Magazin

Blog

Hol lehet a helye a Kalenji futócipőknek a piacon?

Verseny sportolóként mindig odafigyeltem arra, hogy milyen futócipő ketül a lábamra, de igyekeztem csak annyi pénzt költeni amennyit még lelkifurdalás nélkül szántam rá. Többször adtam esélyt a kevésbé híres, éppen ezért olcsóbb márkáknak amit sosem bántam meg utána. Hiszem, hogy a Decathlon legújabb fejlesztései meg fog győzni benneteket arról, hogy sokkal kisebb befektetéssel is el tudjátok érni a futópályán kitűzött célotokat.

Mit tehetünk a futók érdekében?

A címben feltett kérdés akár költői is lehetne, de nem annak szántam. Írásaimban a 45 futóévem tapasztalatait, praktikáit igyekszem megfogalmazni a futók számára. Egy ilyen hasznos tanács lehet az is, hogy kisebb anyagi befektetéssel is elérheted a céjaidat. Öt napot volt szerencsém eltölteni a Decathlon Lille-i képzőközponjában és az ott látottakat, illetve halottakat hoztam el ma nektek. 

Megilletődötten, de ugyanakkor nagyon boldogan léptem az oktatóterembe, ahol 150 futásért és a futókért tenni akaró munkatárs fogadott Malájziától Kanadáig. Érzékelhető volt, hogy a COVID miatt csak online térben megvalósult továbbképzések után mekkora örömöt okoztak mindenkinek azzal, hogy ismét tető alá tudták hozni az eseményt. Egy nagy családként éltünk 5 napig, ahol a közös nyelv a futás volt! A program szoros volt, de élhető. Elképesztő mennyiségű információ mellett nagyon sok élményt kaptunk. A rám gyakorolt hatásait azért gondoltam megosztani veletek, mert a történet közvetve rólatok szól, illetve értetek adatott. 

Volt szó sérülési arányokról és futással kapcsolatos felmérésekről, szokásokról. Ezek az adatok azért fontosak, hogy meglássák azt, kinek mire van szüksége ahhoz, hogy fejlődni tudjon. Egyes piackutatások szerint 600 millió futót jegyeznek évente. A felmérések 50% fölötti sérülési arányról árulkodnak és az is kiderült, hogy a futók 40%-a nem szeret egyedül futni. Sokak számára pedig az okoz nehézséget, hogy félnek elkezdeni a futást. Fény derült arra is, hogy legalább 3000 féle futócipő létezik. Vakargathatjuk a fejünket, hogy milyen cipőben fussunk? Minden futócipőgyártó cég azon dolgozik, hogy egyre több hívet tudjon szerezni magának. A maraton illetve félmaraton világcsúcsaiért a Nike és az Adidas verseng. A megbízhatóságáról híres ASICS cipőkben nem szokás világycsúcsot futni hosszútávfutásban, de Olimpiát nyerni igen. Vannak, akik már több mint száz éve teszik ezt, és olyanok is, akik csak 1-2 évtizede neveztek be ebbe a nemes versengésbe. 

150 elszánt futó a futókért!

A jelen és a jövő bajnokai

A Decathlon vezetése részéről a 2000-es évek elején fogalmazódott meg az igény arra, hogy a sajátmárkás futócipőivel az igényektől függően tudja segíteni a futók felkészülését. A Kalenjivel elsősorban a kezdő futókat szólítja meg a pénztárcabarát áraival, a míg a teljesítményért futókat a Keep on Running üzenetből összerakott mozaikszóból származtatott KIPRUN cipőivel. A terepfutásért rajongók igényeiről pedig az EVADICT gondoskodik. Az evasion francia és az angol addcition szavakból alkotta név üzenete egyértelmű és világos. 

A Decathlon azt szeretné elérni az ár-érték stratégiájával, hogy mindenki számára elérhetővé tudja tenni a sportolás örömét és annak jótékony hatásait. Az alacsonynak tűnő áraival sokakban keltenek kétséget, mert nem szeretne senki sem idő előtt megsérülni. Divattá vált drága cipőkben futni. Higgyétek el, hogy nem ezen múlik! A terhelés és a pihenés arányának a megtalálása a kulcs. A vásárlótérben "a valami márka nincs?"- kérdésre gyakran válaszolom azt, hogy a Kalenji is márka és kifejtem a Decathlon tudatos névválasztásáról szóló hitvallását hirdeti. "A kalenjin törzset a futásra teremtett törzsnek nevezik, hiszen a bajnokaik szinte egytől egyig erről a vidékről származnak". Válaszul a következő megállapítás szokott elhangozni a jól felkészült vásárló részéről: "De nem Kalenji cipőben". Ez valóban így van, ezt nem vitatatom. Napjaink egyik leghíresebb kalenjinje Eluid Kipchoge ugyan nem Kiprun cipőben versenyez, de a jövő bajnokainak már megadathat az az élmény, hogy a törzsükről elnevezett cipőben szárnyalják túl a nagy elődeiket. 

A kenyai edzőközpontban Eldoret-ben 16 tehetséges fiatal futó felkészülését segíti a márka. A Decathlon tehát komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a kezdő sportolót egészen a jövő bajnoka címig tudja kísérni. Nem kisebb célt határoztak meg, mint a TOP 5-be kerülés. Ehhez pedig élvonalbeli atléták segítségét kérték. A 3000 méter akadályfutás Európa-bajnokáról Yoann Kowalról már tettem említést egy előző cikkemben. Méline Rollin személyében egy ifjú maratonfutó hölgy is a csapat tagja lett. Mindkettőjüket egy sikeres olimpiai szereplés reményében támogat a márka. Tapasztalataikat, észrevételeiket pedig jelzik a fejlesztőmérnökök felé. Az ugyancsak sajátmárkás terméknek mondható EVADICT pedig a tavalyi év legjobb atlétájának választott Blandine L'Hirondel karrierjét egyengeti az ultra terepfutás szakágban. 

Mint látjátok, egy nagyon komoly image építés vette kezdetét. A jövő évi párizsi Olimpia fő támogatója nem más, mint a Decathlon. Fantasztikus érzés ennek a vállalatnak dolgozni, hiszen ha csak egy porszemnyit is de része lehetek ennek a sokak életét megváltoztató élménynek. 58 éves vagyok, de talán még megadatik nekem az az élmény, hogy egy MAJOR maraton, vagy egy világverseny győztesét csodáljam meg a TV képernyője előtt a sajátmárkás termékeinkben. 

A jelen bajnokai is a KIPRUN-t választották.

Újdonságok és ígéretek

Fejlesztő mérnökeink 20 éve tartó lankadatlan erőfeszítésének eredményeiről már több írásomban is beszámoltam. A hagyományokat megszakítva most egy más szemszögből szeretném megmutatni nektek, hogy mi zajlik a kulisszák mögött. A "valami márka nincs?" - kérdésre pedig bátran válaszolom azt is, hogy "természetesen, van"! Belső berkekben AMI termékeknek hívjuk azokat, amiket nem gyártunk. Az AMI franciául barátot jelent. Lássuk hát, hogy kik a barátaink! 

A szervezők jóvoltából egy képzeletbeli EXPO-n érezhettem magam, amit nagyon élveztem. Kipróbálhattam többek között az Adidas Adizero SL cipőt is, az 1500 méteren 3'31,74"-es egyéni csúccsal rendelkező atlétájuk, Azzedine Habz társaságban. Megtisztelő és felemelő élmény volt! Egyelőre még csak online készlete van, de hamarosan elérhető lesz a nagyobb üzleteinkben. A maraton sikereimet többnyire Adidas cipőkben értem el így rögtön egy nosztalgikus érzés fogott el, amikor a lábamra húztam ezt a versenycipőnek is beillő újdonságot. 243 gramm a súlya és 800-1000 km-ig tud vigyázni ránk a LIGHTSTIKE ütéscsillapító technológiának köszönhetően. 

Életemben először futottam Mizuno cipőben, így rögtön mindkét klasszikusát volt szerencsém testközelből is megismerni, a Wave Ride-t és a Wave Ultima-t. A sarok résznél kialakított patkó alaknak és wave technológiának köszönhetően minden nem szélsőségesen eltérő lábtartásra is alkalmas lehet. Az ugyancsak 117 éve a piacon lévő márkától, a New Balance 840 tett rám nagyon nagy hatást. Egy neutrális cipőről beszélünk, de a Fresh Foam habszivacsot úgy alakították ki, hogy enyhén pronáló lábuak is viselhetik. A középtalp belső oldalán kialakított konvex szögek (minden belső szöge kisebb 180 foknál) által határolt méhsejt alakú mintázat gondoskodik a stabilitásról, a kűlső oldalon található konkáv kialakításnak köszönhetően pedig a dinamikáról. Robosztus megjelenése ellenére is egy igen könnyű cipőről beszélhetünk, (288 gramm a 43-as) ezért még versenyzésre is alkalmas. 

A legjobb barátunk az ASICS is ott volt, aki a legszélesebb palettával képviselteti magát a Decathlon áruházaiban. A Gel Nimbusnak megfelelő Gel Ziruss és a Gel Cumulusnak megfelelő Gel Stratus modelleket lényegesen olcsóbban tudjuk kínálni, mint a szakboltok. Hazai vizekre evezve a KIPRUN család néhány újdonságával dicskednék. A KIPRUN KD 500 2 nem csak küllemében hanem a technológiai megoldásaiban is jelentősen megújult. Az Arkemával közösen kifejlesztett VFOAM habanyag rendkívül könnyűvé és dinamikussá teszi a cipőt. 250 gramm súlya a gyorsabb tempójú edzésekre, vagy a versenyekre teszi elsősorban alkalmassá. A férfi modellek már az üzletekben vannak. 

Ha már Kipchoge, akkor nem tudok elmenni szó nélkül a mellett, hogy a KIPRUN a GPS es órái fejlesztésében a nagy bajnokot támogató COROS-al működik együtt. Bár a róla elnevezett COROS PACE 2 KIPCHOGE EDITION modell nem kapható nálunk, de COROS PACE 2 és a GPS 500 BY COROS igen. Volt szerencsém egy innovációt is a kezemben tartani, ami a GPS 900 BY COROS nevet viseli.  A 12. héttől lesz elérhető és azt gondolom, hogy nagyon sok futó dolgát fogja megkönnyíteni. Engem teljesen levett a lábamról, ami nem kis bravúr, mert 45 éve csak stopperrel futok. Sosem érdekelt az, hogy futás közben mennyi a pulzusom, vagy éppen mekkora távot teljesítek. Figyelemmel kíséri a befektetett erőfeszítésemet és tájékoztatást tud adni arról hogy a tervezett táv teljesítésében hol járok és még mennyi energiára lesz szükségem. Ez elképesztő! Elsősorban nem az óra izgatta a fantáziámat, hanem az, hogy miként hathat rám, illetve az eddigi futási szokásaimra. Arról már nem is beszélve, hogy egy pillanatra egy csapatban érezhettem magam korunk legjobb maratonfutójával.

Az egyik legjobb barát, az ASICS is megtalálható a választékunkban.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)