Magazin

Blog

Hogyan válassz vízhatlan túrakabátot?

A hegyekben gyorsan változik az időjárás, főleg ősszel, ezért túrázás közben ajánlott vízhatlan túrakabátot viselni. A megfelelő kabát kiválasztása nem egyértelmű és nem könnyű feladat, ezért tekintsd meg a választást megkönnyítő tanácsainkat!

3 kritériumot kell figyelembe venni a túrakabát kiválasztása során: a vízhatlanság fokát, a külső hőmérsékletet és a mozgás intenzitását.

VÍZHATLANSÁG

Különböző vízhatlansági fokozatok közül választhatsz attól függően, hogy milyen szintű védelemre van szükséged. A vízhatlanság szintje 1-től 5-ig tartó skálán található minden kabát esetében. A minősítést szakmai laboratóriumi tesztek alapján határozzák meg: minél magasabb az érték, annál vízhatlanabb a kabát. 

Vízhatlan túrakabát
 A túrakabát kiválasztásánál a vízhatlanság foka fontos szempont!

Eső elleni védelem

A 2 vagy 3 pont azt jelenti, hogy a kabát védelmet biztosít kb. 1-2 órás, gyengébb esőben.

Zápor elleni védelem

A 4 pont azt jelenti, hogy a kabát védelmet biztosít  kb. 3 órás zápor esetén.

Vihar elleni védelem

Az 5 pont azt jelenti, hogy a kabát védelmet biztosít kb. 4 órás viharban.

KÜLSŐ HŐMÉRSÉKLET

Két típusú kabátot kínálunk: könnyű kabátokat és meleg kabátokat. A könnyű kabátokban nincs bélés vagy legfeljebb csak egy könnyű bélés, ezért melegebb vagy átmeneti időben ajánlott a viseletük, illetve télen egy vastagabb réteg, például egy polár pulóver vagy egy vékony béléses kabát felett. 

Vízhatlan túrakabát
 A túrakabátok választékában vannak könnyű és meleg kabátok.

A hideg időre ajánlott hőtartó kabátok meleg béléssel rendelkeznek, ami néha ki is vehető, ezeket nevezzük 3 az 1-ben kabátnak. Ez azt jelenti, hogy ha a hőmérséklet úgy kívánja, kiveheted a belső réteget (egy melegítőfelső vagy egy lecipzározható bélés a kabát belsejében) és átalakíthatod egy könnyű kabáttá.

MOZGÁS INTENZITÁSA

Végül a túrázás intenzitása az utolsó kritérium, amit figyelembe kell venni. Minél intenzívebb a túrázás, annál erősebben megizzaszt, ezért jól szellőző kabátra van szükséged. Ez mechanikus szellőzést jelent, azaz szellőző cipzárakat, amelyek általában a karok alatt találhatók, azonban néhány zseb is rendelkezik mesh hálóval, így szintén elősegíti az izzadáselvezetést. Ha még intenzívebb szellőzésre van szükséged, viselj légáteresztő ruházatot a kabát alatt és tartsd nyitva a mandzsetta részt és a gombokat!  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)