Magazin

Blog

Hogyan válasszunk túrazoknit?

A megfelelő zokni minden komoly túrázó számára elengedhetetlen kellék. Fontos tudni, hogyan válasszuk ki, ezért most adunk nektek néhány tanácsot hozzá.

Egy jó túrabakancs nagyszerű, de hogy minden funkcióját tökélesetes kihasználhasd, szükséged lesz hozzá egy olyan zoknira, amelyet szintén túrázásra terveztek. Egy jó túrazokninak védenie kell a lábat a súrlódástól, és jó nedvességelvezető tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Ellenkező esetben előbukkanak a vízhólyagok! Ebben a cikkben 5 pontot fogalmaztuk meg hogyan is válaszd ki a megfelelő zoknit: az anyagválasztás, a túrázás helyének technikai szempontjai, a gyaloglási idő, a szezonalitás és a zokni magassága. Vágjuk is bele!

1. ANYAGVÁLASZTÁS

A túrazoknik különböző anyagokból készülhetnek, amelyek mindegyike sajátos tulajdonságokkal rendelkezik. Képességeid szintjétől, de ami még fontosabb, az igényeidtől függően inkább az egyik anyagot választod, mint a másikat. 

A pamutnak például megvan az az előnye, hogy kényelmes. Másrészt viszont nem vezeti el a nedvességet, és lassan szárad, ami egy hosszabb kiránduláson könnyebben okozhat vízhólyagokat. Ezért rövid túrákhoz, vagy sétákhoz ajánlott. 

A szintetikus anyagok meglehetősen erősek és tartósak. Nagy előnyük, hogy jól elvezetik az izzadságot. Jó kompromisszum kissé hosszabb túrákhoz

Az elasztán jó tartást biztosít és alkalmazkodik a láb formájához, ami megakadályozza a gyűrődések kialakulását. 

A Cordura, amely egyes zoknik összetételében szerepel, a szakadással és kopással szembeni ellenálló képességéről ismert. Ideális hosszú kiránduláshoz, vagy túrához

A merinói gyapjú kényelmes, korlátozza a szagokat és jól szigetel a hideg ellen. Ezen kívül hőszabályozó tulajdonságai is jól funkcionálnak. Antibakteriális is, de az izzadságot nem vezeti el túl jól. Ezért gyakran szintetikus anyagokkal keverik a zoknikban. 

2. A TÚRÁZÁSI HELYSZÍN TECHNIKAI ADOTTSÁGAI

A második kritérium, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni a túrazokni kiválasztásakor: a túrázás helyszínének technikai adottságai. 

Ha viszonylag kis szintemelkedéssel járó ösvényeken, vagy meredek hegyi utakon túrázol, a hozzá szükséges zokni nem lesz azonos. 

Viszonylag sík, alföldi, vagy erdei ösvényeken például mindenekelőtt kényelmes zoknira lesz szükség, amely a lehető legkevesebb varrással rendelkezik. Ezután kiválaszthatod azt az anyagot és kötött öltést, amely a legkényelmesebb a lábadnak. 

Ezzel szemben, ha a hegyekben túrázol technikai jellegű, szintemelkedéssel járó ösvényeken, akkor olyan zoknit válassz, amely a saroknál és a lábujjaknál megerősített. 

Mászás vagy ereszkedés közben jelentős erők hatnak a lábfejre, főleg a lábujjakra, vagy a sarokra. A folyamatos nyomás egy idő után fájdalmas lehet, ha nincs megfelelő zoknid.

Válassz olyan zoknit, amely több high-tech tulajdonsággal rendelkezik, amely jól elvezeti a nedvességet, és csökkenti a kidörzsölődés kockázatát

Mindenesetre bárhol is túrázol, fontos, hogy a megfelelő méretű zoknit válaszd. A túl kicsi vagy túl nagy zokni gyorsan vízhólyagokat okozhat. A túl nagy zokni esetében túl sok anyag van a láb körül. Ez valószínűleg gyűrődéseket képez. A túl kicsi méret esetében pedig fennáll a veszélye annak, hogy a zokni lehúzódik a bakancsban.

3. A TÚRA IDŐTARTAMA

Minél hosszabb a kirándulás, annál inkább hajlamos lesz izzadni a láb, és annál nagyobb szüksége lesz a jó nedvességszabályozásra.

Ez azért fontos tényező, mert ha a lábad túlságosan átnedvesedik túrázás közben, akkor valószínűleg hólyagok keletkeznek. Egy túra akkor tekinthető "hosszúnak", ha meghaladja a 3 órás gyaloglást. Ha egész napos gyaloglásra készülsz, vagy ha forró nyári napon túrázol, fontos, hogy légáteresztő zoknit válassz.

Egyes zoknik hálós kötésszerkezetűek, amelyek segítenek elvezetni az izzadságot anélkül, hogy a kényelem rovására mennének. Mások gyorsan száradó poliamid vagy Coolmax szálakat használnak, amelyek kiváló nedvességelvezető tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az ilyen típusú túrázáshoz felbecsülhetetlen értékűek a Cordura vagy merinói gyapjúból készült zoknik, amelyek antibakteriális hatásuknak köszönhetően.

Ha erről van szó, azt is feltétlenül figyelembe kell venni, hogy milyen típusú bakancsban túrázol.
Ha a bakancsod légáteresztő, akkor az el fogja vezetni az izzadság nedvességét. Ezért olyan zoknit kell választanod, amely egyszerre könnyű és légáteresztő. Ha a bakancsod viszonylag jó vízszigeteléssel rendelkezik, és megvéd az esőtől, akkor pedig olyan zoknit kell választani, amely felszívja az izzadságot, majd elvezeti azt a lábadtól.

4. SZEZONALITÁS

Mivel a hőmérséklet évszakonként változik, a hideg időjáráshoz is megfelelő zoknit kell választani. Ha például télen túrázol, akkor az "SH ultra-warm" túrazoknit ajánljuk. Ezek a zoknik hóban való túrázáshoz, vagy hótalpas túrázáshoz alkalmasak. Melegen és szárazon tartják a lábat, még porhóban is! Egyes modellek merinói gyapjúval készültek, amely jó szigetelést biztosít és csökkenti az izzadságszagot.

Ahhoz, hogy a megfelelő felszerelést szerezz be a télre, íme néhány tipp:

- Válassz gyapjú zoknit a megfelelő hőtartás érdekében!

- Válassz magas szárú zoknit, hogy hatékonyabban védd magad a hótól.

- Ne felejts el lélegző zoknit venni, hogy csökkentsd a nedvességet, amely hideg időben nagyon kellemetlen lehet.

És néhány tipp a megfelelő felszerelés beszerzéséhez nyárra:

- Válassz nagyon könnyű zoknit, hogy csökkentsd az izzadást. Néhány zokninknak nagyon könnyű hálós szerkezete van a lábfejnél (az egyik olyan helyen, ahol a legtöbbet izzadsz). Alternatívaként megfontolhatod a hálós kötéssel tervezett zoknikat is!

- Nyáron is jó kompromisszum lehet a gyapjúzokni - különösen a merinói gyapjú -. Tekintettel arra, hogy a hegyekben az időjárás meglehetősen kiszámíthatatlan!

5. A ZOKNI MAGASSÁGA

Egy utolsó szempont, amely segíthet a választásnál, a zokni magassága. Ennek mindig olyan magasnak vagy magasabbnak kell lennie, mint a bakancs, hogy elkerüld a súrlódást a bokánál.

Három különböző magasságú zokni áll rendelkezésre:
- Alacsony
- Közepes
- Magas

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)