Magazin

Blog

Hogyan válasszunk sportos ajándékot szeretteinknek karácsonyra? - 1.rész

A karácsonyi ajándékozás kapcsán mindenkinek vannak jó és rossz élményei, vélhetőleg mind az ajándékozó, mind az ajándékot kapó fél oldalán állva. Nézzük meg, hogy melyek a legfontosabb szempontok, melyeket, ha mérlegelünk, akkor elkerülhetjük a közelgő esemény kapcsán egyre sürgetőbbé váló, nyomasztó és végül a „mindegy, csak legyen valami a fa alatt” -típusú, értelmetlen költekezés csapdáját.

Először is kik azok, akik esetében egy sportos ajándék jó választás lehet?

 

Aki eleve sportol, aktív életet él, értsd: a profi.

Biztosan örülni fog annak, hogy nem valami haszontalan dísztárgyat kap ajándékba. Egy újabb gravírozott toll, egy fröccsöntött kertitörpe, vagy egy nyugtató mandala színező… talán te is érzed, nem fog betalálni. Ugyanakkor buktató lehet, hogy ha ajándékozottad sokkal jártasabb nálad az adott sportban és a szükséges felszerelést, sporteszközöket fontos technikai paraméterek mentén, precízen válogatja össze saját maga számára. Számára -ha sportos is a kapott ajándék- nagyon nem mindegy, hogy milyen! Ha veszel neki egy lapátot, mert sárkányhajózik, de nem az állítható méretűt, vagy bukósisakot, de nem a vágyott színben, karbon sílécet-rossz méretben, gumikötelet számára nem megfelelő nehézségben… akkor nyilván örülni fog, hogy jó úton tapogatóztál, de azonnal rááll a visszacserélés lehetőségére. Vagyis, ha profinak ajándékozol, akkor, vagy a számodra is hozzáférhető pontos kívánságlistája alapján, vagy az edzője, sporttársa (aki ebben az esetben a titkos információforrássá lép elő) útmutatásai alapján, vagy a mélyreható kutatásaid és megfigyeléseid eredménye mentén válassz. 

Ajándékozz személyre szóló, kiegészítő szolgáltatást az ajándékozott sportjához kapcsolódóan!

Szerintem nagyon ötletes (és kevésbé kockázatos) ajándékozási irány, ha a céljait kiegészítő, támogató eszközt vagy szolgáltatást ajándékozol számára. Egy profi terhelésélettani vizsgálat egy sportlaborban? Wohooo! Egy csomó dolgot megtudhat belőle magáról, az edzettségéről, a céljai realitásáról. Róla lesz szó, vele foglalkoznak profi körülmények között, imádni fogja!

Ajándékozz számára egy olyan applikációt, amely például tökéletesen rászabja és megtervezi számára az edzés vagy verseny alatti frissítését (folyadék, szénhidrát, sópótlás). Ez az! Végre kiderül számára, hogyan lesz a versenyeredménye párhuzamban az edzésbe fektetett munkaórák számával, minőségével. Imádni fogja és Téged is (a digitális megoldásokhoz csak annyi kiegészítés, hogy ha ő ezekben kevésbé járatos, akkor te magad is okosodj ki az adott applikáció/eszköz használatából, hogy legyenek válaszok a felmerülő kérdéseire. Igen, a jó ajándék nem csupán ötlet, hanem utánajárás, odafigyelés és igyekezet is)!

Rendszeresen indul hazai versenyeken? De mit szólna egy nemzetközi megmérettetéshez? Egy ajándék versenynevezés oda, ahová kirándulni is érdemes? Így a verseny összehozható egy városnéző kirándulással is! Életre szóló élmény lehet mindkettőtöknek, ráadásul a motivációját is megsokszorozod ezzel a kihívással. Hogy milyen részletességig dolgozod ki és szervezet le a programot, az már csak rajtad múlik! Fontos, a turista programokat a versenyt követő napokra tervezd!

Ha szeretettel odafigyelsz az ajándékozottadra, ismered a személyiségtípusát, akkor finoman kifürkészhetőek a vágyai, a céljai, az örömei. Ezek mentén kell keresgélned. És igen, lehet, hogy nem egy sportos, vagy egyáltalán nem egy materiális ajándék lesz a legideálisabb választás a számára. Ez is benne van.

Kívánom, hogy öröm legyen mindkettőtök számára az ünnep és a szeretet nyilvánítás ezen formája megmutathassa kettőtök kapcsolatának fontosságát, hogy érezze benne az tőled érkező odafigyelést, fontosságot.

Boldog Karácsonyt!

Olvasd el a cikk következő részét is, melyben azoknak adunk tanácsot, akik kezdő, hobbi sportoló részére keres ajándékot!

Góg Anikó korábbi triatlon olimpikon, személyi edző, humánkineziológus tanácsait olvashatjátok. Anikó az IWI Nemzetközi Fitnesziskola tanára állóképesség, pulzuskontroll valamint funkcionális edzés témakörökben.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)