Magazin

Blog

Hogyan válasszunk ajándékot egy horgásznak?

Horgász felszerelést ajándékozni igazán jó ötlet, hiszen ezen keresztül elismerjük az illető sport iránti rajongását, valamint osztozunk is benne és kifejezzük szeretetünket azon a befektetett energián keresztül, mellyel utánajártunk a megfelelő ajándéknak, amely igazán az ő személyének, egy szenvedélyes horgásznak szól.

Mindennapi munkám során sok olyan vásárlóval találkozom, akik horgász szeretteiket, barátaikat szeretnék valamilyen személyre szóló ajándékkal meglepni, de az ajándék kiválasztása nem mindig olyan egyszerű. Általánosan nehezítő tényező, hogy a sport iránt nem érdeklődő családtagok, barátok nem tudják, pontosan milyen módszerrel horgászik a megajándékozandó szerettük, ezért nagyon nehéz olyan terméket ajánlanom, amelynek majd biztosan örülni fognak. 

Vajon milyen módszerrel horgászik a képen látható horgász?

Különböző horgászmódszerek

A mai modern világban a horgászmódszerek specializálódtak, egy –egy technikához vagy halfajhoz a leginkább alkalmas felszerelések gyártása és használata ma már általános. Vannak például olyan felszerelések, amelyek kifejezetten a bojlis pontyhorgászathoz vagy feeder horgászathoz megfelelőek és vannak olyanok is, amelyek úszós vagy műcsalis horgászathoz vannak tervezve. A különböző módszerek felszerelés igényében kevés az átfedés, így tehát a megfelelő ajándékötlet kiválasztásához első körben tisztáznunk kell, milyen módszerrel horgászik a megajándékozandó illető. Ha mindezt titokban szeretnénk véghez vinni, szükséges lesz az illető felszereléseinek szemrevételezése. Ebben az írásban ennek a titkos manővernek a kivitelezésében szeretnék segítséget nyújtani főleg azoknak a barátnőknek, feleségeknek, anyukáknak és barátoknak, akik horgászatban nem jártas egyénként szeretnének megfelelő ajándékot találni.

Ilyen egy bojlis horgász

Elsőként foglalkozzunk azzal, hogyan ismerjük fel a bojlis horgászt. Bojlis horgászt legkönnyebb felismerni a bojliról. Ezek apró golyócskák, amelyeket a horgász csalinak használ. Nagy becsben tartott apró gömbök, amelyeket a horgászat után vagy sóba vagy a fagyasztóba szeretne tenni, hogy ne romoljanak meg. Amennyiben ilyen szagos golyókat találunk, biztosan bojlis horgásszal van dolgunk. Bojlis horgászokra jellemző még a viszonylag nagy mennyiségű tábori felszerelés. A bojlisok gyakran több napos horgásztúrákra mennek, ezért fontos a komfortos környezet megteremtése a parton. Amennyiben horgászsátor, nagy fotel, horgászágy esetleg felfújható csónak is megtalálható az illető felszerelésében, jó eséllyel bojlis horgásszal van dolgunk. 

A horgászbotjai legtöbbször kétrészesek és jó eséllyel egy szivacsozott falú botzsákban tartja őket. Amennyiben ezek a horgászbotok szétszedett mérete 180 -200 cm, úgy szinte biztosan be tudtuk azonosítani a bojlis horgászt. 

Szinte csak a pontyhorgászra jellemző eszköz az elektromos kapásjelző, amelynek köszönhetően a bojlis horgásznak nem kell folyamatosan a bedobott botok mellett ülnie, azoktól távolabb, akár a sátorban is várhatja a kapást. Amikor a hal a csalira kap a jelző sípoló hangja közvetíti az üzenetet a horgász felé. 

Bojlis horgászatra utaló jel lehet még a fokozott aktivitás a közösségi médiában, ugyanis egy bojlis horgász szinte sosem visz haza halat a konyhára, de annál több képet tölt fel a profiljába a kapitális fogásairól, amelyekkel szívesen dicsekedik. A bojlis horgász főleg Pontyra esetleg amurra horgászik. Ha azt halljuk zsákmányában gyakran keszegek vagy ragadozóhalak szerepelnek, például csuka vagy süllő, akkor nagy valószínűséggel nem bojlis horgászról van szó.

Amennyiben sikerült beazonosítanunk, hogy bojlis horgásszal van dolgunk, az alábbi cikkben segítünk ajándékötleteket adni a számára: Ajándékötlet bojlis pontyhorgászoknak

A képen egy bojlis horgász (pontyhorgász).

A pergető horgász ismérvei

Hogyan ismerjük fel a pergető horgászt? A pergető horgász felismerése a legegyszerűbb. Ebben az esetben is a csalik megvizsgálása az egyik leginkább célravezető metódus. 

A pergető horgászok célzottan ragadozó halakra, például süllőre, csukára, balinra horgásznak és a predátorok kifogásához különböző táplálék imitációkat, műcsalikat használnak. Ezek a kis műhalak lehetnek szilikonból, kemény műanyagból vagy akár fémből is, néha több éles horoggal is fel vannak szerelve. A pergetőhorgásznak sok csalija van, ezeket különböző méretű dobozokban, egy táskában tárolja. A csalik mellett a pergetőhorgász felszerelése viszonylag kompakt. Néhány rövid pecabot (összeszerelt méret 180 cm - 270 cm-ig) és orsó, egy merítőháló és a táska műcsali a felszerelés legfontosabb elemei. A pergető horgász legtöbbször rövidebb, akár csak pár órás hosszúságú horgászatokra megy. Sokszor nagy távolságokat jár be horgászat alatt gyalog a parton vagy csónakkal a vízen. 

Amennyiben sikerült a pergetőhorgász beazonosítása, ebben az írásban szolgálhatok néhány remek ajándékötlettel a számára: Ajándékötlet pergetőhorgászoknak

Egy pergetőhorgász ismertetőjegyeivel: csuka és gumihal csak a pergetőhorgászra jellemző.

Finomszerelékes horgász

Végül foglalkozzunk a finomszerelékes horgász beazonosításával. Elsősorban ki kell emelnem, hogy a finomszerelékes horgász nem bojlis horgász és nem pergetőhorgász, szóval először próbáljuk meg kizárni az előző kettőt. 

A finomszerelékes horgász az a horgász, aki mindig a hűtőbe pakolja a csontit és a gilisztát. Sokféle apró csalija van megannyi színben és ízesítésben. A finomszerelékes horgászok közös jellemzője, hogy sok etetőanyagot használnak. Az etetőanyag többféle mag, piskóta, keksz és más őrlemények ízesített, gyakran színezett keveréke, amelyeket alapvetően lezárt zacskókban tárolnak otthon a horgászok. A legtöbb finomszerelékes horgásznak több horgászbotja is van, azok igazán sokfélék lehetnek. 

A botok feliratán található „feeder” vagy „match” szócska egyértelműen azonosítja a finomszerelékes horgászbotot, illetve azok a pecabotok is, amelyeken nem találhatóak gyűrűk és orsó (ezeket spiccbotnak nevezzük). A legtöbb finomszerelékes horgász alkalmanként fél – 1 napra megy a vízpartra ahol célja a lehető legtöbb hal kifogása. Sokféle halra horgászik, de a legjellemzőbb halfajok a keszeg, a kárász, a ponty és folyóvízi horgász esetén a márna is ide sorolható. Szóval ha olykor sült keszeg és rántott ponty a menü és az illető maga fogja a pontyot a karácsonyi halászléhez, akkor bizony jó eséllyel finomszerelékes módszerek kedvelőjével van dolgunk. 

Finomszerelékes horgász számára ebben az írásban találsz néhány ajándékötletet: Ajándékötlet finomszerelékes horgászoknak

A finomszerelékes horgászok mindig a part szélén ülnek, közel a botokhoz.

Hozzám hasonlóan sok olyan horgász van, akik többféle horgászmódszert is használnak. Ha ezeket a módszereket azonosítani tudjuk, úgy könnyebb dolgunk van ajándékválasztás terén. Ilyenkor a felszerelések jellegéből, mennyiségéből és a horgásztörténetekből következtethetünk esetleg arra, melyik módszer az éppen aktuális kedvenc, de mellélőni a többivel sem tudunk.

Bízok abban, hogy tudtam segíteni a megfelelő ajándék megtalálásában. 
Jó ajándékozást!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)