Magazin

Blog

Így lesz a lovad valóban ragyogó!

Hétköznapi munka során nem életbevágó kérdés lovad sörényének divatos nyírása, hát még a befonása - ám a versenypályán egyáltalán nem mindegy, hogy néz ki négylábú sporttásad! Íme pár hasznos tipp, jótanács, amivel valóban ragyogóvá teheted a lovadat – hogy már a pályára lépés előtt megakadjanak rajta a szemek!

Így ápold a hosszúszőröket!

Mit tehetsz a fénylő, könnyen fésülhető farokért? Hogy a hosszúszőrök (sörény és farok) dússágát, erős, egészséges voltát megőrizd, ne fésüld, keféld lovad sörényét és farkát naponta! A sörény és farok ápolásánál nagyon is érvényes a „kevesebb – több” jótanács! A fésüléssel, keféléssel akaratlanul is ritkul a ló farka és sörénye – ezért, ha szükséges, inkább kézzel bontsd ki a hosszúszőröket, távolítsd el a sörényből és a farokból a szalmát vagy egyéb szennyeződést.

A sörényt és a farkat elég hetente egy alkalommal alaposan kifésülni, kikefélni. Hogy a hosszúszőrök ne törjenek, hogy a sörényt és farkat ne tépd, használj kifésülést könnyítő sprayt! A farkat a tövétől kezdd ápolni, ha csomókat találsz benne, azokat kézzel bontsd ki! Ne használj gyökérkefét, ápold a farkat farokkefével vagy ritka fogú fésűvel!

A nagyon dús farkat lehet ritkítani, a túl hosszú farok végét tanácsos levágni. A farokvéget különböző formára vághatod, leggyakoribb a csepp alakú vagy az egyenesre vágott farok. Fontos, hogy lovad farkát ne vágd túl rövidre – a faroknak fontos szerepe van a rovarok elleni védelemben! Jó időben a ló farkát ki is moshatod speciális, lovak számára készült samponnal. Ezek a samponok a ló bőrének pH-ját szem előtt tartó, bőrbarát készítmények. Az egyszerű samponoktól a kifésülést könnyítő készítményekig, széles választékból találhatod meg a lovad számára legmegfelelőbbet.

A sörényt és a farkat elég hetente egy alkalommal alaposan kifésülni, kikefélni.

A farokhoz hasonlóan, a sörénynek sem tesz jót a napi fésülés, kefélés. A csomókat, szennyeződéseket célszerűbb kézzel eltávolítani a ló sörényéből. Heti egy alapos kifésülés, kikefélés itt is elegendő, a farokhoz hasonlóan itt is segítségedre lehet a kifésülést könnyítő spray. A sörény ápolását is a sörényéltől lefelé haladva kezdd! Gyökérkefe helyett sörénykefét vagy ritka fogú sörényfésűt használj! Szükség esetén a ló sörényét is kimoshatod, a farokhoz hasonlóan erre is a bőrbarát, lovak számára készült samponokat ajánljuk.

A sörény törött végeit, sőt a sörényt magát is levághatod. A sörény azonban – a farokhoz hasonlóan – fontos a rovarok elleni védelemben. Nyáron, a rovarok ellen, a nyírott sörényű lónak nagy segítség, ha rovarűző spray-vel, géllel tartod tőle távol a kellemetlen, repülő rovarokat. Hidegben a sörény védi a ló nyakát az időjárás viszontagságaitól – ezért a nyírott sörényű lovat gyakran nyakvédővel, csuklyával kell ellátni. Az üstök védi a ló szemeit a rovaroktól, ha levágod, ennek funkcióját is pótolni kell. A sörényt többféle fazonra is levághatod, vagy akár tépéssel (tépőkéssel, tépőfésűvel) ritkíthatod is!

A sörény fonása ma már mindennapos dolog a versenyek világában. A legelterjedtebb a „bogyós” fazon. A ló sörényét először fond apró, egyenletes vastagságú tincsekbe. A tincsek – majd a bogyók – számát a ló nyakának hossza szabja meg. A tincseket felcsavarva formálj belőlük „bogyókat”, melyeket a tövüknél gumival vagy ragasztószalaggal rögzíthetsz. Verseny után, amint lehet, bontsd ki a sörényt, hogy szálai ne törjenek meg – ha másnap is szükséges befonni, inkább fond be újra!

Hogy lovad hosszúszőrei (és nem utolsósorban patája) erősek és jó minőségűek legyenek, takarmányába kúraszerűen biotint keverhetsz. A biotinkúrát célszerű a szőrváltások idejéhez igazítani. A szőrváltást megelőző hetekben megkezdett biotinkúra megóvja a lovat az ilyenkor gyakran tapasztalható kondícióromlásról , gondoskodik az egyenletes szőrváltásról és a jó minőségű szőrtakaróról!

Biotinkúra a szép hosszúszőrért

Vannak lovasok, akik a sörényt a kantár tarkószíjának megfelelően lenyírják – elegendő azonban, ha a kantár vonalában rendszeresen ápolod a fej szőrét. Sok ló idegenkedik fejének kefével,- vakaróval történő ápolásától, nedves szivaccsal, ronggyal való letörléséről – mindkettőtök számára hasznos, ha ehhez kellő türelemmel és tapintattal, hozzászoktatod. Különösen fontos a szemkörnyék és az orrnyílások letörlése – erre a célra már speciális, lovak számára készült törlőkendők is kaphatóak.

A ló állán – elsősorban télen – gyakran nő hosszabb, durvább szőrzet, „szakáll”. Ennek nagy szerepe nincsen és a tavaszi szőrváltással általában „el is kopik”. Ha nagyon zavaró, rövidre lehet vágni. Tilos azonban az orr, száj és a szemkörnyék hosszú tapintószőreinek levágása, ezeknek az érzékelésben fontos szerepe van. A fül belsejének dús, hosszú szőre a rovarok ellen véd – ezt sem célszerű vágni.

Így távolítsd el a makacs foltokat!

Mit tehetsz azért, hogy  a szürke ló valóban „fehér” maradjon? A szürkéken minden meglátszik – egy-egy sár,- vagy trágyafolt gyakran okoz nem kis bosszúságot a világos szőrű lovak gazdáinak. A ló tejes lemosására gyakran nincs lehetőség, ilyenkor hasznos segítőtárs a szárazsampon, vagy a folteltávolító spray. Elég bármelyiket csak a foltra fújni, bedörzsölni a szőrbe, megvárni, míg megszárad, majd a szőrt alaposan kikefélni. Ha az időjárás megengedi, a lovat meg is fürdetheted – erre a célra külön, szürke és világos színű lovak számára készült, bőrbarát samponnal!

A kesely lábakat az előbb említett, szürke és világos színű lovaknak készült samponnal varázsolhatod fehérré! Lemosás után a lábakat alaposan dörzsöld át száraz törölközővel. Különösen ügyelj a csüd érzékeny bőrére, hogy tökéletesen száraz legyen! Ha a ló lába tökéletesen megszáradt, be is hintőporozhatod. Dörzsöld be a hintőport a szőrbe szivacs segítségével, majd a felesleget puha kefével távolítsd el. Ezt a „trükköt” a farokra is alkalmazhatod – ha szürkéd farka esetleg nem tökéletesen fehér, hanem sárgás lenne.

 

Varázsold csillogóvá!

A szokásosnál talán valamivel alaposabb szőrápolás befejező mozzanataként használhatsz szőrfényt, mely spray, gél és folyadék formájában is kapható. Azt, hogy melyiket válaszd, lovad érzékenysége szabja meg. Vannak lovak, melyek idegenkednek a spray hangjától, számukra megfelelőbb a gél vagy a szivacson, tiszta rongyon felvitt folyadék. A szőrfények nemcsak csillogást kölcsönöznek, hanem portaszítóvá is teszik a szőrtakarót.

Vannak különleges szőrfények, melyek csillámot, gyöngyházfényt tartalmaznak, ezekkel már valóban ragyogóvá válik lovad szőrzete! A szőrfényeket a felvitel után hagyd megszáradni, majd ápold le a lovat puha szőrkefével! Ügyelj, hogy a szőrfény (a sörényfény és farokfény sem) ne kerüljön a ló szemébe, nyálkahártyáira és az érzékeny részekre (szemkörnyék, orr-száj, combok belső fele, nemi szervek, végbéltájék)! Természetesen le is moshatod a lovat bőrbarát, lovak számára készült samponnal, ezek némelyike szintén tartalmaz olyan összetevőt, mely selymesen puhává, csillogóvá teszi a szőrt. Amint azt a hosszúszőröknél már említettük, a biotinkúra javítja a ló szőrének minőségét, segíti a zökkenőmentes, kondícióromlás nélküli szőrváltást. Emellett hasonló hatása van még a lenmagnak is, mely ismert pozitív értendő hatása mellett szintén elősegíti a gyorsabb szőrváltást, valamint természetesen fényessé varázsolja lovunk szőrét.

Fordította és lektorálta: Andics Bernadett, lovasedző, fogyatékossport- szakedző

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)