Magazin

Blog

Hogyan válassz jégkorcsolyát?

Azt gondolná az ember, hogy korcsolyát választani nem is olyan nehéz. Kiválasztom azt, amelyik tetszik, a megfelelő méretet felpróbálom és meg is van. A vásárlás során azonban érdemes alaposabban átgondolni a használat típusát, megvizsgálni az ahhoz szükséges korcsolyát, azaz komolyabb figyelmet fordítani az új felszerelés beszerzésére.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a felhasználóink által feltett leggyakoribb kérdéseket, amelyeket érdemes feltenned magadnak, mielőtt korcsolyát vásárolnál. Ha megválaszolod őket, akkor a korcsolyaválasztás nagyon egyszerű lesz számodra, és biztos lehetsz benne, hogy valóban kényelmes korcsolyát vásárolsz.

Milyen típusú jégkorcsolya a megfelelő számomra?

Jégkorcsolya szabadidős használatra

Vásárlóink ​​leggyakrabban ilyen korcsolyát keresnek. A műjégpályák tökéletesen sima jegén, vagy a gyönyörű, de gyakran egyenetlen felülettel befagyott, természetes jégpályákon szeretnének korcsolyázni. E korcsolyák fő termékelőnye a kényelem. Egyes modellek (jellemzően a női korcsolyák) szőrmével vannak ellátva, amely védi a lábat a hidegtől. Ha nincsenek sportos ambícióid, javasoljuk, hogy a kényelemre koncentrálj az áruházi próba során. Megjelenését tekintve a szabadidős használatra tervezett jégkorcsolya sokban hasonlít a görkorcsolyára. A cipő általában műanyag merevítéssel és csatos rögzítéssel rendelkezik.

Választás előtt döntsük el, hogy milyen céllal szeretnénk korcsolyázni

Műkorcsolya 

Ezt a korcsolyát olyan korcsolyázók választják, akik számára a korcsolyázás komolyabb sporttevékenység (például műkorcsolyázók), vagy azok, akik sok időt terveznek korcsolyázással tölteni a szezonban. Ezeknél a korcsolyáknál elsősorban a precíz kialakításra, a stabil tartásra, a kis súlyra és a korcsolyára történő jó energiaátadásra helyezik a hangsúlyt. Mindezek ellenére nem olyan kényelmesek, mint a szabadidős használatra tervezett korcsolyák, és a jobb technológiai megoldások miatt valamivel drágábbak is. Ami a rögzítést illeti, javasoljuk, hogy válassz olyan rendszert, amely legalább háromféle módon rögzíti a lábat. Hagyományos fűzős rendszer, amelyet a boka felett tépőzáras és csatos rögzítés egészít ki. Ezáltal a korcsolya megfelelően meghúzható, hogy a lehető legbiztonságosabb és kényelmes legyen. Ez azonban csak a műkorcsolyázók számára alkalmas. Hobbi korcsolyázóknak, haladó jégkorongosoknak nem megfelelő.

Jéghoki korcsolya

Nagyon masszív korcsolyák, erősen tartják és védik a bokát és a lábat. Védelmet nyújtanak az ütő és az erősen meglőtt korong okozta ütésekkel szemben. Mindamellett meg kell felelniük a felhasználói igényeknek, így minimális ütéscsillapítással és hőszigeteléssel rendelkeznek, ezáltal nem túl kényelmesek.

Jó tanács: Ha gyerekek számára keresel első korcsolyát, mindenképp válassz kényelmes korcsolyát, még akkor is, ha a gyereknek sportos ambíciói vannak. Mindennek eljön a maga ideje, és az első jégen töltött napokon fontos, hogy a kis korcsolyázó pozitívan viszonyuljon a korcsolyázáshoz. Ha merev hokikorcsolyát adsz a lábára, melyben fél órán belül fáj majd a lába, ellenkezni fog a sporttal szemben.

A gyerekek számára az első és legfontosabb a kényelem!

Próbáljam fel a jégkorcsolyát?

Vásárlás előtt minden korcsolyát fel kell próbálni! Sem a korcsolyacipő orránál, sem más részein, például a lábfejnél vagy az oldalívnél nem nyomhatja a lábat. Ha a korcsolya nyomja a lábujjakat, egyszerűen nagyobb méretet kell választani. Ha a lábfejet nyomja, vagy oldalt a lábat, akkor valószínűleg másik modell lesz a megoldás. 

Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a jégen több időt tölt majd a felhasználó a korcsolyában, ezért minimalizálni szeretné az olyan kellemetlen következmények kialakulását, mint a vízhólyagok, feltört lábujjak, megnyomott körmök vagy egyéb zúzódások. Korcsolyázáshoz tervezett technikai zokni is segíthet ezek megelőzésében. A természetes pályákon és a legtöbb műjégpályán hideg van, ezért ezeket a zoknikat hőtartó képességük miatt is ajánljuk.

Ha korcsolyát szeretnél próbálni, javasoljuk, hogy hozz magaddal az áruházba olyan zoknit, amelyet a korcsolyában fogsz viselni. Vásárlóinkkal gyakran előfordul, hogy nagyobb méretért jönnek vissza, mert az áruházban vékony zokniban próbálták fel a korcsolyát. Ezt követően otthon felpróbálják vastag zoknival, és már elő is állt a probléma.

A korcsolyát minden esetben próbáld fel és tegyél meg benne pár lépést!

Mennyire különböznek a férfi, női, gyerek jégkorcsolyák?

Ne csak a színeiben keresd a férfi és női korcsolya közötti különbséget. A legtöbb esetben a női korcsolya az első részén recés kialakítású. A fogakat gyakran kötik a műkorcsolyához - valóban helyesen -, mert segítik a műkorcsolyázót a figurák kivitelezésében és az elrugaszkodásban. Idővel azonban a női korcsolyák egyfajta megkülönböztető jegyévé váltak. Női korcsolyákat azonban fogak nélkül is készítenek. Sok hölgy szándékosan választja a férfi korcsolyát, ha az illik hozzá megjelenés szempontjából. Ebben az esetben a nőknek nem jelent problémát férfi korcsolyát vásárolni. Az ellenkezője azonban már nehézkes, különösen a színek miatt.

A gyerekkorcsolyák speciálisak. Ha sikerül felülemelkedni a szín és megjelenés többnyire legfontosabb kérdésén, akkor jó, ha ismét a kényelemre koncentrálunk, ahogy azt fentebb említettük. A gyerekkorcsolyák előnye, hogy az esetek túlnyomó többségében lehetőség van úgynevezett „állítható” korcsolya vásárlására (a hokikorcsolya és a műkorcsolya kivételével). Az állítható korcsolya a gyerekek lábával együtt „nő”, több szezonra is megfelelő. Általában 3-4 méretre beállítható a cipő, tehát részben könnyebb méretet választani.

A boka tartásának szabálya az összes fent említett kategóriára vonatkozik. A sérülések elkerülése érdekében fontos, hogy minden korcsolyázónak szorosan legyen meghúzva a korcsolyája. Ezért tesztelés közben mindig javasoljuk a lépkedést és nem csak az ülésben végzett próbát. Mozgás közben jobban lehet érezni, hogy megfelelően van-e a korcsolya meghúzva és jó-e a mérete. A laza boka és sarok soha nem vezet jóra.

Fűző vagy rögzítőcsat?

Viszonylag gyakori kérdés, amelyre nem lehet egyértelműen válaszolni. Aki a fűzős rendszert választja, pontosabb meghúzást ér el, de csak akkor, ha valóban jól meghúzza a cipőt. Ellenkező esetben nemcsak kényelmetlen lesz a cipő korcsolyázás közben, hanem a boka nem megfelelő rögzítése miatt potenciálisan esést vagy sérülést is okozhat. Ez a probléma különösen a kezdő hokisoknál, vagy olyan gyerekeknél jelentkezhet, akiknek még nincs elég erejük cipőfűzőjük meghúzására. A jégpályán nagyon sok korcsolyázót láthatunk rosszul meghúzott korcsolyával, ahol a korcsolya nem merőlegesen áll a jégfelületre, hanem mintha „beesne”. Gyerekeknél ez negatívan befolyásolhatja a láb helyes tartását. Ez a rögzítőrendszer elsősorban a hokikorcsolyára jellemző.

Fűzős és csatos rögzítés

A csatos rögzítés nagyon kényelmes a gyerekeknek, mert könnyen meghúzható és meglazítható vele a korcsolya. Másrészt azonban a láb rögzítése nem tökéletes, ezért felnőtt korcsolyázóknak nem ajánlanánk. Gyerekek számára ugyanakkor ideális.

A legtöbb korcsolyázó a fűzős (alul) és a csatos rendszer kombinációját választja. Ez ideális kompromisszum, ami a korcsolya könnyű meghúzását, beállítását teszi lehetővé akár kesztyűben is (amiben alapvetően nehéz a fűzős rendszer meghúzása). Meg kell azonban jegyezni, hogy jégkorongozáshoz határozottan nem ajánlott a csatos rendszer. Hátránya, hogy nem túl erős, ezért előfordulhat, hogy egy szerencsétlenül érkező jégkorong vagy jéghoki ütő eltöri a csatot és a rögzítőrendszert.

Nem vásárolhatnék inkább hokikorcsolyát?

Fentebb már tárgyaltuk az alapvető különbségeket a hokikorcsolya és a műkorcsolya között. A hokikorcsolya elsősorban nem a kényelemre összpontosít. Bár a gyártók ezt ma már figyelembe veszik, így a hokikorcsolyák minden bizonnyal egyre kényelmesebbek lesznek. A hokikorcsolya könnyebb és keményebb. Merev kialakításával úgy tervezték, hogy segítsen a gyors csúszásban, siklásban a jégen és védjen a sérülésektől. Nemcsak eséskor segít megvédeni a lábat, hanem az olyan erős behatásoktól is véd, mint például a korong okozta erős ütés. A hokikorcsolya pengéje szintén speciális, elöl és hátul lekerekített.

A hokikorcsolyák kizárólag fűzővel rendelkeznek a biztonság és az erős ütésekkel szembeni védelem miatt, amelyek várhatóan az ilyen típusú kontakt sportoknál jelentkeznek. A jégkorcsolya és műkorcsolya csatjai és műanyag részei nem lennének ezeknél megfelelően ellenállóak. 

Tehát összefoglalva a választ erre a kérdésre: ha időnként tervezel korcsolyázni és azon belül hokizni, javaslom, hogy válaszd a hokikorcsolyát. Ha tudod, hogy az ütő nem való a kezedbe, és csak szabadidős tevékenységként szeretnél korcsolyázni, vagy hasonlóan a görkorcsolyához, kardió edzésként mész jégre, válaszd a jégkorcsolyát.

A hokikorcsolyának más a kialakítása, hogy védjen az esetleges ütődésektől

A jégkorcsolya karbantartása

Ezek voltak a leggyakoribb témák, amelyeket megvitattunk felhasználóinkkal. Röviden bemutatjuk azt is, hogyan kell megfelelően karbantartani a korcsolyát ahhoz, hogy minél tovább szolgálja felhasználóját.

Élezés

A korcsolyaélezés önmagában teljes fejezetet kíván, amelyet külön cikkben érdemes tárgyalni. Minden jó korcsolyakereskedőnek illik biztosítani, hogy az üzletből, áruházból elvitt korcsolya használatra kész legyen. Ehhez korcsolyaélező gépre van szükség. A korcsolya fenése külön tudomány, és nemcsak a gép pontos beállítása szükséges hozzá, hanem a megfelelő köszörűkorong kiválasztása is. Minden köszörűkorong eltérő bemélyedést, hornyot (különböző görbületi sugarú holker) hozhat létre a korcsolya külső és belső éle között, amely meghatározza a korcsolya viselkedését a jégen. A megfelelően képzett áruházi szakértőnek tudnia kell, hogyan élezze a korcsolyát egyéni korcsolyázási stílus alapján.

A korcsolya védelme

Két típusú védelmet javaslunk a korcsolyához. Az első a korcsolyatáska, amely megkönnyíti a felszerelés szállítását. Kiváló kiegészítő, különösen az edzésre utazó gyerekek számára. A második, ami ennél is fontosabb, az élvédő. Nincs annál rosszabb, mint ha a gyönyörű és tökéletesen megélezett korcsolyát élvédő nélkül, csak úgy, bedobjuk a táskába. A pengék a szállítás során egymáshoz ütődnek és a korcsolya éle tompa lesz. Ezenkívül az élvédő megakadályozza a kesztyű, vagy ami még rosszabb, a tenyér elvágását.

Reméljük, hogy a kérdésekre adott válaszok alapján fény derült arra, hogyan válassz megfelelően jégkorcsolyát. Ne felejtsd el, hogy vásárlás előtt mindig próbáld fel a korcsolyát, és maradjon is egy darabig a lábadon. Ha az interneten vásárolnál korcsolyát, érdemes utánanézni, hogy mennyi idő a visszavásárlási- vagy csereidőszak. Nincs annál rosszabb, mint kényelmetlen cipőben korcsolyázni.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)