Magazin

Blog

Hogyan válassz jógamatracot?

Mielőtt befektetnél az első jógamatracodra, érdemes figyelembe venned néhány dolgot, hogy a legjobbat tudd magadnak választani.

Szóval eldöntötted, hogy mostantól jógázni fogsz és a kezdők lelkesedésével keltél fel reggel, álltál rögtön neki a gyakorlásnak, majd az első póz felvételekor rögtön elkezdett csúszkálni alattad a matracod... Jogosnak gondolhatod, hogy ez nem normális, de jó eséllyel nem a matrac rossz, egyszerűen csak nem a megfelelő típust választottad.

Ugyan magának a jógának nagyon mély gyökerei vannak, a különböző ászanák jógamatracon való gyakorlása egy viszonylag új keletű dolog. Régebben a földön, vagy füvön volt divat jógázni. Viszont változnak az idők, ez a mozgásforma nagyon divatba jött, fejlődött, nyugatiasodott. A kemény talajon való jógázást sokan kényelmetlennek tartották - főleg a Hatha-jóga esetén, ahol sok egyensúlygyakorlat van kézen és talpon. Észrevették, hogy sokkal egyszerűbb végrehajtani a gyakorlatokat valamilyen stabil felületen. Így kerültek a képbe a jógamatracok és jógaszőnyegek. Ezáltal pedig még többen kezdtek jógázni. Mára ezek a szőnyegek elképesztően népszerűek lettek és nagyon nagy választékban kaphatók. Lehet választani PVC, környezetbarát, könnyű súlyú és még egészen sokféle típusú matrac közül. Így az igényeidnek és szükségleteidnek megfelelően szinte bármilyen matracot vagy szőnyeget vásárolhatsz.

Mielőtt megveszed, adunk pár tippet, hogy mit érdemes szem előtt tartani a választásnál.

Az igényeknek megfelelően nagy választék áll rendelkezésre jógamatrac tekintetében

A jógamatrac anyaga

Talán nem tűnik elsődleges szempontnak, de a matrac anyaga is hatással lesz arra, hogyan jógázol. A matracod lesz a menedéked gyakorlás közben, nyugalmat és egyensúlyt kell biztosítania számodra. Ezeket a lehetőségeket érdemes jól megfontolnod, mielőtt eldöntöd, hogy milyen anyagú jógamatrac mellett teszed le a voksodat.

PVC:

Ez egy kezdőknek ajánlott jógamatrac, ami nagyon strapabíró, jó tapadást biztosít és kényelmes. Sokan nem szeretik a PVC-t, mert nem környezetbarát, ennek ellenére bizonyítottan közkedvelt alapanyag jógázáshoz.

(Megjegyzés: A Decathlonban nem kapható PVC jógamatrac. Mi igyekszünk megtalálni a tökéletes megoldást, ami kielégíti a szükségleteidet és nem terheli a környezetet.)

Hab:

Ez a PVC környezetbarát verziója, ami ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír, de kíméli a környezetet. Egyetlen hátránya, hogy latexet tartalmaz, ami allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél.

Jógaszőnyeg hab anyagból

Gumi:

A gumiból készült jógaszőnyeg is egy környezetbarát alternatívája a PVC matracnak. Úgy, mint a hab martacok, a gumiból készült verziók is tartalmaznak latexet. Úgyhogy ha allergiás vagy rá, ne ezt a két típust válaszd!

Pamut:

A “klasszikus” jógaszőnyegek alapanyaga a pamut. Ezek a szőnyegek vékonyak. Szeretik ezeket együtt használni más matracokkal, mert a pamut segíti a stabilitást - felszívja az izzadságot, és nedvesen jó tapadást biztosít.

Juta:

A pamut szőnyegekhez hasonlóan a juta is ugyanolyan környezetkímélő és rugalmas. Szintén szeretik más jógaszőnyegek fölé rakni a jó tapadáshoz. Viszont mivel a juta rostjai durvábbak, mint a pamutéi, ezért a juta kevesebb nedvességet szív fel.

Vastagság vagy sűrűség

A jógaszőnyegek több vastagságban kaphatók, és lényeges különbség van köztük. Ha a matracod túl vékony, térd-, vagy ízületi problémák léphetnek fel. Ha túl vastag, akkor bizonyos pozíciókat nehéz lehet egyensúlyozva kitartani. Egy 8 mm vastag matrac nagyon kényelmes, de a súlyánál fogva kevésbé könnyen szállítható, nem is fér be egy sporttáskába. Egy 5 mm vastag szőnyeg a hordozhatóság és a teljesítmény tökéletes kombinációját kínálja, viszont nem a legkényelmesebb választás átlagos vagy telt testalkathoz. A 3 mm vastag szőnyeg kifejezetten könnyen szállítható, egyensúlyozást igénylő feladatokhoz előnyt jelent, viszont kevésbé párnázott, így vannak, akik kényelmetlennek tartják.

Röviden, egy nagyon puha szőnyeg lehet nagyon kényelmes, de instabil. A vékony szőnyeg stabil, de megterhelheti a csípő-, csukló- és térdízületeket. A tökéletes szőnyegnek kényelmesen szilárdnak és stabilnak kell lennie, emellett megfelelő tapadást kell biztosítania.

A jógamatrac vastagsága is fontos szempont a választásnál!

A jóga típusa

Ha aktívabb típusú jógát űzöl - mint például a dinamikus jóga - válassz csúszásgátlással ellátott szőnyeget, a sok hajlítás, csúszás, illetve nyújtáshoz. Kisebb intenzitású jógához - mint a kímélő jóga - a kényelem nagyobb prioritást élvez, mert több időt töltesz a földön fekve. Ilyen esetekben a PVC vagy hab szőnyegek is megfelelőek lehetnek, hogy a tartást és a kényelmet is biztosítsák.

Tapadás

Tapadás alatt jógaszőnyegek esetén egy szívás-szerű fogásra gondolunk, amely segít egyensúlyban tartani a testedet, amíg egyik pózból a másikra váltasz. Egy jól tapadó jógamatrac megakadályozza, hogy elcsússz ilyenkor. A hab és a PVC jó, a gumi közepes, és a juta valamint a pamut gyenge tapadást biztosítanak. Ezeket és a jóga típusát, amit űzni szeretnél érdemes észben tartani mielőtt jógaszőnyeget vásárolnál.

Egy jól tapadó jógamatrac megakadályozza, hogy elcsússz

Méret

Egy standard jógaszőnyeg mérete 60 x 172 cm. A szélesség szinte mindig 60 cm - kivéve speciális esetekben -, de a hossz változhat - a maximális hosszúság 213 cm. Választás előtt érdemes kipróbálni, hogy megfelelő-e a hosszúság, amikor hason lefekszel a szőnyegre.

Hallgass a testedre

Végül - ha csak egy tanácsot fogadsz el ebből a cikkből, akkor legyen az alábbi - a jógaszőnyeged legyen számodra egy biztonságos menedék. Fontos, hogy ne az ár vagy a kinézet alapján válassz! Válassz úgy, hogy a szőnyeg legyen a biztos pont, ami kényelmessé és biztonságossá teszi számodra a jógázást!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)