Magazin

Blog

Hogyan válassz gyerekkerékpárt?

Jön a tavasz és vele a jó idő, kellene egy bringa életed értelmének, de van ötféle kerékméret, mind különböző felhasználásra, más-más felszereltséggel – kész agyrém, ugye?!

Ha te sem tudod, milyen gyerekkerékpárt válassz gyermekednek, most segítünk!

A megfelelő bukósisak kiválasztása alapvető fontosságú!

A kiválasztáshoz nem lesz másra szükséged, csak gyermeked magasságára, illetve, hogy hol fogja használni. Veled, egy közös fagyizás keretein belül a parkban, esetleg elmennétek az erdőbe, vagy lehunyod a szemed és elengednéd egy skateparkba? Bármilyen bringa mellett teszed le a voksod, legyen mindig az első a biztonság és válassz egy megfelelő gyerek bukósisakot!
 

A helyes kerékpár kiválasztásának kritériumai:

1: Életkor alapján


Kerékpárjainkat ki tudod választani a gyermeked életkora alapján is, de én, személy szerint jobban szeretem tanácsolni a vásárlóinknak, hogy inkább a gyermek magassága legyen a döntő, hiszen ahány gyermek, annyiféle testi adottság, és szerintem nem kell bemutatni, mekkora magasságbeli különbség lehet két 4 éves között.

Futóbiciklik 2 éves kortól.

Egy biztos, minél korábban ültetjük rá gyermekünket egy kétkerekűre, annál könnyebben megy majd a váltás a nagyobb kerékméretekre. Már 2 éves kortól ajánljuk a futóbicikliket, amelyeken még nincs pedál, inkább egy kismotorhoz tudnánk hasonlítani, de több egyensúlyozást igényel. 

3 éves kortól már jók lehetnek a pótkerékkel rendelkező, első tekerős bringák, amelyeknél a pótkerék szerszám nélkül le-, és felszerelhető, így ha már a futóbringán tökélyre fejlesztette az egyensúlyozási képességét (vagy csak egyszerűen profi), akkor egy mozdulattal levehetjük. Amennyiben szükséges, a 20”-os méretig tud használni pótkereket. 

12 éves kor felett már érdemes nézelődnünk az alacsony vázas felnőtt kerékpárok között is. 
 

2: Testmagasság alapján


Ahhoz, hogy ki tudd választani a megfelelő méretű kerékpárt gyermekednek, elég lesz a magassága, ennek az információnak a tudatában már meg fogod találni a helyes kerékméretet. 

FONTOS:  Ne vegyél az ajánlottnál nagyobb bringát „majd belenő” címszó alatt, mert ezzel veszélyezteted a biztonságát! Ha nagy lesz neki a kerékpár, esetleg nem ér le a lába, nem fogja tudni biztonságosan kezelni, nem fogja élvezni, és a rossz élmények egy életre elvehetik a kedvét a tekeréstől. Mindig lesz a családban vagy ismerősi körben egy olyan gyerkőc, akinek pont megfelelő lesz a méret, így minimális értékcsökkenéssel tovább tudunk rajta adni, ne ezen spóroljunk! 

85 - 100 cm közötti magassághoz a 10"-os futóbringákat ajánljuk


Már a legelején elsajátíthatja a két keréken gurulás fortélyait, később könnyebben fog tudni átülni a nagyobb kerékméretű kerékpárokra. A kínálatunkban találsz egy 12”-os, küllős futóbringát is, ami még inkább hasonlít egy vérbeli bringára, csak a pedál hiányzik róla. 

90 -105 cm közötti magasság esetén a 14"-os gyerekbringák lesznek a nyerők


Ezekhez a kerékpárokhoz gyárilag jár a szerszám nélkül le-, és felszerelhető pótkerék. A fékkarok kifejezetten a gyermekek kezéhez lettek kifejlesztve, így mindkét féket könnyen tudják működtetni, ami sajnos általában a gyerekbringák között ritkaság. Nálunk nem találsz kontrafékes bringát, mert szeretnénk, hogy már a legkisebbek is megtanulják a helyes fékhasználatot, hogy később ne okozzon gondot az átszokás egy új kerékpárnál.

Gyerekkerékpár pótkerékkel.

105 – 120 cm között válaszd a 16”-os kerékpárokat!


A pótkerék itt már nem tartozék, de ha szükséged van rá, természetesen tudunk biztosítani hozzá megfelelőt. Elöl-hátul V-fék, és a 14”-os bringáknál is megtalálható Stop-easy gyerek fékkarok gondoskodnak a hatalmas sebességről való hatékony megállásról. Ezekhez a vagány bringákhoz már elengedhetetlenek a vagány kiegészítők. 

120 -135 cm-es magassághoz már a 20”-os kerékpárok fognak passzolni


Itt már egy modell kivételével a hátsó váltó alapfelszereltség, egy könnyen működtethető váltókarral váltogathatnak a lurkók kényük-kedvük, és persze a terepviszonyok szerint. Első váltó még nincs, ennek a korosztálynak véleményünk és tapasztalatunk szerint még felesleges, így elöl csak egy tányér lesz, egy designban passzoló nadrágszár védővel. Nekik ez legalább annyira bejön, mint neked a tiszta, ép nadrágjuk, ami ennek köszönhetően nem lesz koszos és nem fog beakadni lánc és fogaskerék közé. 

135 – 155 cm között már a legnagyobb kerékméretű, 24”-os gyerek kerékpárt ajánljuk.


Itt már nagy a csábítás, hogy ezt a méretet átugord és felnőtt bringát vegyél neki, de nyomatékosan kérünk, hogy NE, a testmagasság rész első bekezdésében leírtak miatt! 

Ezek az igazi nagyfiús és nagylányos bringák, ami már hasonlít a szülőkéhez, de még az ő magasságukhoz lett kialakítva. Szinte bármilyen kiegészítővel fel lehet szerelni, amikkel akár egy bringás táborba is nyugodtan elmehet. 
 

3: Felhasználási terület szerint


Míg a 3 és 6 év közöttiek ritkán fogják szabad akaratuk szerint kiválasztani a tekerés helyszínét, addig a kicsit idősebbeknek már sokszor fix elképzelésük van arról, hogy hol szeretnének bringázni. 
Azoknak a gyerekeknek, akiknek lételemük az erdő és a természet, az MTB gyerekbringák között fogod megtalálni az álom bringát. 

MTB gyerekbringák

Akik inkább a városi környezetben érzik magukat otthon, vagy csak nem akarnak dagonyázni, nekik a városi/trekking kerékpárokat ajánljuk. 
Ha tombol bennük az adrenalin és egy parkban akarják elsajátítani a trükközés csínyját-bínját, lepd meg egy BMX bringával!
Végül, ha ő egy triatlon vagy országúti kerékpár tehetség, akkor hozzá illik a rendkívül kis mérettől is elérhető országúti modellünk!
Reméljük, sikerült megkönnyítenünk a választást, boldog, balesetmentes, élményekben gazdag közös tekeréseket kívánunk szemed fényével!

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)