Magazin

Blog

Hogyan válasszak kerékpáros nyerget?

A megfelelő nyereg kiválasztása kevésbé van szem előtt, de annál fontosabb, mind a kényelem, mind a pedálozás hatékonyságát figyelembe véve.

Sok minden befolyásolja, hogy kinek melyik nyereg kényelmes és melyik nem. Egyrészt mindenkinek ott van az egyedi genetikai és anatómiai felépítése, amihez kénytelenek vagyunk igazodni. Másrészt viszont van sok más olyan támpont, ami segíthet a jó választásban és ezekkel érdemes foglalkozni, mielőtt levennénk egy nyerget a polcról, pusztán azért, mert megtetszett. Könnyen lehet, hogy úgy járunk vele, mint egy nekünk tetsző kerékpárral, ami aztán nem a megfelelő terepen használva nem a várt élményt nyújtja.

Keskeny, sportos nyereg

Új kerékpár vásárlása esetén, mindenképpen érdemes kipróbálni a gyári nyerget, mielőtt lecserélnénk, még akkor is, ha már tudjuk, melyik nyereg vált be korábban. Ennek oka, hogy jó eséllyel kaphatunk olyan nyerget a bringánkhoz, ami az adott modellre van optimalizálva. Például egy országúti kerékpárt, ha aszfalton használunk és a megfelelő vázméretet választottuk magunknak, akkor könnyen lehet, hogy magát a nyerget is kényelmesnek fogjuk találni. Magasabb árkategóriás kerékpároknál ez méginkább igaz lesz.

Trekking nyereg

Először nézzük meg a nyereg alakját. Minden szakágnak meg van a maga sajátossága, tehát kerékpár típusonként eltérőek az ideális nyergek alakjai. A sportos kerékpároknál, országúti, mountainbike, egyes városi kerékpárok stb. a keskeny nyergek a megfelelőek, ennek oka, hogy ezeknél a modelleknél viszonylag előre hajolunk és a combunknak kényelmesen el kell férni a hatékony pedálozáshoz, úgymond hátrafelé pedálozunk. A túra, vagy trekking kerékpároknál leggyakrabban közepesen széles nyergek az ideálisak. Ezek is sportosabb modellek, de kevésbé kell előre hajolnunk és hátrafelé pedáloznunk. A legszélesebb nyergek a hagyományos városi kerékpároknál működnek igazán, ahol kiegyenesedett háttal ülünk ezért a széles nyereg adhat egy nagyon kényelmes üléspozíciót.

Széles, városi nyereg

A másik kérdés a nyereg keménysége. Különböző géles megoldásokkal népszerűek a puhább nyergek, de hosszabb távon, több órás kerékpározás alkalmával a keményebb nyereg javasolt, amennyiben kerékpáros, párnázott nadrággal bringázunk. De a puha nyereg mellett a memóriahabos nyereghuzat is helyettesítheti a kerékpáros nadrágot néhány órás, rövidebb tekerés alkalmával.

Nem ördögtől való, ha esetleg egy MTB-ra trekking nyerget rakunk és az sem, ha egy trekkinget széles városi nyereggel látunk el, de azért érdemes a modellhez optimális nyergeket választanunk és figyelembe venni a gyártói ajánlásokat. Összességében akkor járunk el a legjobban, ha van lehetőségünk kipróbálni illetve az üzletben, kiállító teremben, szervízben testalkatunkhoz, anatómiánkhoz be tudjuk állítani a nyergünket szakember segítségével.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)