Magazin

Blog

"Hol végződik a szaporítás, és hol kezdődik a tenyésztés?" szakmai konferencia

Októberben volt szerencsém részt venni, sőt előadóként is felszólalni egy igazán különleges eseményen alma materemben, a Kaposvári Egyetemen. Hosszú, izgalmas napot zártunk, sok érdekes előadással.

Nagy bulinak néztünk elébe, előregisztrációs részvétel, büfé, egy ütős szponzor a Tolnagro személyében, és roppant nívós előadók - legalábbis rajtam kívül - az egyetem nagytermében. Ezen díszes alkalomra engedélyt kaptam, hogy bevihessem az állataimat is. Tekintve, hogy milyen lámpaláz volt rajtam, esetükben az "emotional support" (azaz érzelmi támogató segítő kutya, amcsiban ez létező dolog) titulus is megállta a helyét. Jetta és Lemmy jött velem, mint az "unalmas" programokra általában. :) 

Szoktuk a reflektorfényt
 Szoktuk a reflektorfényt

Szörnyek "ellopták a show-t"

Ahogy beértünk, rögtön bele is löktek a mélyébe: mivel csak én voltam kutyával a sajtósok egyértelműnek gondolták, hogy bennfentes vagyok, és abban a fél órában, míg készíthettem volna testemet-lelkemet egy kávéval, gyakorlatilag mikrofonról mikrofonra adtak. Odabent szerencsére sok volt az ismerős arc, így sokkal kevésbé volt aggasztó a gondolat, hogy hamarosan kiállok eléjük és beszélni fogok. 

Tudományos munkatársak
 Tudományos munkatársak

A szaporítás-tenyésztés témának több megközelítését hallhattuk

Hallhattunk az állattenyésztésről mezőgazdasági megközelítésből, a szaporítás-tenyésztés szembeállításáról a kisállatok (kivéve kutya) esetében, és persze eljutottunk fő témánkig, a kutyáig. Márton Attila munkásságához hűen egy nagyon ütős prezentációval készült, amivel nem tudtam nem egyet érteni. Beszéltünk a szaporítás mai helyzetéről az állatvédelem szemszögéből, a tenyésztői felelősségről, általános társadalmi problémákról. Csak hogy adjak kis információ-morzsát a kutatásából: jelenleg az országban megközelítően 2-3 millió kutya él (10 millió emberre, ez borzalmasan magas szám!) míg a tenyésztői egyesületünk (MEOESZ) adatai szerint évente kb 20.000 kutyát regisztrálnak. Innentől kezdve már nem is érezzük olyan nagy mértékűnek a törzskönyves szapikat, igaz...? :) Nyilván hitelrontó tevékenységük a legsúlyosabb, de elképesztő számok ezek!

Kínos téma: mikor számít egészségesnek a kutya?

Megszólalt dr. Turgyán Ágnes állatorvos is, olyan betegségeket mutatva, amikről eddig még nem hallottam, és csak kapaszkodtunk az asztal szélébe, hogy bizonyos fajtáknál még a "minőségi" tenyésztés során is teljesen elfogadottak olyan problémák, amik más fajtáknál már komoly bajnak számítanak. Az eddig sem titkolt szaporodásképtelenség a bulldogoknál csupán a jéghegy csúcsa, nehéz volt szavakat találnunk a hallottakra... Ez ismét felvetette a tenyésztői felelősséget, komolyan megkérdőjelezve egynémely szelekciós irányt (pl.: a brachicephal azaz rövid orrú fajták esete). 

"Emotional support dog" :)
 "Emotional support dog" :)

A szaporítás visszaszorításának jogi lehetőségei

Szintén nagy kedvencem volt Dr. Metzger Szilvia előadása az állatvédelem jogi hátteréről. Nem csupán a jelenlegi helyzetet ismertette, hanem - az előadók közül ő egyedül - megoldási javaslatokkal is előállt. Abszolut láttam fantáziát a nézőpontjában, és nagyon szépen elegyítette  elméleteiben az állattenyésztés tudományos oldalát az ebtartás speciális tulajdonságait és a jogi lehetőségeket.

Az állattenyésztés egy szakma: tanulni kell, hogy elsajátítsuk

Többször felmerültek a "szakmaiság", "oktatás", "tudományos háttér" fogalmak. Sajnos tény, hogy a tenyésztőknek csupán kis százaléka bír valódi állattenyésztési tudással, főleg szájhagyomány útján rájuk ragadt információkkal, és esetleg saját tapasztalattal rendelkeznek. A kerekasztal beszélgetés során pedig az igény is megfogalmazódott egy elérhető, specifikus képzési programra, amelyre az egyetem teljesen nyitott volt. 

Köszönöm az emléket Hajnal Gyöngyinek!
Köszönöm az emléket Hajnal Gyöngyinek! 

 Nem tudhatjuk végül hogyan és mikor vethetünk gátat a szaporításnak hazánkban (ha sikerül egyáltalán). De ezen a napon nagyon sok inspirációt és támogatást kaptunk. Nemsokára a szervezők a regisztráltaknak kiadják a prezentációk anyagát, alig várom, hogy átolvashassam újra az egészet!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)