Magazin

Blog

Hogyan válassz terepfutó cipőt? Segítünk!

Az aszfaltra való és a terepfutó cipők között annyira markáns különbségek vannak, hogy ránézésre is könnyedén meg lehet különböztetni őket. Azonban hogyan tovább? Segítünk eligazodni a Decathlon terepfutó cipő választékában!

A terepfutó cipőket is sok tulajdonság mentén lehet csoportosítani. Milyen terepre való? Edzésre vagy versenyre ajánlott inkább? Milyen távra készült? Az alábbi felsorolásban igyekszem technikaiság szerint sorrendbe rendezni a cipőket, kiemelve azok fő tulajdonságait. 

Ismerkedés a terepfutással

Szerencsére elmondhatjuk, hogy napjainkban egyre nő a futók száma. Ezzel párhuzamosan egyre többen merészkednek le az aszfaltról, és kezdik felfedezni az erdők, mezők, gátak, árterek nyújtotta kikapcsolódás, elvonulás örömét. 

Ha valaki most ismerkedik ezzel a fantasztikus sporttal, annak bátran ajánlom a TR futócipőt. Sokoldalú, kényelmes, rugalmas termékről van szó, amelyben bátran neki lehet vágni egy 30 km-es edzésnek is. A tapadásról 4 mm-es barázdái gondoskodnak, az ütéscsillapításról pedig a CS® technológia és az exkluzív EVA Kalensole habszivacs. Ez az a cipő, ami bőven elég arra, ha valaki gáton, földúton, könnyű erdei ösvényeken gyűjti a kilométereket. K-only kialakításának köszönhetőn bármely lábállásra megfelel. Futás közben a fűző sem fog gondot okozni, hiszen elrejthető a nyelvre varrt zsebben. A TR jelneleg egy férfi és egy női színben kapható. 

A TR nagytestvére a TR2. Szintén könnyebb terepre ajánlott, de már 40 km-t is bátran lefuthatunk benne. A dropja a TR-től eltérően nem 10, hanem 8 mm-es. A csillapítása is kicsit komplexebb, hiszen plusz PU párnákat is kapott. A gördülékenységét egy úgynevezett Flex-H rendszer segíti. Ezeken a plusz dolgokon kívül minden mást is tud, amit a TR.

Lépj szintet!

Következzen a személyes kedvencem, az XT széria, annak is aktuális tagja, az XT8

Az XT8 barázdái már nagyobbak (5 mm) és agresszívabbak, ez tökéletessé teszi csúszós, sáros terepre is. Ez a modell már szuper a hosszabb távokkal kacérkodóknak is, hiszen egészen 80 km-ig ajánlott. A gumija kiválóan tapad, az ütéscsillapításróla Kalensole EVA hab gondoskodik, az oldalsó részén pedig plusz megerősítéseket kapott, hogy bármilyen körülmények között jól tartsa a lábat. Sarokmagassága 8 mm, és a fentiekhez hasonlóan bármely lábállásra javasoljuk. Természetesen férfi és női színekben is kapható. 

Mielőtt elköteleződnél az XT8 mellett, érdemes vetni egy pillantást az MT2-re! Ezt a cipőt már ultra terepfutásokra is érdemes társul választani, hiszen akár 170 km is futható benne egyszerre. 5 mm-es barázdái, kiválóan tapadó gumija, széles talpa alkalmassá teszi igazán technikás terepekre is. A Kalensole habszivacs mellett a K-ring ad plusz csillapítást a saroknak, ezen kívül ez a modell is megkapta a K-only technológiát, ennek köszönhetően bármely lábállásra megfelel. Az oldalán és az orrán lévő védőréteg védi a lábat a kavicsoktól, így már tényleg semmi nem lesz, ami megállíthat!

Versenycipőt keresel? 

Ebben az esetben két alternatívánk van.

Az egyik a Race Ultra: alkalmas hosszú távú, ultra terepfutó versenyekre, 170 km-ig, köves, egyenetlen terepre. Dropja 8mm, a barázdák a talpán 5 mm mélyek. Habszivacsának köszönhetően köves terepen is bátran futhtsz vele. Nagyon könnyű, súlya 42-es méretben 285 gramm. Mint az előzőek, ez is jó bármely lábtartáshoz. 

A másik versenycipőnk a Race Light. Rövid távú versenyekhez ajánljuk, amelyek hossza nem haladja meg a 40 km-t. Könnyű és dinamikus, felveszi a lábfej formáját. A férfi verzió 42-es méretben 225 gramm. Dropja 4 mm, a Pebax® up'bar koncepciónak köszönhetően segíti a dinamikus ellépést. 5 mm-es barázdái biztos tapadást tesznek lehetővé. A felső részéhez használt, Franciaországban gyártott mesh Matryx®, strapabíró, jól tart és légáteresztő.

Remélem sikerült kicsit eligazítanom mindenkit a terepfutó cipők világában!

Hajrá, terepre fel!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)