségek

Ideális esetben a szőnyegek szállító táskával vagy pánttal együtt kaphatók. Ez nagyban megkönnyíti a szállítást és a tárolást. A még könnyebb tárolás érdekében, a pilates szőnyegek feltekerhetőek, vagy léteznek összehajtható fitnesz szőnyegek is. 

Rendszeresen tisztítsd a szőnyeged!

Karbantartási tanácsok: a fitnesz szőnyeget hőtől és nedvességtől védett helyen tárold! Ne helyezz rá semmit, hogy ne deformálódjon el! A tisztításhoz keverj össze 50 cl vízben 4 evőkanál ecetet 2 csepp illóolajjal. 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)