Magazin

Blog

Hogyan válassz lovaglócipőt és lábszárvédőt?

Hogyan válassz? -mini cikksorozatunkkal szeretnénk a terméklapoknál valamivel részletesebb segítséget adni a lovasoknak az egyes terméktípusokkal kapcsolatban. Bízunk benne, hogy így megspóroljuk számukra a vásárlás előtti tanácstalanságot. Ebben a részben a lovaglócipő és lábszárvédő választáshoz adunk tippeket.

Bőr legyen vagy szintetikus? Fűzős vagy oldalt gumis? 

Mindenfélét találsz kínálatunkban – íme, pár jó tanács ahhoz, hogy a neked megfelelőt válaszd! Napi munkához még a profik többsége is inkább lovaglócipőt és lábszárvédőt/csizmaszárat használ, mint lovaglócsizmát. Ám a megfelelő cipő kiválasztása nem is olyan könnyű. Lássuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni hozzá! 

Szempontok a lovaglócipő kiválasztásához

A cipő kiválasztását a lovaglás gyakoriságán kívül meghatározza, hogy hol lovagolsz (lovardában vagy terepen), illetve hogy mennyire szükséges, hogy a cipő tartsa a bokát. A lovaglás helyszíne fontos kiválasztási szempont. Másra van szüksége a "bent" lovaglónak, mint a tereplovasnak. A hagyományos jodhpur (oldalt gumibetéttel készült, bebújós félcipő) és fűzős modellek többsége kitűnően alkalmas "benti" lovagláshoz. Ezek elegáns, nem robusztus, kényelmes darabok, melyek lábszárvédővel akár egy lovaglócsizma kényelmét és eleganciáját is nyújthatják. Az "istállócipők" és a tereplovagláshoz készült jodhpur-cipők (SENTIER család) talpa recés, egyenetlen, sáros terepen is jó tapadást biztosít. Van, amelyikük anyaga vízlepergető, bőrük strapabíróbb, megjelenésük pedig robusztusabb. 

Biztonság

A lovagolni kezdő,- vagy alkalmanként nyeregbe szálló lóbarát elsődleges szempontja a biztonság. Olyan cipőt válassz, melynek sarka és talpa olyan kialakítású, hogy nem csúszik bele a kengyelbe. A csúszásmentes gumitalppal készült modellek gumibetétes kengyel használata mellett szintén gondoskodnak a becsúszás megelőzéséről. A szintetikus – gumi – lovaglócipők tisztítása pofonegyszerű, és nedves, sáros talajon sem áznak be. Melegben azonban kényelmesebb lehet egy bőrcipő – mivel jobban szellőzik. A bőr lovaglócipőket azonban rendszeresen tisztítani, ápolni kell. Bőrcipőink többségét azoknak ajánljuk, akik rendszeresen lovagolnak. Mindegyikük strapabíró és kényelmes. Egyes modellek puha, szivacsos, kivehető talpbetéttel készülnek. Ha a láb megizzad a cipőben, a betétet egyszerűen csak ki kell venni és megszárítani. A kivehető talpbetéttel készült cipőkbe télen meleg talpbetétet is tehetsz! 

Kényelem

Azoknak, akik minden nap lovagolnak, a kényelem a legfontosabb szempontjuk. Számukra ideálisak a minőségi bőrből készült, puha bőrrel bélelt modellek. Ugyancsak kényelmesek, és a sérülések (dörzsölés) megelőzése szempontjából praktikusak a nyomáspontokon (pl. bokánál hátul) puha szivacsbetétekkel készült lovaglócipők. A strapabíróság érdekében ezeknek a cipőknek a talpa a ragasztás mellett varrott is. 

Stabilitás

Minden lovaglócipőnk úgy készült, hogy könnyen belebújhass, vagy levehesd, ám a boka stabilitása szempontjából különböznek. Az oldalt gumibetétes modelleket könnyebb felhúzni, de a bokát kevésbé tartják. Inkább szabadidőlovasoknak ajánlottak. Ezzel szemben a fűzős cipők jól tartják a bokát, ami nem mellékes, ha minden nap lovagolsz, vagy naponta akár több lóval is dolgozol. Elég egyszer befűzni őket, mivel hátul cipzárral is el vannak látva, így könnyű belebújni, levenni. A cipzár épségére és tisztaságára azonban ügyelni kell! "Hogy a cipzár épségét és hosszú élettartamát megőrizd, minden használat után tisztítsd meg a portól és a beletapadt szennyeződésektől – pl. kefével - cipődet így sokáig hordhatod!” Valérie, Fouganza Termékmenedzser

Hogyan válassz lábszárvédőt?

Bőr, vagy szintetikus? Gumipántos, vagy gumibetétes? 

Lábszárvédőd megválasztásakor a fő szempont a lovaglás intenzitása, gyakorisága.  

Mellékes – de nem elhanyagolható – szempont továbbá, hogy lovardában, vagy terepen lovagolsz inkább. 

Lovaglócipővel használva a lábszárvédő ugyanazt a szerepet tölti be, mint a lovaglócsizma szára. Megakadályozza, hogy a lovas vádliját becsípje/kidörzsölje a kengyelszíj, a nyeregszárny. Emellett megfelelő tapadást is biztosít. Legtöbb lábszárvédőnk bármely lovaglócipőhöz jól illik. A lovardában lovaglóknak a csizmaszárhoz hasonló szabású, vékonyabb, "finomabb" lábszárvédők valók, melyek a ló oldalával való közeli kontaktust tesznek lehetővé. Ezek között vannak olyan elegáns darabok is, melyek a megfelelő lovaglócipővel akár versenyen is bátran viselhetők. Terepen lovaglóknak a strapabíróbb, robusztusabb lábszárvédőket ajánljuk. Ezek készülhetnek hasított bőrből vagy sima bőrből. 

Míg a "benti" lovagláshoz ajánlott lábszárvédőknél a vádli gumis, a strapabíróbb "kinti" lovagláshoz praktikus modellek jellemzően harmonikabetétesek. A lovaglásba éppen belekóstoló, a sportág iránt még nem elkötelezett lóbarátnak, illetve az alkalmi lovasnak a sérülések megelőzése és a kényelem a legfontosabb. A lábszárvédő megvédi a vádlit a kengyelszíj becsípődésétől és a nyeregszárny dörzsölésétől. A szintetikus anyagú lábszárvédők ugyan nem olyan hosszú élettartamúak, mint bőr társaik, ám könnyebben tisztíthatók, moshatók, és kitűnően szellőznek. További előnyük, hogy olcsóbbak, mint a bőr lábszárvédők. A bőr modellek előnye, hogy közeli kapcsolatot tesznek lehetővé a ló oldalával,  viszont gondosan ápolandók, tisztítandók. 

Néhány lábszárvédőnk a megfelelő lovaglócipővel párosítva egy bőrcsizma kényelmét nyújtja. A legjobb minőségű darabok puha bőrrel béleltek, és a vádli belső oldalán szintén puha bőrrel készülnek. Némelyiken sarkantyúrögzítőt is elhelyeztünk. 

Hogyan válassz megfelelő méretet?

Lábszárvédőink különböző hosszúságban és vádliméretben kaphatók. A gumibetéttel vagy harmonikabetéttel készült darabok felveszik a lovas vádlijának formáját. A helyes méret kiválasztásához weboldalunkon és áruházainkban is találsz mérettáblázatot. Ott azt is feltüntetjük, hogy hogyan mérd meg a lábszárad hosszát és a vádli körméretét. 

Fordította: Andics Bernadett

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)