Magazin

Blog

Hogyan válassz városi kerékpárt?

Mára már pillanatok alatt el lehet veszni a kerékpár típusok útvesztőjében, legyen szó bármelyik szakágról. Nincs ez másképp a városi kerékpárok terén sem, de ebben a cikkben segítünk eligazodni.

Városi és városi kerékpár között is lehet rengeteg különbség, de egy bennük közös: a városba tervezték őket, ott lehet a legjobban kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket és előnyöket. Neked kell tudni, hogy a te életviteledhez melyik passzol a legjobban, számodra mi a fontos egy városi bringa választásánál, vagy milyen egyéb befolyásoló körülmények vesznek körül. Ha neked az a fontos, hogy felrakhasd bármilyen tömegközlekedési eszközre a bringát, válassz összecsukhatót, de ha nem tudsz zuhanyozni a munkahelyeden, egy elektromos bringával elkerülheted, hogy izzadtan ess be melóba. A következőkben megpróbálom összefoglalni a különböző típusok előnyeit, hátrányait.

Az egyszerűség kedvéért különböztessünk meg 6 különböző típust a városi kerékpárokon belül:

  1. Legjobb munkába járós kerékpárok
  2. Single speed/fixi, avagy a Decathlonon belül csak "speed" városi bringák
  3. Elektromos városi kerékpárok
  4. Összecsukható kerékpárok
  5. Klasszikus/hagyományos városi kerékpárok
  6. Cargo bringák

Legjobb munkába járós kerékpárok

Az én egyik kedvenc típusom, minden megvan benne, ami kellhet a mindennapokba. Az agydinamó miatt mindig van elég fényerőd, nem kell figyelned arra, hogy merül az elem vagy az akkumulátor. A sárvédő miatt esőben sem kell lemondanod a bringázás élményéről, a csomagtartó pedig lehetővé teszi, hogy csomagtartóra tehető táskát, vagy akár csomagtartóval kompatibilis hátizsákot használj. Mindent magaddal tudsz vinni, amire csak szükséged lehet a nap folyamán, és nem egy nagy izzadtságfolttal érsz oda a célállomásodhoz. Persze sokszor előjön, hogy a sárvédő és a csomagtartó nem tetszik mindenkinek, akár "nagymamás", de az LD szériánál mégis tudták ötvözni ezeket a kiegészítőket és vagány, sportos kinézetet. 
 

Egysebességes, fixi, Decathlonon belül csak "speed" városi bringák


Néhány évvel ezelőtt jelent meg az Elops városi kerékpár márkának a Speed szériája. Ahogy a neve is mutatja, arra tervezték, hogy minél gyorsabban odaérj, ahova indultál, köszönhetően a keskeny gumiknak, sportos geometriának. Ezt a szériát ketté tudjuk osztani. Vannak a single speed bringák, ezeknek egy sebessége van. Egyszerű, nagyszerű, letisztult, szexi. Kevesebb karbantartást igényel, és kevesebb a hibalehetőség, nem véletlenül lehet sokat futárok alatt látni a nagyobb városokban. Hegyre azért ne ezzel indulj el, hacsak nem pályázhatnál a francia körverseny pöttyös hegyi trikójára. Emelkedős helyekre ott vannak a Speed széria váltós verziói. Minden előbb leírt igaz rájuk, csak több sebesség közül választhatsz. Ha fontos a sebesség, ezek közül a bringák közül válassz.

Elektromos városi kerékpárok


Fontos számodra a megjelenés, olyan helyen dolgozol, ahol nincs zuhanyzó, vagy nem akarod a zakódat/szoknyádat behajtogatni egy táskába? Az elektromos rásegítésű városi bringák ebben tudnak segítségedre lenni. Ezek pedelec bringák, tehát nem mennek maguktól, pedálozás hatására fog a motor rásegíteni a tekerésre. A sport része megmarad, mozogsz, de mégsem izzadsz meg úgy, mint egy hagyományos, "analóg" bringával. Nem könnyűek ezek a bringák a motor és akksi miatt, ezzel számolj, de ha egyszer kipróbálod, imádni fogod, és felejteti veled ezeket az kompromisszumokat, mint például a súly.

Összecsukható kerékpárok


Ha minden nap ingázol, de nincs kocsid és tömegközlekedned kell, vagy van autód, de csak a város széli P+R parklóig mész, akkor ennek a legjobb kiegészítője lehet egy összecsukható kerékpár. Fel tudod tenni azokra az eszközökre is, amikre alapvetően nem tehetsz fel kerékpárt, hiszen ezeknek a bringáknak a mérete összecsukott állapotban akkora, mint egy nagyobb poggyásznak, és így felviheted, ráadásul extra költség nélkül. A kerekei az átlag kerékpárok kerekéhez képest kisebb, javarészt 20"-osak, így nagyobb táv megtételére ugyan alkalmasak, de többet kell tekerned, és egy kicsit lassabb is leszel. Ettől függetlenül praktikusak, kompaktak. Ezekből is létezik elektromos kivitel, ami viseli az az elektromos kerékpárok összes előnyét. 

Klasszikus/hagyományos városi kerékpárok

A tipikus nagy kerekű, széles kormányos, széles nyereggel rendelkező kényelmes városi bringák. Ha állandóan rohansz, ne ezt válaszd, de ha csinosan akarsz krúzolni a városban, tökéletes választás. Ezeknek a bringáknak széles kereke van, ezzel is kényelmesebbé teszi a város kevésbé jobb minőségű útjain a közlekedést.

Cargo kerékpárok


Jelenleg egy ilyen kerékpár van a kínálatunkban, de mondhatni, ez az egyik legjobb. Egy ilyen bringával az sem akadály, ha van két gyerkőc, akiket el kell dobni a bölcsibe vagy az oviba, hiszen elektromos, rengeteget lehet rá pakolni, és hihetetlenül praktikus minden szempontból.

Összefoglalva, neked kell tudnod, mire van a leginkább szükséged. Rengeteg cuccot vinnél állandóan? Cargo. Bemennél néha a városba csinosan egy sörre/fröccsre? A klasszikus vonalat keresed. Munkába járásra használnál? Ott az LD széria vagy az elektromos rásegítéses. Fel kell tenned a buszra, villamosra? Válassz egy összecsukhatót. Gyors akarsz lenni, fontos az egyszerűség? Speed széria. Bármire is legyen szükséged a városi bringáink között találni fogsz a saját életviteledhez megfelelőt.

Remélem segítettem a döntésben!

Hátszelet!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)