Magazin

Blog

Hogyan válassz kobakot?

Hogyan válassz? -mini cikksorozatunkkal szeretnénk a terméklapoknál valamivel részletesebb segítséget adni a lovasoknak az egyes terméktípusokkal kapcsolatban. Bízunk benne, hogy így megspóroljuk számukra a vásárlás előtti tanácstalanságot.

A kobak életkortól és lovastudástól függetlenül a lovas legfontosabb felszerelése. A következőkben hasznos tanácsokkal segítünk kiválasztani a számodra megfelelőt. A lovaglással ismerkedő lóbarátok számára széles választék áll rendelkezésre állítható fejkerületű, jó ár-érték arányú kobakjainkból. Gyerekeknek szintén az állítható fejkerületű kobakokat ajánljuk, a növekedéssel párhuzamosan – ha nem sérül – a kobak évekig szolgálhatja a lovast. Az időjárás szintén fontos választási szempont – a legtöbben azért nem szeretik a kobakot, mert nyáron nagyon meleg, kellemetlen viselni. Kitűnően szellőző, légáteresztő kobakbelsővel készült modelljeink is vannak. A lovaglás gyakorisága is egy fontos szempont, amikor kobakot választunk.

A lovaglással most ismerkedő vagy alkalmi lovas:

Aki ritkábban lovagol, vagy még csak most köteleződik el a sport iránt, jó, ha minden évszakban hordható, kényelmes, jó ár-érték arányú kobakot választ. Akár gyerekeknek, akár felnőtteknek jó választás az állítható fejkerületű kobak. Gyerekek esetében a növekedéssel párhuzamosan állítható, és felnőtteknél sem elhanyagolható, hogy télen akár a vékony sapka, lovaglócsuklya is aláfér.

Az intenzíven, heti több alkalommal, vagy akár naponta lovagló szabadidő,- vagy amatőr sportlovas:

A rendszeresen lovaglók – akárcsak a kezdők számára – fontos a kényelem és a biztonság. Emellett már szem előtt tarthatod a kobak külső megjelenését is – vannak pl. olyan modelljeink, amiket bátran felvehetsz akár a díjlovas négyszögben is. Tereplovagláshoz, militaryhoz ugyancsak találsz nálunk kobakot. A könnyű kezelhetőség és a gyakoribb tisztítás szempontjából a kivehető, mosható kobakbéléssel ellátott darabok a praktikusabbak. 

A szellőzés nem elhanyagolható

Nagy melegben, vagy hosszabb időtartamú lovaglás során – pl. több órás terep – elengedhetetlen a jól szellőző kobak. Szinte minden kobakunk belső héjában légcsatornák találhatók, melyek amellett, hogy a gondoskodnak a kiváló szellőzésről, könnyítik is a kobak súlyát.

Nem mindegy, hogyan illeszkedik

A tökéletes biztonság érdekében olyan kobakot válassz, ami teljes egészében fedi a fejedet. A kobak fejkörfogatának illeszkednie kell fejed körméretéhez, kétoldalt sem lehet hely, a kobak és a halánték között. Nem lehet túl szűk, viszont nem is mozoghat, billeghet, ha a fejedet mozgatod. A kobak ellenzőjének pár centire kell lennie a szemöldöktől, és egész homlokodat kell, hogy takarja. A kobak állszíjának úgy kell illeszkednie, hogy ne csúszkáljon az álladon, de olyan szoros se legyen, hogy kényelmesen ne mozgathasd a fejedet és nyakadat. 

A helyes méret kiválasztása

A kobakok vagy fix, vagy állítható fejkerületűek. A helyes méret kiválasztásához segítséget nyújtanak az áruházainkban kifüggesztett, vagy weboldalunkon megtalálható mérettáblázatok. Az állítható fejkerületű modellek a tarkón állítócsavarral, vagy rugalmas tarkószíjjal készülnek. Méretezésük a hagyományos S, M, L... stb. Ezek mérettartományok, mivel egy méret valójában akár 3-4 cm állítási lehetőséget is megenged pl. az XS méret fejkörfogata 48 – 52 cm között, az S-méret 52 és 56 cm között állítható. Gyerekeknek ezek a kobakok a legpraktikusabbak, mivel a növekedéssel párhuzamosan állítható  a méretük. Ugyancsak az állítható fejkörfogatú kobak a legjobb választás az alkalmi, vagy a lovaglással ismerkedő szabadidőlovasoknak, különösen akkor, ha a családból többen is lovagolnak. Így ugyanis szerencsés esetben nem kell mindenkinek külön kobakot vásárolni. A hagyományos kobakok fejkörfogata fix, csak az állszíj bősége szabályozható. A helyes méret kiválasztáshoz így pontosan meg kell mérned fejkörfogatodat. Ám a lovas fejformája sem mindegy – ha fejed inkább kerek vagy ovális formájú, a kobak nem biztos, hogy tökéletesen fog illeszkedni. Ebben az esetben szemezgess állítható fejkörfogatú modelljeinkből!

A biztonságról röviden

Tekintet nélkül a kobak típusára, minden darabnak meg kell felelni az adott ország ÉRVÉNYES BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSAINAK. Kobakjainkat rendszeres biztonsági teszteknek vetjük alá, és minden kobakunk megfelel az Európában érvényes biztonsági, balesetvédelmi előírásoknak. A kobak elsődleges célja, hogy megvédje a lovas fejét, felfogja és elnyelje a fejet ért ütés erejét eséskor. A kobakok belső, vastag védőhéja polisztirénből készül, mely ütésre deformálódik, így védi meg a lovas fejét – akárcsak az autók lökhárítója. Csak azért, mert a kobak használata kötelező, egyáltalán nem kell kényelmetlennek és "cikinek" lennie. Napjainkban már egyre többféle modellből választhatsz, a régi típusú bársonyostól kezdve a kényelem érdekében technikai megoldásokkal (pl. formatervezett szellőzőnyílások, szellőzőrácsok) készült, változatos színű és különféle anyagokkal (pl. bőrhatású szintetikus szövetek) készült kobakokig. Az utóbbi években még inkább előtérbe került a kényelem, így a modern kobakok szinte mindegyike puha, légáteresztő kobakbelsővel, szellőzőnyílásokkal és légcsatornákkal rendelkezik – így melegben is kellemes őket viselni. 

Pár hasznos tanács, hogy kobakodat sokáig használhasd:

Hogy ne karcolódjon, ne porosodjon, kobakodat tartsd az erre a célra készült kobakzsákban. Ebben kényelmesen szállíthatod is. Rendszeresen tisztítsd kobakod belsejét. A legtöbb kobakbelső kivehető,  akár kézzel, akár géppel – ez esetben alacsony hőfokon – mosható. A kobakok belsejének tisztítására speciális spray-k is kaphatók. Ne hagyd kobakodat a tűző napon, vagy nyáron az autó kalaptartójának üvege mögött, se egyéb hőforrás – pl. működő fűtőtest közelében. A sugárzó hő a belső védőhéj szilárdságát csökkentheti. "Kobakodat esés után, vagy ha bármilyen okból nagyobb erőbehatás, ütés érte, ajánlott lecserélni. Még ha kívülről épnek is látszik, belső héján lehetnek apró, láthatatlan sérülések, melyek csökkenthetik a hatékonyságát egy következő balesetkor. Kobakodat ne dobáld, ne ejtsd le, és tartsd is olyan helyen, ahonnan biztosan nem fog leesni.”

Valério, Fouganza Termékmenedzser

Fordította: Andics Bernadett

     

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)