Magazin

Blog

Hogyan válassz napszemüveget?

Egy ilyen nehéz, és kissé elhúzódó tél után nehéz tudatosítani magunkban, hogy lassan tényleg itt a tavasz, majd a nyár. Áprilisban egyes hegységeinkben még masszív havazások kísérték a természetjárókat, de májusban már simán leégett a nyakam egy kirándulás során. Legyen szó túrázásról, kerózásról, vízi sportokról, vagy bármi más aktivitásról, egy megfelelően kiválasztott napszemüveg sokat dob a komfortérzetünkön. Nézzük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni választás során!

Nézzünk pár alapfogalmat!

A szemüvegek leírásában sokszor szerepelnek elsőre ismeretlennek tűnő kifejezések. 

Nézzük mi-mit jelent:

Kategóriák: a Decathlonban 0-4 kategóriába sorolt lencsékkel ellátott szemüvegek kaphatók. A 0-ás lencse teljesen átlátszó, a 4-es viszont annyira sötét, hogy az autóvezetés nem is ajánlott benne. A legtöbb szemüveg, amit a mindennapok során használunk, 3-as kategóriájú. Így tehát ez a szám a szemüvegek lencséjének sötétségét jelöli.

Fotokromatikus lencse: vagyis fényre sötétedő. Magyarul a lencse képes rá, hogy erős fényben sötétebbre váltson a lencséje, majd ha ismét beborul, vagy megy le a nap, kivilágosodjon. Kültéri sportoláshoz szuper választás, hiszen nem kell több szemüveget, vagy csere lencséket magunkkal vinnünk. 

Polarizált: a polarizált lencsék megszűrik a vízszintesen visszaverődő fénynyalábokat. Ennek köszönhetően a felületekről visszatükröződő, vakító fény nem fog minket zavarni kültéri sportolás közben. Ez kifejezetten fontos vízi sportok esetében. 

Milyen sportra keresel szemüveget?

Az egyes sportokra kialakított forma és más technikai tulajdonságok nem véletlenül születnek. Komoly tervezői munka előzi meg egy-egy termék polcokra kerülését. De mi lehet a különbség? Milyen szempontoknak felelnek meg az egyes sportok modelljei?

Kerékpáros szemüvegek

A Rockrider, Btwin és Van Rysel termékek kialakításán látszik, hogy igazán sportos szemüvegekről van szó. A tervezés során ügyeltek rá, hogy a nagyméretű lencsének köszönhetően széles látómezőt biztosítsanak. A forma arcra simuló és zártabb: így véd a széltől esőtől, bogaraktól. A modellek között van cserélhető lencséjű, fotokromatikus, és különböző kategóriájú is, így az időjárási körülményekhez is könnyen szabható a választás. 

Arcra simuló forma, nagy látómező - a kerékpáros szemüvegek legnagyobb előnyei

Túra szemüvegek

Ebben a kategóriában rengeteg modell megtalálható! A sportos megjelenés mellett sok olyan szemüveg is van itt, amelyeket utcára is simán felvehetünk, mert igazán divatos megjelenést adnak. Emellett persze nem szabad megfeledkezni a technikai tulajdonságokról sem. Az anyaghasználatban a tartósságra törekedett a Quechua márka. Lencsékben jellemző a 3-as kategória, de erős napsütés ellen a 4-es sötétségű is megtalálható a választékban. 

Nemcsak sportos, de divatos is a túra szemüvegek választéka

Futó napszemüvegek

A termékek formája emlékeztethet minket a kerékpáros szemüvegekéhez. A lencsék jellemzően 3-as kategóriába tartoznak, de van fotokromatikus is, amely reagál a környezetre, és ennek megfelelően sötétedik vagy világosodik 1-es és 3-as kategória között. Természetesen ezeknél a termékeknél is fontos a kis súly, a páramentesítő réteg, az arcra simuló forma és a tartósság.

Futó napszemüvegek: kis súly, stabil tartás

Vízi sport napszemüvegek

A vízi sportokhoz tervezett napszemüvegek két legnagyobb termékelőnye: a polarizált lencse, és az, hogy a termékek nem süllyednek el a vízben, ha esetleg leesnek viselőjük fejéről. A kiteszörf szemüvegek plusz rögzítőpánttal segítik a tartást, hogy aktív sportolás közben is a helyükön maradjanak. 

A vízi sport szemüvegek lebegnek a víz tetején

Gyerek szemüvegek

A gyermek Quechua szemüvegek között minden modell legalább 3-as kategóriájú, sok esetben pedig 4-es, hogy még jobban védje a gyerekek szemét. Tervezésüknél fontos volt a jó tartás, hogy a kis örökmozgók fején maradjon minden esetben. A szemüvegek már 6 hónapos kortól használhatóak, köszönhetően az ellenálló lencséknek. 

Gyerek szemüvegek: védelem és tartósság

A szemüvegeket érdemes tokban szállítani és mikroszálas kendővel tisztítani, ezzel is megelőzve a fizikai károsodást. A kiegészítőket is megtaláljátok választékunkban!

Mennyire biztonságosak a szemüvegek?

A napszemüvegeink a káros UV sugarak 100%-át kiszűrik, függetlenül attól, hogy egy átlátszó 0-ás, vagy egy nagyon sötét 4-es lencséről beszélünk. 

Vigyázzatok magatokra az erős napsütésben, hiszen a szemek védelme legalább olyan fontos, mint a megfelelő napvédő krém kiválasztása!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)