Magazin

Blog

Hogyan válassz nyerget lovagláshoz?

Hogyan válassz? -mini cikksorozatunkkal szeretnénk a terméklapoknál valamivel részletesebb segítséget adni a lovasoknak az egyes terméktípusokkal kapcsolatban. Bízunk benne, hogy így megspóroljuk számukra a vásárlás előtti tanácstalanságot. Ebben a részben a nyereg választásában nyújtunk segítséget.

Minden lovas álma, hogy saját nyerge legyen, ám nem mindig magától értetődő, hogy melyik a megfelelő. Melyik típust válasszam? Mekkora nyeregre van szükségem? Hogy mind a lovas, mind a ló jól érezze magát, a nyeregnek jó pár szempontnak meg kell felelnie. Milyen célra használod? Hobbilovaglás? Ugratás? Idomítás? Milyen méretű és alkatú a lovad? Testmagasságod és testalkatod is fontos szempontok.

Ismerkedés a lóval a legkisebbeknek – póniséta, pónilovaglás

A pónipatracok a lovaglással ismerkedő legkisebb lóbarátok és a legkisebb lovak számára készülnek. Praktikusak, mert ülőfelületük kényelmes, és a nyergen biztonságos kapaszkodó is található. A kis patracok shetland mérettől egészen a nagyobb, kb. 120 cm marmagasságú pónikig használhatók. A kevésbé kifejezett nyeregtájékú pónikon a nyereg előrecsúszhat – ennek megakadályozására ajánlatos farmatringot használni. 

Szabadidős lovaglás

Az univerzális nyergek sokoldalú használatra készültek. Nagy, kényelmes ülőfelületük alkalmassá teszi őket akár hosszabb terep,- és túralovaglásokra, nyeregszárnyuk szabása és támaszaik pedig akár kisebb akadályok ugratására is. Ugyanígy ideálisak síkmunkához is. 

Ha az ugratást részesíted előnyben

Az ugrónyereg szárnyai előreszabottak, a nyereg térdtámaszokkal ellátott – ezek segítik a lovast, hogy a kengyelbe terhelve, térdeiben megtámaszkodva kövesse a ló ugrómozdulatát. A térd,- és vádlitámasz segít megtartani a comb és csizma optimális helyzetét. Az ülőfelület laposabb, így a lovas mozgása szabadabb. 

Ha többnyire idomítasz

A díjlovaglónyergekben a lovas "hosszú combokkal és lábszárakkal" mélyen a nyeregben ülve lovagol. A díjlovasnyereg ennek megfelelően hosszú, egyenesre szabott szárnyakkal készül. Felrántószíjai hosszúak, hevedere rövid, ez is a ló oldalával való közelebbi kapcsolatot, a precízebb segítségadást szolgálja. Az ülés mély, szinén a precízebb testsúlysegítségek, a kényelem és a stabilitás érdekében. 

Ha szívesebben túrázol

A túranyergek mind a lovas, mind a ló számára maximálisan kényelmesek, mivel hosszú időtartamú lovaglások, lovastúrák során használják őket. Ülőfelületük nagy és puha, párnázatuk nagy felületű – így jobban eloszlatja a lovas súlyát a ló hátán. A túrafelszerelés felmálházásához karikákkal, félkarikákkal is ellátják őket. 

A nyereg anyaga – bőr vagy szintetikus?

A szintetikus nyergek könnyűek, akár a gyerekek is elbírják, önállóan tudnak velük nyergelni. Emellett könnyen tisztíthatók, gyakran elég csak letörölni őket egy nedves ronggyal, szivaccsal. Bármely évszakban használhatók, nem kényesek, nem száradnak ki, mint a bőrnyereg. Jó ár-érték arányban kényelmes, pratkikus nyeregre tehetsz szert, ha a szintetikus modellekből választasz.   A bőrnyereg elegáns és hosszú élettartamú, strapabíró. A bőr rendszeres tisztítást és ápolást igényel. Ha rendszeresen lovagolsz, mindenképpen bőrnyerget válassz, ez a lovasnak is kényelmesebb, kevésbé dörzsöli a combot, lábszárat. 

A helyes méret kiválasztása

Patracok = kisgyerekeknek kb 8 éves korig 

15″ =  8-10 éves gyereknek, vékony testalkatú ifinek 

16.5’’ = kamasznak, kistermetú, filigrán felnőttnek 

17.5’’ = kamasznak, normál testalkatú felnőttnek 

18″= Magas vagy erősebb testalkatú felnőttnek A ló marjának formája és magassága szintén meghatározó tényező. 

A cserélhető marvasú nyergek ebből a szempontból a legpraktikusabbak. Ezek egyazon ló különböző kondicionális állapotához, illetve több, különféle alkatú lóhoz is adaptálhatók. Magasabb, kifejezettebb marú lovakhoz magas, kevésbé kifejezett marúakhoz alacsony markamrás nyereg illik. Ha úgy döntesz, nálunk vásárolsz nyerget, saját lovadon ki is próbálhatod, mielőtt megvennéd. Áruházainkban vagy weboldakunkon keresztül megtudhatod, melyek azok a nyergek, amikből van próbára elvihető darabunk! "Nyerged tisztításakor, ápolásakor cseréld meg a kengyelszíjakat, hogy mindkettő egyforma mértékben nyúljon. A bal oldalról történő felszállás miatt ugyanis a mindenkor bal kengyelszíj fokozottabban nyúlik meg a használat során."

Audrey – Termékmenedzser, Fouganza

Fordította: Andics Bernadett

   

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)