Magazin

Blog

Hogyan válassz neoprén ruhát?

Akár kezdő, akár haladó vagy, szörfözés vagy bármilyen vízi sport közben tested melegen tartása és védelme érdekében elengedhetetlen a megfelelő védőruha használata - a választás viszont nem mindig egyértelmű. A következő 3 lépésben segítünk kiválasztani a méretedhez és sportodhoz legmegfelelőbb darabot!

Hogyan válassz megfelelő neoprén ruhát?

Hosszú legyen vagy rövid? 5/4 mm, 4/3 mm vagy 3/2 mm vastag? Elülső vagy hátsó cipzáras? Ekkora választék mellett nem egyszerű megtalálni a számodra legmegfelelőbb neoprén ruhát. Melyek tehát azok a szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni női, férfi vagy gyerek neoprén vásárlása esetén?

Víz hőmérséklete szerinti választás

A neoprén ruhák több fajta vastagságban kaphatóak: minél vastagabbak, annál hidegebb vízben is képesek melegen tartani. 

Ezért mielőtt túl messzire eveznél, ne felejtsd el helyesen megválasztani neoprén ruhád vastagságát, mivel a megfelelő hőszigetelés nagyban tudja befolyásolni a merülési időt.

Gondolj úgy a neoprén ruhára, mintha egy második bőrréteg lenne, ami védelmet nyújt a hideg vízzel szemben. Vastagságukat kettő vagy három számjeggyel jelöljük: 5/4 mm, 4/3 mm, 3/2 mm vagy 2/2 mm.

  • NYÁRI NEOPRÉN RUHA: a 2/2 mm-es számozás azt jelenti, hogy a ruha kar és láb része is 2 mm vastag. Választhatsz hosszabb vagy rövidebb változatból is, utóbbi jobb mozgásszabadságot és kényelem érzetet biztosít szörfözés közben.
Nyári neoprén ruha

22 °C alatti hőmérséklet esetén hosszú neoprén ruhát válassz:

  • IDEÁLIS ŐSZI NEOPRÉN RUHA: 3/2 mm-es számozásúak, azaz a lábrész 3 mm vastag, a kar pedig 2 mm-es. Azért alakítottuk ki így ezeket a darabokat, hogy szabadabb legyen a kar mozgása és az evezés.
  • TÖKÉLETES TÉLI NEOPRÉN RUHA: a 4/3 mm-es darabok lábrésze 4 mm vastag és 3 mm-es a karoknál.
22 fok alatti neoprén ruha

Minél vastagabb a neopréned, annál jobb lesz a hőszigeteltséged, aminek köszönhetően nem fogsz fázni, így tovább tudsz a vízben maradni!

  • 5/4 MM-ES NEOPRÉN RUHA, LEGKIVÁLÓBB VÉDELEM IGAZÁN HIDEG VÍZBEN IS: 5 mm a lábaknál, 4 mm a karoknál.

Megjegyzés: találkozhatsz három számjeggyel jelölt termékekkel is, mint például 5/4/3 mm. Ezekkel a jelölésekkel női kollekciónk darabjai rendelkeznek, a példában lévő érték azt jelenti, hogy  a 4/3 mm-es és az 5/4 mm-es “klasszikus” jelölés közötti a termék anyagának vastagsága.

Hogyan tudhatom meg a kiszemelt helyszínen lévő víz hőmérsékletét?

A vízhőmérséklet a helyszíntől és az évszaktól függően eltérő lehet. Mindig győződj meg róla, hogy a neoprén ruhád használatához javasolt hőmérséklet tartomány megegyezik az adott értékekkel!

Kattints a Magyarországi  vagy a nemzetközi víz hőmérsékletek megtekintéséhez!

Sportolással töltött idő szerinti választás

Mennyi ideig tervezel a vízben tartózkodni?

1 ÓRÁT 

Könnyen fel- és levehető, jó hőszigetelésű, irritációt csökkentő neoprén ruhát válassz: pont ilyenek a 100-as jelölésű termékeink.

Ne feledkezz meg a gyerekek megfelelő felszereléséről sem, főleg, hogy ők hamarabb lesznek fáradtak és fázósak, mint a felnőttek!

2 ÓRÁT 

Neoprén ruhádnak egyszerre kell kényelmesen viselhetőnek lennie és biztosítania a megfelelő mozgásszabadságot. Rugalmas neoprénből készül, hátsó cipzárral, húzókával vagy anélkül: ezek az 500-as termékeink.

3 ÓRÁT

Hosszabb vízben töltött idő esetén a lehető legnagyobb mozgásszabadságot biztosító, rendkívül rugalmas neoprénből készült darabot válassz: tekintsd meg bodyboardozáshoz és szörfözéshez ajánlott, 900-as termékeinket!

Testalkat szerinti választás

Fontos a megfelelő méret kiválasztása, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki neoprén ruhádból.

Az ilyen viseleteknek testhez simulónak és gyűrődésmentesnek kell lenniük, hogy biztosítani tudják a szükséges hőszigetelést. Emiatt teljesen normális, ha már-már túl szűknek érzed amikor szárazon felveszed de ne aggódj, mert ez a kellemetlen állapot rögtön elmúlik, amint benedvesedik a ruha. Ha túl nagy méretet választasz, akkor gyűrődések fognak keletkezni, irritációt fogsz érezni és jelentősen csökkenni fog a hőszigetelő hatás, ugyanis víz fog kerülni a bőröd és a ruha közé.

MEGJEGYZÉS: ha a mérettáblázatban található 3 fő paraméter közül nem mindegyik felel meg a te méreteidnek, akkor úgy válassz, hogy elsősorban a mellkas méret egyezzen, majd a derék és utoljára a csípő méret.

Fontos, hogy miután megvásároltad a terméket, megfelelően ápold is: minden használat után öblítsd át tiszta vízben és ne a napon szárítsd meg. Neoprén ruhád legjobban az árnyékos helyeket kedveli!

Bai Tamás, országos szörf sportfelelős írása

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)