Magazin

Blog

Hogyan válassz túra ruházatot esős időre?

Az őszi vagy éppen tavaszi túrázások csodálatos meglepetéseket tartogatnak a számunkra, kár lenne lemondani róluk csak azért, mert félünk, hogy elkap az eső! Változékony időben a túrautak kevésbé zsúfoltak, ezért jól fel kell szerelkezned, hogy minden időjárási viszonyra fel legyél készülve.

A szárazon maradáshoz természetesen a ruházat az első és legfontosabb dolog, ami eszünkbe jut. Ügyelj arra, hogy vízhatlan és légáteresztő felszerelést használj, egyéb esetben a saját izzadságodban ázol. A kényelmetlenségen felül fennáll a hipotermia valódi veszélye is.

1. VISELJ VÍZHATLAN FELSŐ ÉS ALSÓ RUHÁZATOT!

A vízhatlan kabát és esőnadrág két alapvető felszerelés. Általában kicsi a súlyuk és egyszerűen behelyezhetők a hátizsákba. Egyes esőnadrágok vádli részén cipzár is található, így könnyű áthúzni a cipőn, nem kell levenni. Plusz tipp: Ami a felsőruházatot illeti, két tábor létezik: a poncsó és a kabát hívei. A poncsó előnye, hogy véd téged és a táskát is. Szeles időben azonban könnyen zavaróvá válik és megakadályozhatja, hogy lásd, hova teszed a lábad. A kabát ugyan nem védi a hátizsákot, de rendkívül szabad mozgást biztosít. Ebben az esetben gondolj arra, hogy egy huzattal védd a hátizsákot! 

A poncsó egyik előnye, hogy a táskát is védi
 A poncsó előnye, hogy nem csak téged, hanem a táskát is védi.

2. GONDOLJ A LÁBAD VÉDELMÉRE ESŐBEN, HÓBAN VAGY MAGAS FŰBEN!

Nedves lábbal gyalogolni nem túl kellemes, ráadásul bőrirritációhoz és kényelmetlenséghez vezethet. Viselj vízhatlan cipőt! Ne feledd, hogy a vízhatlan cipők különböző szintű vízhatlansággal rendelkeznek. Három különböző vízhatlansági szint létezik, amelyek megfelelnek a hajlítások, azaz a lépések számának: 2000 hajlítás (kb. 4 km gyaloglás), 4000 hajlítás (kb. 8 km gyaloglás) vagy 8000 hajlítás (kb. 16 km gyaloglás). Ha már néhány éve gyalogolsz a cipődben, ismételd meg a vízhatlanító kezelést a túrázás előtti napon. Ha patakon kell átkelni, vedd inkább le a cipőt és a zoknit, és vegyél fel helyettük egy szandált vagy egy gyorsan száradó cipőt,  amely a kivezető csatornákkal rendelkező perforált talpán keresztül kivezeti a vizet. Szárítsd meg a lábad, mielőtt visszabújnál a cipőbe. Ne felejts el pótzoknit vinni, hátha szükség lesz rá. Plusz tipp: Használj vízhatlan anyagból készült kamáslit, ami betakarja a cipődet. Nagyon hasznos száraz időben is, amikor a cipődnél magasabb nedves fűben sétálsz, mivel a vízcseppek leperegnek a fűszálak széléről és belefolynak a cipődbe.

3. VÉDD AZ ARCOD A KAPUCNIRÓL LEFOLYÓ VÍZZEL SZEMBEN!

A megfelelő látás biztosítására és a nyakadba zúduló víz ellen viselj napellenzős baseball sapkát a kapucni alatt, ami elvezeti a vizet. Plusz tipp: A Quechua megalkotta a 3D kapucnival és merev napellenzővel ellátott vízhatlan kabátokat, amelyek megakadályozzák, hogy a víz az arcodra folyjon. A kapucnik állíthatók, így tökéletesen illeszkednek a testhez és optimális védelmet nyújtanak. 

3D kapucni
 A Quechua esőkabátok nagy része olyan kapucnival van ellátva, mely védi az arcot

4. LEGJOBB, HA VISZEL MAGADDAL EGY KÖNNYŰ, ÖSSZECSUKHATÓ ESERNYŐT

Furcsának tűnhet, de az esernyő, kizárólag enyhébb zápor esetén megfelelő kiegészítő a gyalogláshoz. Néhány országban, ahol erős monszuneső eshet, kötelező kiegészítő, mivel ideális zivatarok és magas hőmérséklet ellen, szárazon tart és véd a meleg ellen. Plusz tipp: Viharos időben természetesen ne használj esernyőt! 

5. INVESZTÁLJ LÉGÁTERESZTŐ TECHNIKAI RUHÁZATBA A “SZAUNA EFFEKTUS” ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN

Fontos, hogy a vízhatlan kabát alatt viselt ruhadarabok megfelelően elvezessék az izzadságot. Plusz tipp: Általában behúzzuk a mandzsettát az ujjak végén, mert úgy hisszük, hogy a víz így nem tud beszivárogni. Ez azt is jelenti, hogy melegebb lesz. Gyorsan szaunává változik a kabátod, bármennyire légáteresztő is.

6. VÉDD A HÁTIZSÁKODAT KÍVÜL-BELÜL EGYARÁNT!

Kulcsfontosságú, hogy te száraz maradj, de ha a hátizsákodba helyezett pótruhák nedvesek lesznek, minden erőfeszítésed hiábavaló volt. A hátizsák védelme vízhatlan huzattal jó kiindulás, de nem mindig elég. A víz becsoroghat a hátizsákba, ezért ajánljuk, hogy csomagold a tartalmát műanyag zsákokba, hogy minden száraz maradjon akkor is, ha a hátizsákot védő huzat átázik. A holmikat védheted vízhatlan kompressziós huzattal is, így egyúttal helyet is nyerhetsz a hátizsákon belül. Plusz tipp: Ha eső után a hátizsákban akarod tárolni a nedves kabátod, hajtogasd össze és csavard a saját kapucnijába, majd helyezd egy műanyag tasakba, hogy még védettebb legyen. 

Esőhuzat táskára
 A táskádra kaphatsz külön esőhuzatot, mely védi a személyes tárgyaidat

7. VÉDD AZ ÉRTÉKES TÁRGYAIDAT AZ ESŐVEL SZEMBEN!

A térkép, a fényképezőgép, a hivatalos irataid és a telefonod még hatékonyabb védelmet igényelnek. A legjobb, ha vízhatlan tasakba helyezed őket, amely még rövid vízbe merítés esetén is garantálja, hogy a tartalma tökéletesen száraz marad. Egy külön tasak kell a térképnek, hogy esőben is tudd nézegetni, és egy másik, ami a hátizsákban marad. Plusz tipp: A Forclaz 900 kabátunk vízhatlan cipzárakkal ellátott külső zsebekkel is rendelkezik, így az értékeid szárazon maradnak és könnyen elérhetők.  

8. OPTIMALIZÁLD A SZÁRÍTÁST ÉJSZAKA!

Ha egész nap esőben gyalogoltál egy több napos túra keretében, ne felejtsd el megszárítani a felszerelésedet a következő napra a sátorban vagy a bivakhelyen. Bár a legfontosabb valószínűleg az alapvető szükségleteid kielégítése, az evés és a pihenés lesz, szánj néhány percet arra, hogy kiteregesd vagy lefektesd a ruháid egy védett helyen, ahol nem érheti az éjszakai zivatar. Ha az a szerencsétlenség ér, hogy a cipőd belseje is vizes lett, vedd ki a tisztasági talpbetétet a cipődből, lazítsd meg a cipőfűzőt és mindenekelőtt ne helyezd túl közel hőforráshoz, mert eldeformálódhat az alakja és végül mezítláb kell menned másnap! Plusz tipp: Törekedhetsz arra, hogy a lehető legtöbb napsütés érje a ruháidat napközben és megszáradjanak, ezért teregesd ki a hátizsákodra (ami korábban már megszáradt) vagy egy fára a megállóhelyeken. Használj ki minden napsugarat! És bár nem véd az esővel szemben, vigyél magaddal több fejlámpát, így távolról is jól látható leszel. Biztonsági tanács: Más dolog letörölni néhány esőcseppet egy záporban és más dolog zuhogó esőben, rossz látási körülmények között túrázni. Ajánljuk, hogy csak megfelelő látási viszonyok között menj gyalogolni!  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)