Magazin

Blog

Hosszú vs. rövid uszony

Az uszonyok egyik nagy előnye, hogy növelik a hajtóerőt, így gyorsítva meg az úszás tempóját. Edzéscél alapján választhatunk hosszabbat, vagy rövidebbet, rugalmasabbat vagy merevebbet. De mi ezeknek a jelentősége?

Az uszonyok két részből állnak: papucsrészből, és tollrészből. A papucsrész tartja a lábat a tempózás során, ezért az egyik nagyon fontos dolog, hogy jól tartson, mert csak akkor lesz hatékony az edzés. A másik nagyon fontos dolog, hogy a víznek nem szabad beszivárognia a papucsrészbe, mert akkor úszás közben leesik a lábunkról. Gyerekeknél előfordul, hogy a legkisebb méret nem passzol teljesen a lábukra, ilyenkor azt lehet tenni, hogy felvesznek egy zoknit és arra húzzák fel az uszonyt.

Easyfins uszony

 Easyfins uszony

Alap modellünk, SEBS anyagból készül. Nagyon rugalmas, könnyen visszahajlik a vízben az uszony tollrésze. Az uszony merevségét az anyag sűrűsége határozza meg, minél merevebb a tollrész, annál nagyobb izommunkát igényel. Elsősorban kezdőknek ajánlott, mert kíméletesen erősíti az izmokat. Könnyedsége és kíméletessége miatt rehabilitációra is megfelelő.

Silifins uszony

 

 Silifins uszony

A 100% szilikonból készült uszony inkább rendszeres úszóknak ajánlott. Rövid kivitelezése miatt inkább a has-, a far-, és a combizmokra hat. Rövidsége miatt, kis mozdulatokat végzünk vele, ezzel úgynevezett kardiovaszkuláris edzést végezve, ami megdolgoztatja a szívet, és az érrendszert, így fejlesztve az állóképességünket is. A Nabaiji márka folyamatosan fejleszti termékeit, ennek a folyamatnak az eredménye ez a szilikon uszony. Nagyon könnyű, szinte alig érezhető, hogy a lábunkon van. Áramvonalasabb kiképzést kapott, mint az elődje. A papucs sarokrészének meghosszabbításával egy kis fogantyút képeztek, melynek segítségével, sokkal könnyebben bele lehet bújni. Személyesen Franciaországban, a márka központjában volt szerencsém kipróbálni ezt a terméket. Már akkor megfogadtam, hogy beszerzek egyet az úszóedzésekhez.

Trainfins uszony

 Trainfins uszony

Hosszú kialakítású uszony, kiképzése merevebb, ezáltal sokkal nagyobb erőt kell kifejteni a lábtempózásnál. A hosszútollú uszony nagyobb erőfeszítéssel hajtható. Ennek köszönhetően a vádlit, a comb- és farizmokat erősíti. Inkább rendszeres úszóknak ajánlott a használata.

Topfins uszony

 Topfins uszony

Nem csak hosszúságban van eltérés az uszonyok között, hanem a papucsrészében is. Létezik zárt, és nyitott papucsrészű modell. A nyílt papucsrészű kivitelnél szélesebb méretintervallum van megadva, mint a zártnál.

Topfins elnevezésű termékünk intenzív úszóknak készült. A fekete alapon látható narancssárga rátétek nem csak a dizájn kedvéért kerültek rá az uszonyra, hanem azért, hogy a polipropilén részek merevítsék az uszonyt.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)