Magazin

Blog

Hogyan válassz pataápolószert?

Hogyan válassz? -mini cikksorozatunkkal szeretnénk a terméklapoknál valamivel részletesebb segítséget adni a lovasoknak az egyes terméktípusokkal kapcsolatban. Bízunk benne, hogy így megspóroljuk számukra a vásárlás előtti tanácstalanságot. Ebben az írásban a pataápolásról lesz szó.

A patának különös jelentősége van. A benne levő anatómiai képletek, alkotórészek csökkentik a talaj felől érkező "ütéseket" – ezeket az alkotókat védi az egészséges, kemény szarutok. A rugalmas nyír fontos szerepet játszik a láb vérkeringésében. A szaru kiszáradását, repedezését, vagy éppen a talp felázását, a nyír rothadását megelőzendő, a pataápolás napi szintű, nagyon fontos feladat. A pataápolószerek megválasztásakor döntő a szaru minősége, az ápolás gyakorisága, és az ápolószer kiszerelése, állaga.  

A szaru minősége

Ha lovad patáját egész évben szükséges patazsírral, pataolajjal ápolni - pl. mert istállóban tartod - , válassz a pata rugalmasságát, egyben szilárdságát megőrző patazsírok közül. Színtelen, zöld és fekete színben kaphatók. Ha a pata száraz, repedezik, válassz olyan pataolajat, patazsírt, mely tápláló összetevőket is tartalmaz! Ha lovad patája gyakran érintkezik nedvességgel - pl. félrideg tartás, sáros talaj, nedves alomszalma - , a nyírbarázdák és a nyír rothadásnak indulhatnak. A kátránytartalmú patazsírok a nyírrothadás kezelésre és megelőzésére egyaránt használhatók. Fontos – csak a pata talpi felületére kend őket, a szarufalra ne! A nyírrothadás kezelésére speciális, gél állagú ápolószert is találsz kínálatunkban! 

Az ápolószerek kiszerelése, állaga

Pataápoló szerek különböző kiszerelésben léteznek. A legáltalánosabb a hagyományos, vödrös patazsír, melyet ecsettel kenhetsz fel a patára. A télen megdermedő patazsírokkal ellentétben a patagéleket és olajokat hőmérséklettől függetlenül, egész évben használhatod. Tárolás és használat szempontjából nagyon praktikusak a spray kiszerelésű pataápolók. Használatuknál azonban vedd figyelembe, hogy vannak lovak, melyek idegenkednek a spraytől. "A pataápolószerek felkenése előtt patakaparóval gondosan tisztítsd meg lovad patáját –  A nyírbarázdák kitisztításához használj kisméretű, erős kefét!"

Valérie – Fouganza termékmenedzser

Fordította: Andics Bernadett

   

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)