Magazin

Blog

Hogyan válassz hálózsákot?

A hálózsákod a legjobb szövetségesed a pihentető éjszakai alváshoz kempingezéskor vagy trekkingezéskor. Különböző modell létezik az igényeidnek megfelelően: kis súly, kényelem, ellenállás a hidegnek. Itt minden tanácsunkat megtalálod, hogy a számodra legmegfelelőbbet tudd majd választani.

Ebben a cikkben több szempontot is összegyűjtöttünk, hogy segítsünk neked a számodra legjobb hálózsákot megtalálni: súly, kompakt kialakítás és hőmérséklet. 

SZÜKSÉGED LESZ ARRA, HOGY A HÁLÓZSÁKODAT A HÁTIZSÁKODBAN SZÁLLÍTSD?

Több napig túrázol?

Ha több napig túrázol és a sátradat és a hálózsákodat is magaddal kell vinned, javasoljuk, hogy egy könnyű és kompakt modellt válassz. Így sokkal egyszerűbben elfér a hátizsákodban és könnyebb is cipelni. A könnyű hálózsákok általában múmia alakúak, hogy fokozottabb ellenállást biztosítsanak a hideggel szemben.

Több napos túrához válassz kompakt hálózsákot!

Egy helyen táborozol?

Ha egy fix helyen alakítod ki a tábort, javasoljuk, hogy a hálózsák kiválasztásakor a kényelem legyen az elsődleges szempont. Lehetőséged van puha anyagból, például pamutból készült modelleket választani, amelyek ráadásul tágasabb kialakításúak. Így akár egy valódi ágy kényelmét élvezheted! 

MILYEN MELEGBEN FOGSZ SÁTRAZNI?

A hálózsákokon jelölt hőmérsékleti érték a kényelmes hőérzethez felel meg. Ha a külső 
hőmérséklet alacsonyabb, mint a feltüntetett érték, nagy valószínűséggel össze fogsz 
kuporodni a hálózsákban és fázni fogsz. 

A külső hőmérsékletet tekintve 3 kategória szerint választhatsz hálózsákot: 

  • alacsony hőmérséklethez
  • mérsékelt hőmérséklethez
  • magas hőmérséklethez

A NAGYOBB KÉNYELEM ÉRDEKÉBEN, ITT VAN NÉHÁNY TANÁCS MIELŐTT BELEBÚJNÁL A HÁLÓZSÁKODBA

- Egyszerűen öltözz fel (általában egy réteg ruha elegendő)

- Melegítsd fel a végtagjaidat sapka, kesztyű, zokni és melegítőpárnák segítségével. Egy melegvizes palack is jó szolgálatot tehet. (Természetesen csak akkor, ha nem tud váratlanul kinyílni!)

Egy réteg ruha elegendő a hálózsákban való alváshoz

- Tudtad, hogy az elhasznált energia 70%-a hővé alakul át? Az izmok átmozgatásával is hőforráshoz juthatsz elalvás előtt! 

- Használhatsz egy lepedőt is, lehetőleg selyemből, hogy optimalizáld a hőmérsékletet a sátor belsejében. 

- Hogy valóban meglegyen az otthoni kényelem, ne felejtsd el a párnádat sem!

TUDTAD?

A hálózsák nem termeli, csak megőrzi a test által kibocsátott hőt. Ha kimerült vagy és átfagytál vagy egy hideg és nedves hálózsákba fekszel, nagy eséllyel megfázhatsz függetlenül attól, hogy a hálózsák milyen tulajdonságokkal rendelkezik! 

A hőmérséklet függ az ellenállóképességedtől, a felszerelésedtől (ha rendelkezel vagy sem egy szigetelő matraccal), a ruházatodtól és az időjárási körülményektől. 

És a legkisebbeknek is testmagasságukra szabott, gyerek hálózsákot ajánlunk!
 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)