Magazin

Blog

Hogyan válassz lovaglócsizmát?

Hogyan válassz? -mini cikksorozatunkkal szeretnénk a terméklapoknál valamivel részletesebb segítséget adni a lovasoknak az egyes terméktípusokkal kapcsolatban. Bízunk benne, hogy így megspóroljuk számukra a vásárlás előtti tanácstalanságot. Ebben a részben a lovalócsizma választásban adunk segítséget.

Bőrcsizma, szintetikus, vagy gumi? Fűzős vagy cipzáros? 

Számtalan modellből választhatsz. A következőkben adunk pár hasznos tanácsot, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet. A lovaglócsizma nem egyszerűen "jól néz ki". Biztonságos, megvédi a lovas lábát a kengyelbe csúszástól, és a nyeregszárny dörzsölésétől. Sok lovasnak csizmában könnyebb az alsó lábszárát a megfelelő helyen tartani. 

A csizma nem csak a kengyelbe való becsúszást segít megelőzni, de talpának és sarkának kialakítása olyan, hogy egy esetleges eséskor kevésbé akad be a lábad a kengyelbe. Lovaglócsizmád kiválasztásának két legfontosabb szempontja – az időjárás és hogy milyen gyakran ülsz lóra. Kemény hidegben válassz szintetikus anyagú, meleg béléssel készült lovaglócsizmát! Léteznek kimondottan téli csizmák – a hagyományos "pufitól" a vékonyabb, elegánsabb és a ló oldalával való közeli kapcsolatot lehetővé tevő modelleken át egészen a téli, neoprén szárú, vízhatlan fejű, melegen bélelt darabokig. Ha béleletlen gumicsizmádba meleg polár bélést, meleg talpbetétet teszel, vagy polár csizmazoknit húzol, megvéd ugyan a hidegtől, de nem nyújtja azt a kényelmet és meleg érzetet, mint egy "igazi" téli lovaglócsizma.

A lovaglásba frissen belekóstoló, vagy alkalmanként lóra szálló lóbarát legfontosabb szempontja a biztonság. A lovaglócsizma sarkának és talpának kialakítása megakadályozza, hogy a lovas lába becsússzon a kengyelbe, vagy eséskor fennakadjon. A gumi lovaglócsizmákat tavasztól őszig bélés nélkül, télen meleg polár béléssel, vagy talpbetéttel hordhatod. A gumicsizmák tökéletesen vízállóak – így valóban minden időben, minden talajon alkalmasak lovaglásra. 

Intenzív használathoz

A kényelem és biztonság mellett a segítségadás egyre nagyobb szerepet kap. A lovaglócsizma tegye lehetővé a ló oldalával való közeli kapcsolatot, idomuljon a lovas vádlijához – ennek tökéletesen megfelelnek gumibetétes vádlival készült modelljeink. Fontos, hogy a csizmába könnyű legyen belebújni és könnyen le is vehesd.  Egyes lovasok gyakran szinte az egész napjukat lóháton –  lovaglócsizmában – töltik. A jó minőségű, puha bőr nem csak a ló oldalával való közeli kapcsolatról gondoskodik, de a lovas számára is kényelmes. A fűzős modelleket a fűzőnél puhabőrrel béleltük alá, így nem nyomja, nem dörzsöli a bokát. A vartott talppal készül lovaglócsizmák tartósabbak, az időjárás viszontagságainak jobban ellenállnak, mint a ragasztott talppal készültek. A lovaglócsizmák általában bőrből vagy gumiból készülnek. 

  • gumicsizmák: Az alkalmi,- vagy a lovaglással most ismerkedő lóbarát számára nem csak jó ár-érték arányuk miatt előnyösebbek. Tisztításuk könnyű, elég őket lemosnod. Télen-nyáron hordhatod őket, és tökéletesen vízállóak.
  • bőrcsizmák: Elsősorban a rendszeresen lovaglók körében kedveltek. Gyakori és gondos tisztítást, ápolást igényelnek.

Hogyan válassz megfelelő méretet?

A gumicsizmák vádlimérete és hossza lábméretenként azonos, ám ha a szár túl hosszú, egyszerű belőle levágni! A "komolyabb" szintetikus,- és bőrcsizmák különféle vádlikörméretben kaphatók. A gumibetéttel készült modellek kitűnően idomulnak a lovas vádlijához, felveszik annak méretét és alakját. Vádlid méretének megméréséhez, a szárhossz felvételéhez segítségedre lesznek az áruházakban és a weboldalon egyaránt megtalálható mérettáblázatok és mérési útmutatók. A bőr természetes anyag, lélegzik benne a láb. Ám  a bőrcsizmák rendszeres, akár napi tisztítást, ápolást is igényelhetnek. Tisztításukhoz használhatsz nyeregszappant, majd még teljes száradás előtt bőrápolót, cipőápolót. A viaszos bőrápolók a legmegfelelőbbek a célnak. Ha csizmád nedves, soha ne szárítsd hőforrás – pl. radiátor, fűtőtest – közelében!"

Valérie, Fouganza Termékmenedzser

Fordította: Andics Bernadett

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)