Magazin

Blog

Hogyan vészeljétek át lovaddal a kánikulát?

Az elmúlt hetekben ismét beköszöntött az immár évek óta rendszeresen visszatérő tikkasztó, embert és lovat próbáló nyári hőség. Nem volt ritka a harmincöt fok feletti érték sem és valljuk be, ez ember és állat szervezetét egyaránt megviseli, hogy úgy mondjam, nem túl egészséges. A múlt hétvégi bábolnai díjugrató versenyen, amikor már a melegítőben rosszul voltam, jutott eszembe, hogy ez bizony megér egy bejegyzést.

Amikor az előttem lévő induló volt bent a pályán, még mindig vizes törölközővel hűtöttem hűséges patásom nyakát, aki teljesen leizzadt és biztos, hogy ez az apró gesztus sokat jelentett neki akkor. Továbbá nem kellett sok ahhoz sem, hogy kijövetel után én magam is rögtön elájuljak. Örültem is neki, hogy nem lettem helyezve, mert ha még fel kell vennem a fekete zakót abban az állapotomban az eredményhirdetésre, szerintem azt már nem bírtam volna ki. De ez csak egy kiragadott pillanat a sok közül.  Mit lehet tenni ilyen hőségben, hogy mindenki számára elviselhetőbb legyen? Az biztos, hogy a normálisnál jóval több odafigyelést igényel önmagatokra, illetve a rátok bízott lovakra nézve egyaránt. Nem akarlak olyan közhelyekkel bombázni titeket, hogy hány liter vizet kell meginni egy nap embernek és lónak, de az biztos, hogy ilyen időben fokozottan kell ügyelni arra, hogy a lovak előtt, legyenek akár boxban, vagy legelőn tartottak, mindig legyen elegendő, friss, tiszta és elfogadható hőmérsékletű ivóvíz. Azt, hogy elfogadható legyen a hőmérséklete – a legnehezebb megoldani. Ugyanis nagy melegben nem csak a legelőn lévő itatóban, de még az istállóban lévő önitatók csőrendszerében is felmelegszik a víz. Aki figyelte már rendszeresen a lovak viselkedését ilyen időben, láthatta, hogy amennyiben lehet választani a „langyos víz ivása most”, és a „hűs víz ivása egy későbbi időpontban” lehetőségek közül, a lovak többsége inkább kivár. Akár fél napokat is.(!) Erről a tapasztaltabb lovasok tudnának tippeket adni. Gyönyörűen lehet látni nálunk is a lovardában minden lovon, hogy rájöttek, hogy a napirendjüknek megfelelően mikor juthatnak a nap folyamán elfogadható hőmérsékletű vízhez. 

 Lovagolni ilyenkor hajnalban a legjobb, amikor még nincs olyan meleg

 Az én lovam például rászokott arra, hogy ilyen melegben még az istállóban is csak délután iszik. Méghozzá beengedés után. Azok a lovak, akik a nap nagy részét a legelőn töltik, reggel azzal kezdik a napot, hogy oda kiérve az éjjel lehűlt vizet azonnal megisszák. Utána kapnak másikat, az azonban nagyon hamar felmelegszik. Nem is nyúlnak nagyon hozzá délutánig. Pedig szomjasak... Az istállóba visszaérkezve aztán rögtön isznak az önitatóból, ami egy fokkal elfogadhatóbb, de azért persze nem az igazi. Viszont az én lovam például pont ezt szokta kihasználni. Megvárja, amíg a többi ló egyszerre addig nyomja az önitató szelepeket. Amíg a rendszeren áthalad az összes felmelegedett víz és csak aztán iszik, amennyit csak bír. Este is és éjjel is. Vannak olyan itatók, páldául az úgynevezett labdás önitató, amelyben sokkal nehezebben melegszik fel a víz. Ha lehetőség van rá, érdemes ilyet használni, vagy ha időnk engedi, naponta többször kicserélni a legelőn a vizet, vagy időnként beengedni a lovakat az istállóba inni. Régen más volt. Régen kútból húzták a vizet az állatoknak, több tíz méter mélyről, ma más megoldást kell keresni.

A ló is kaphat hőgutát

Másik nagyon fontos dolog, hogy mindig legyen árnyék a karámban azoknak a lovaknak, akik egész nap kint vannak. Amennyiben ez nem megoldott, úgy csak korlátozott időre engedjük ki őket, mert bizony a ló is tud hőgutát kapni, ki tud száradni és köztudott, hogy a lófélék egyébként is érzékeny szervezettel vannak megáldva, tehát az ilyenfajta kilengéseket is nehezebben viselik. A nyári melegben egyébként is célszerű lovaglás után lemosni kedvencünket, de ha a kánikula már-már elviselhetetlen számunkra, ezt a műveletet meg lehet ejteni munkától függetlenül, „csak úgy” is, hűtés jelleggel. Mindig a lábvégekkel kell kezdeni, főleg, ha sokadikként kerülünk sorra és innen bezzeg már hideg víz jön... Lassan haladjunk felfelé, legvégére hagyjuk a szív, valamint a vese tájékát, mert ezek a lónál is igen érzékenyek ebből a szempontból. Áruházainkban egyébként kapható egy fajta leszárító lótakaró, amiről kevesen tudják, hogy két funkciót is ellát. Az, hogy a tömegének négyszeresét képes magába szívni vízből, nem csak akkor jön jól, amikor szárítjuk a lovat, hanem akkor is amikor olyan meleg van az istállóban, vagy kint hogy nem lehet megmaradni. Nyugodtan rá lehet dobni az állott vizes takarót, kiválóan lehet hűteni vele ilyenkor a lovat. De persze ahol van lehetőség úsztatni, kétségkívül a legjobb megoldás, csak nem árt vigyázni a víz alatt a lábujjainkra, mert egy patkolatlan patával is fájdalmas találkozni mezitláb, hát még egy patkolttal, felhajtóerő ide-vagy oda... Kitartást a kánikula hátralévő időszakára!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)