Magazin

Blog

Hogyan válassz lábvédőt lovad számára?

Hogyan válassz? -mini cikksorozatunkkal szeretnénk a terméklapoknál valamivel részletesebb segítséget adni a lovasoknak az egyes terméktípusokkal kapcsolatban. Bízunk benne, hogy így megspóroljuk számukra a vásárlás előtti tanácstalanságot.

Ínvédők, pataharangok, munkafáslik, istállófáslik,  sőt, istállókamáslik! Számtalan lábvédő létezik lovak számára. Íme pár jó tanács, hogy kiválaszthasd a lovadnak leginkább megfelelőt! A lábvédők kiválasztásának legfontosabb szempontjai – a lovaglás célja, ha úgy tetszik a szakág (pl. szabadidős lovaglás, díjugratás, díjlovaglás), valamint az, hogy ehhez – és a ló lábainak esetleges érzékenységéhez képest milyen fokú védelemre van szükség. Lássuk,  melyik – mennyit – mit – és mitől véd?

Ín-és bokavédő

Általános használtra, szabadidős lovagláshoz, futószárazáshoz, terepre vagy kisebb akadályok ugratásához az ún. zárt, vagy kanalas ín,- és bokavédők a legmegfelelőbbek. Ezek azonban csak attól védik a lábat, hogy a ló mozgás közben esetleg patájával vagy patkójával belevágjon, belerúgjon az ellenoldali lábába, vagy a lábait összeüsse. Ugratáshoz az elöl nyitott ínvédők is praktikusak, ám, mivel a szárat elöl nem védik, a versenyszabályzat a military terepszakaszán tiltja a használatukat! Ezek – a leggyakrabban kemény műanyaghéjjal készült darabok – szintén az ütéstől, rúgástól, bevágástól védik a lábakat, stabilizáló szerepük nincsen. 

Munkafásli, istállófásli

A fáslizás, bár nem tűnik bonyolultnak, mégis nagy gyakorlatot igényel, mert a ló lábainak keringését könnyű elszorítani, a lecsúszó fáslik pedig balesetveszélyesek. Kezdőknek ezért – ha stabilizálásra is szükség van – a csüdízületet is támogató, tépőzáras, neoprén lábvédők – gyorsfáslik – használatát ajánljuk. A munkafáslik láb felőli vége elasztikus, szabad vége polár szövetből készül. A polárfáslik a szűrődésre hajlamos lábak pihentetésére alkalmasak. Ugyanezt a célt szolgálják az istállókamáslik, melyek tépőzárral könnyen felhelyezhetők. A díjlovasok számára hosszított szabású, "pufi" ínvédők készülnek, négy lábra. Fontos szabály – a versenynégyszögben mindennemű lábvédő használata tilos! 

Hogyan válassz pataharangot?

Nyitott vagy zárt? Gumi vagy neoprén? Többféle pataharang is létezik. Az alábbiakban hasznos tanácsokkal segítünk, hogy kiválaszthasd a lovad számára legmegfelelőbbet! A pataharang megválasztásakor a praktikum és a védelem mellett a könnyű felhelyezhetőség is fontos szempont. A pataharang a ló sarokvánkosát védi, ha az hátulsó patáival, patkóival az elülső lábaiba belelép, bevág. A legegyszerűbb pataharangok gumiból készülnek. A tépőzár nélkülieket kifordítva kell felhúzni a csüdre, majd ott megigazítani. Ennél egyszerűbb felhelyezni a tépőzáras gumi pataharangot. Mindkettőnek előnye, hogy egyszerűen, lemosással tisztítható. Komolyabb védelmet nyújtanak a neoprén és a szintetikus pataharangok. Ezekből az elfordulásgátlós modellek a legkiválóbbak, ezek megelőzik a pataharang elcsúszását, a csüd kidörzsölődését.  Ezen pataharangok mindegyike tépőzáras. Egyes modellek a hosszabb élettartam érdekében koptatóval – strapabíró, bőrhatású szintetikus rátéttel – készülnek. 

Fordította: Andics Bernadett

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)