Magazin

Blog

Hogyan válassz terepfutó cipőt?

Egy terepfutó cipő kiválasztásakor az alapján döntesz, hogy ”ha tetszik, akkor megveszem”? Pedig nem tudsz semmit a cipőről és az sem rólad! Ugyanakkor a cipő tulajdonságainak meg kell felelniük az elvárásaidnak...és annak, ahol és ahogyan futni fogsz! Elmagyarázzuk?

Most kezded a terepfutást, szeretnéd jól csinálni, ezért azzal szeretnéd kezdeni, hogy az igényeidnek megfelelő cipőt válassz?  Futsz már egy ideje, de a cikk címét elolvasva az az érzésed támad, hogy tudatlan vagy: a szenvedély tüze éltet, a kisujjadban (lábadban) a terep, viszont nem vagy biztos abban, hogy a megfelelő terepfutó cipőt választottad? 

Mivel hosszú utat fogtok együtt megtenni, ezért fontos, hogy jól válassz terepfutó cipőt, nem igaz? 

Cipőválasztás a terep típusa szerint

A terep típusa az első kritérium, amire figyelned kell. Vagyis az az útvonal, terep, amelyen általában futni fogsz:

● Könnyű terep:

Itt általában a parkokban vagy az erdőkben lévő ösvényekre gondolunk, illetve azokra az aszfaltos részekre, amelyeken átfutsz közben. A talaj nem trükkös, könnyen futható.  A könnyű terepre ajánlott cipőnek 3 tulajdonsággal kell rendelkeznie: ütéscsillapítás, tapadás és rugalmasság. 

● Vegyes terep: 

Vegyes terep alatt értjük az olyan útvonalakat és ösvényeket, ahol olykor jelentős a szintkülönbség. A talaj évszakonként változik, kavicsos és sokszor sáros. Vegyes terepen olyan cipőt kell viselned, amely ütéscsillapítással, tapadással, emellett jó tartással is rendelkezik. 

● Durva terep: 

Néha nem látható útvonalak vagy ösvények (különösen a hegyekben), jelentős szintemelkedés (pozitív és negatív), kisebb-nagyobb kavicsok (kőhalmok gurulnak a lábad alá), és csúszós, füves lejtők, ezt hívjuk durva terepnek. Hogy hatékonyan megbirkózz ez utóbbival, a cipőnek ütéscsillapítással, tapadással kell rendelkeznie és stabilnak kell lennie. 

Egy terepfutó cipő különböző tulajdonságai

Azt is érdemes figyelembe venni a választásnál, hogy milyen tulajdonságokkal bír egy terepfutó cipő, hiszen ezen tulajdonságoknak meg kell felelniük a terepnek, amelyen futsz. Íme, ehhez egy kis terepfutó cipő szótár:

- Drop: ez a cipő sarkának és elülső részének magasságkülönbségét jelenti. Míg egy papucsnak nulla, úgy egy magassarkú cipőnek nagy a dropja.

- Ütéscsillapítás: az ütéscsillapítás kiszűri és tompítja a talajfogáskor keletkező ütéshullámokat.  

- Tapadás a talp barázdáinak köszönhetően: a megfelelő tapadással rendelkező cipő könnyen tapad a nem sík és/vagy nem szilárd (pl. sáros) felületeken.

- Tapadás: nem csúszol meg sem a nedves sziklákon, sem az aszfalton. A külső talpon lévő gumi minősége biztosítja a megfelelő tapadást! 

- Kis súly: nincs is jobb, mint egy pillekönnyű cipő, amit szinte észre sem veszel, hogy a lábadon van!  

- Kényelem: a cipőben lévő habszivacs biztosítja a kényelmet... Fontos a kényelem, hogy semmi se zavarjon, miközben a csodálatos tájban gyönyörködsz terepfutás közben.

- Elrugaszkodás: az ütéscsillapítás semmilyen módon nem akadályozza a cipő dinamikáját. 

- Strapabírás: a habszivacs és a mesh anyag ellenáll a kavicsokkal, sziklákkal, gyökerekkel történő érintkezésnek és a nedvességnek. 

- Tartás: miután felvetted és bekötötted, a terepfutó cipő jól tartja a lábfejet, anélkül, hogy nyomná azt...Vége annak, hogy a sárban ragadva a cipő leesik a lábadról!

- Rugalmasság: ez azt jelenti, hogy a cipő igazodik a lábfej mozgásához. 

- Stabilitás: minél szélesebb a cipő talpa, annál nagyobb az elrugaszkodási felület, vagyis minél kevésbé mozog a boka, annál jobban tart a cipő.

Terepfutás Evadict cipőben

Bár az összes terepfutó cipőnk használható edzésre és versenyre egyaránt, mégis a szívügyünk volt, hogy két pár cipőt kifejezetten versenyre fejlesszünk ki. Thierry Breuil, az Evadict márka termékmenedzsere kicsit részletesebben bemutatja a cipőket, hogy ezáltal segítsen a választásban.  

● Terepfutó cipők edzésre és versenyre

- Az XT7 az XT cipők legújabb modellje. 

Ez egy ikonikus termék, ez indította el az Evadict márka megszületését és ez a cipő a jól látható barázdáival adott ihletet a többi cipő kifejlesztéséhez. Megtalálható benne a K-Ring® koncepció, amely egy gyűrű a sarokban, szerepe pedig az ütéshullámok elvezetése. Az XT elnevezés a cross trainingből ered. X, mint cross (a kereszt) és T, mint training: a cipő, amelyben még (vagy főként) sárban is futhatsz!

Milyen típusú terepre? Vegyes terepre.

Milyen távra? 0-tól 80 km-ig.

A XT7 cipőinket vegyes terepre ajánljuk

- A TR egy rugalmas cipő. 

Más cipőkkel ellentétben a TR 4 mm-es barázdákkal rendelkezik (és nem 5 mm-es), így a terepfutó könnyen és kényelmesen futhat az ösvényeken és az aszfalton.  Egyébként ez a tulajdonság jelenik meg a nevében is: T, mint trail (terep), és R, mint road (aszfalt). A TR CS® koncepcióval rendelkezik, amely  elnyeli az ütéshullámokat.

Milyen típusú terepre? Könnyű terepre.

Milyen távra? 0-tól 40 km-ig.

- Az MT2 az MT cipők második generációja. 

Az XT7-hez hasonlóan, K-Ring® koncepcióval felszerelt cipő. Ajánlott technikás, hegyi terepre, köves utakra és ultrafutáshoz. A cipő stabil, jól tart, strapabíró és védi a lábfejet, amikor kavicsokra lépsz. Talán már kitaláltad, hogy a neve betűi, az MT (montagne) a hegyet jelentik. 

Milyen típusú terepre? Durva terepre.

Milyen távra? 0-tól 170 km-ig.

MT2 terepfutó cipő

- MT Cushion

Az MT Cushion az első, alacsony droppal (4 mm) rendelkező cipőnk. Puha ütéscsillapítása (22 mm a sarokban és 18 mm a talp elülső részén) nagyon kényelmessé teszi, innen a neve is egyébként: Cushion (párna). Sokoldalú cipő, a hegyekben is megfelelő. 

Milyen típusú terepre? Vegyes terepre.

Milyen távra? 0-tól 170 km-ig.

● Speciálisan versenyre tervezett terepfutó cipők

- Race 4 modell

A Race 4 modell jellemzői: kis súly (csupán 252 g 42-es méretben), tapadás, dinamizmus. Minden terepre megfelelő, 60 km-es távig. A kis súly miatt ez az egyetlen cipő, aminek a talpa nem Kalensole® (egy Decathlon által fejlesztett technológia), hanem EVA light. A TR-hez hasonlóan rendelkezik a CS® koncepcióval. Összességében, ahogy a neve is mutatja, a Race 4 egy igazi versenycipő!

Milyen típusú terepre? Vegyes terepre.

Milyen távra? 0-tól 60 km-ig.

Race Ultra modell 

A Race Ultra modell kicsit nehezebb, mint a Race 4, ennek ellenére még mindig könnyű cipőnek számít  (285 g 42-es méretben). A Kalensole® ütéscsillapítás és a 8 mm-es drop minden terepen kényelmet biztosít az ultra-terepfutónak a hosszú versenyeken (170 km-ig). A Race Ultra tehát A versenycipő az ultrafutók számára.

Milyen típusú terepre? Durva terepre.

Milyen távra? 0-tól 170 km-ig.

Race Ultra terepfutó cipő

A cipőválasztással kapcsolatos gyakori kérdések

● Az edzés gyakorisága szerint kell cipőt választanom?

Az az ideális, ha a kilométerek számában gondolkozunk, nem pedig az edzés gyakoriságában”, javasolja Thierry. Tulajdonképpen futhatsz heti 5-ször 4 km-t (vagyis 20 km-t), vagy heti 2-szer 10 km-t (szintén 20 km-t). A kilométerszám ugyanannyi… csak a gyakoriság különbözik (az első esetben intenzív, a második esetben rendszeres). 

● Figyelembe kell vennem a testsúlyomat a terepfutó cipő vásárlásakor?

A verseny terepfutó cipőink az alábbi testsúlyú futóknak ajánlottak: 75 kg a férfiak és 65 kg a nők esetében. Az edzésre tervezett terepfutó cipők súlyhatára 85 kg a férfiak, és 75 kg a nők esetében. Természetesen a terepfutó súlya lehet ezeknél nehezebb, ez esetben a cipő gyorsabban elkopik” magyarázza Thierry Breuil termékmenedzser.  

● Mennyi egy terepfutó cipő élettartama?

Egy edzőcipő élettartama kb. 800 km, míg egy versenycipőé kb. 400 km. Természetesen a cipő kopása és elhasználódása több tényezőtől függ, mint például a futó súlya vagy talajfogása (például egy cipő sarka gyorsabban kopik, ha azzal érintjük elsőként a talajt), emellett függ a tárolástól és a tisztítástól is (kézzel mossuk, ne tegyük szárítógépbe vagy radiátorra).

● Milyen cipőt válasszak a lábtartásomnak megfelelően? 

Az exkluzív K-Only® koncepciónak köszönhetően minden cipőnk minden lábtartásra megfelelő, vagyis pronálóra (befelé dőlő lábfej), szupinálóra (kifelé dőlő lábfej), vagy neutrálisra (a lábfej egyenes) egyaránt. Ehhez a K-Only® technológia megerősíti a talp nagylábujj alatti részét.  

A kilométerek függvényében válasszunk cipőt

● Az alacsony drop természetes futólépést eredményez?

A természetesnek mondott futólépés az, amikor mezítláb futsz (nulla drop), vagyis a lábfej elülső, vagy középső része fog talajt. Minél kisebb a drop vagy minél inkább közelít a nullához, annál inkább a lábfej elülső vagy középső részére érkezel (és nem a sarok fog először talajt). Azonban egyáltalán nem bizonyított, hogy egy nulla vagy egy nullához közeli droppal rendelkező cipő természetes lépést biztosítana, mindez leginkább tőled függ: hiszen te futsz, nem a cipő. 

Most már mindent tudsz ahhoz, hogy kiválaszd a számodra megfelelő terepfutó cipőt. Végül egy megjegyzés Guillaume Moulin kollégánktól:  “minden cipőnk, amit tervezünk, használatukban a legjobb”. Vigasztaljon az a tudat, hogy minden terephez és lábtípushoz létezik egy megfelelő cipő! 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)