Magazin

Blog

Hogyan válassz túrakabátot: Mi a vízálló minősítés?

Egy termék akkor tekinthető vízállónak, ha képes megakadályozni az eső átjutását, így védve a túrázót a rossz időjárástól, és a kabát minőségét a vízálló minősítés határozza meg.

 

Tudnod kell, hogy a vízszigetelés minősítésének különböző szintjei és a mérésükhöz szükséges különböző tesztek léteznek.

A vízállósági besorolás teszteléséhez egyrészt egy szövet vízállóságát adják meg, másrészt egy teljes termék vízállóságát bizonyítják.

Ellenőrizzd, hogy a vízálló anyag használata mellett a kabát vízálló cipzárral is rendelkezik-e.

KÉTFÉLE VÍZSZIGETELÉSI MINŐSÍTÉSI TESZT: VÍZOSZLOP VS. ZUHANYZÓ

A VÍZOSZLOP TESZT

Ez a vizsgálat a szövet víznyomással szembeni ellenállását méri.

A vizsgálat eredményét vízoszlop mm-ben vagy mm Schmerberben (Charles Edouard Schmerber textilgyártó neve, aki ezt a mérőeszközt megalkotta) fejezik ki.

1 Schmerber = 1 mm vízoszlop = 0,1 mbar .

Az átlagos esőnyomás 1000 és 2000 Schmerber között van.

Ezért egy olyan ruhadarab, amely ellenáll egy 1,3 méteres vízoszlop (azaz 1300 mm) nyomásának, vízállónak tekinthető (az ISO 811 szabvány szerint). De vigyázat, egy 2000 mm Schmerber vízálló anyaggal tervezett kabát megvéd az esőtől, de talán nem egy felhőszakadástól vagy egy hosszú vihartól.

Valójában minél magasabb a Schmerber minősítés, annál vízállóbb az anyag.

Kérjük, vedd figyelembe: a felhasznált anyag minősége nagyon fontos, mivel egy rossz minőségű anyagból tervezett új kabát vízhatlansága mosás után megváltozhat.

A ZUHANY TESZT

Véleményünk szerint ez a teszt a legreprezentatívabb, mivel egy nagyon vízálló anyaggal tervezett termék képes a varratokon, patentokon, cipzárakon stb. keresztül vizet felvenni. Ebben a tesztben a termékeket zuhany alá helyezik, hogy teszteljék általános vízállóságukat.  

KÜLÖNBÖZŐ VÍZÁLLÓSÁGI BESOROLÁS KÜLÖNBÖZŐ CÉLOKRA.

A vizsgálat után a következő osztályozások határozhatók meg:

2000 mm - védelmet nyújt *általános esőzés ellen.

5000mm - védelmet nyújt a heves esőzések ellen

10000mm - védelmet nyújt az esőviharral szemben. ( fájdalmas lehet, ha az eső az arcodra csapódik)

15000mm - nagynyomású vízoszlop

*Általános esőzés 1500mm - 2000mm között

Természetesen a saját biztonságod érdekében, kérjük, ellenőrizzed az időjárás-előrejelzést, mielőtt elindulnál. Amennyiben az időjárás előrejelzés azt mutatja, hogy az időjárás rosszra fordul, fontoljad meg az utazás megváltoztatását vagy lemondását. Ha a hegyen hirtelen kiszámíthatatlanul rossz időjárással találkozól, kérjük, hogy minél hamarabb térj vissza egy biztonságos helyre.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)