Magazin

Blog

Hogyan válassz megfelelő ruházatot vitorlázáshoz?

A vitorlázás örömét könnyen elronthatja a rosszul megválasztott ruházat okozta kellemetlen érzés, ezért szakértőink segítenek a számodra legmegfelelőbb összeállítás kiválasztásában.

Bármilyen vitorlás sportról legyen szó (jachtozás, hajózás, dingi, szörfözés), a Decathlon vitorlás sportok márkája, a Tribord szakértői sok hasznos tanáccsal lehetnek a segítségedre.

A kulcs: három réteges öltözködés

A három réteges rendszer pontosan annyira egyszerű, mint amennyire annak hangzik, mégis rendkívül fontos. Mindig a három réteg a kiinduló pont, amit aztán igazíthatsz (pl. levehetsz vagy hozzáadhatsz egyet) az időjáráshoz és a vízben töltött alkalmak gyakoriságához.

Alsó réteg

Az alsó (áteresztő) réteg úgy működik, mintha csak egy második bőrréteg lenne: a testhőt megtartja, az izzadságot viszont nem. Ez azért rendkívül fontos, mert a bent rekedt izzadság nedvességet jelent, amitől aztán úgy fogjuk érezni, hogy fázunk.

Az alsó réteg elvezeti az izzadságot, de megtartja a hőt

Időjárástól és hőmérséklettől függetlenül mindenképp javasolt az említett sűrű szövésű, technikai védőréteg viselése, mely nem akadályozza a mozgást, jó légáteresztést biztosít és segít a testhő megtartásában. Napos időben könnyű, UV ellenálló anyagokból készült ruházat viselése javasolt, így gondoskodva a napsugárzással szembeni védelemről. Próbálj ki egy pólót vagy vitorlás felsőt társítva rövidnadrággal vagy bermudával!

Középső réteg

A második réteg feladata továbbra is a megfelelő testhőmérséklet fenntartása, illetve az izzadság és nedvesség elvezetése, kizárása. Ideálisan egy vízhatlan softshell és/vagy egy polár rétegből áll, melyek erős szél és hideg mellett is gondoskodnak a megfelelő hőmérsékletről.

Polár: könnyű, jól hőszigetel és segíti az izzadság elvezetését. Változékony időjárás esetén érdemes lehet víztaszító réteggel ellátott gyapjút választani, aminek membrán rétege védelmet nyújt a széllel és esővel szemben.

Softshell kabát: hőszigetelő, vízhatlan, enyhe, szitáló esőben hatásos. Ha az időjárás lehetővé teszi, szélálló szövetének köszönhetően külső (harmadik) rétegként is hordható, azonban ha erősebb vízpermet vagy eső hatására átnedvesedik, lassan szárad meg.

Vitorlázó tanács: felejtsd el a pamut öltözékeket, mivel ezek elnyelik az izzadságot, azaz bent tartják a nedvességet. Ugyanez igaz a gyapjúra is, ha vizes lesz hosszú ideig, nehezen szárad.

A harmadik réteg: vitorlás kabát

Külső réteg

A harmadik és utolsó réteg két összetevőt tartalmaz: vízhatlan vitorlás kabátot és kantáros vitorlás nadrágot. Fontos, hogy tényleg jó legyen a vízhatlansága a külső nedvesség kint tartásának érdekében, mégis kiengedje a belső nedvességet.

A megfelelő kabát kiválasztásában elsődlegesen az adott időjárási körülmények és a vitorlázás típusa fog döntő tényezőként szerepelni:

Alkalmi, szabadidős vagy jó időjárási viszonyok mellett folytatott vitorlázáshoz alacsonyabb vízállóságú (2-4 óra) esőkabát javasolt

Tengeri vitorlázáshoz magas vízállósággal, jó légáteresztéssel és sokféleképpen állítható kapucnival rendelkező esőkabát javasolt.

Nehéz körülmények között való vitorlázás esetén jó ötlet lehet befektetni egy vízálló vitorlás nadrágba is, ami kiváló védelmet biztosít a nedvességgel szemben, mégsem gátolja a mozgást.

Vízálló, kantáros nadrág 

Ne feledd az extra kiegészítőket sem!

Az emberi test a végtagokon és a fejen keresztül veszíti legjobban a hőt, ezért fontos olyan alap darabokkal teljessé tenni a három rétegű öltözetet, melyek jól állíthatóak, védelmet nyújtanak és még a leadott hőt is csökkentik. 

Néhány ötlet:

Vitorlás kesztyű: véd a hidegtől és a kötél használat során fellépő sérülésektől is. Melegebb időben ujjatlan, hidegebb, esős, téli időben pedig neoprén kesztyű használata javasolt.

Sapka és napszemüveg: napos idő esetén javasolt a tűző napsütés ellen.

Vízlepergetős sapka: hideg, nedves időre. Érdekesség: a testfelületen keresztül leadott hő felét a fejen át veszítjük el.

Vitorlás cipő vagy csizma: szárazon tart és biztos mozgást tesz lehetővé a nedves fedélzeten is.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)