Magazin

Blog

Így őrizd meg túraruházatod vízhatlanságát!

Teljesen jogos igény mindenki részéről, aki útnak indul, hogy időjárástól függetlenül komfortosan, szárazon maradjanak a ruhái. Az átázás, beázás ne nehezítse meg a túrázást és ne vegye el a kirándulás élményét. A felületén kezelt új túraruházattal nem is lehet gondunk, de a használat, a kopás csökkenti a víztaszító képesség hatékonyságát, azt érdemes időről időre megújítani.

A vízlepergetésért minden esetben a termék külső bevonata (DWR) felel. Ez a felületkezelés különböző mértékben képes megakadályozni, hogy a víz, a nedvesség - ez lehet eső, hó, pára, harmat - behatoljon, ugyanakkor a ruha könnyű és légáteresztő marad. 

Csinálhatunk vízcsepptesztet, amivel ellenőrizhetjük, hogy a vízcseppek legördülnek-e a felületről

Ez a védelem azonban idővel romlik. Mielőtt újat vennénk, gondoljunk arra, hogy ez a tulajdonság könnyen megújítható, olcsóbb és a környezetünkre gyakorolt hatása is jobb, hiszen nem termelünk indokolatlanul szemetet.  Sok esetben elegendő, ha ilyenkor megvárjuk, hogy megszáradjon a túraruházatunk. Ezt segíthetjük szárítógéppel, vagy hajszárítóval is. 

Csinájunk vízcsepptesztet, ellenőrizzük le, hogy a felületre kerülő vízcseppek lefolynak-e. Amennyiben még nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, használhatunk felületi kezelésre impregnáló sprayt vagy folyadékot. Utóbbiból forgalmazunk saját márkásat és Nikwax impregnáló folyadékot is. 

Felületi kezelésre ajánljuk az impregnáló sprayt: ruhák mellett sátrak, hátizsákok, cipők impregnálására is használhatjuk


A ruhák tisztítása sem ördöngösség, bár azt javasoljuk, hogy minél ritkábban mossuk ezeket a ruhákat, hiszen a túl gyakori mosás gyengíti a ruhák vízszigetelését. Sokszor elegendő a ruhák felületének vizes szivaccsal való letörölgetése mosás helyett. 

Ugyanakkor a kosz, az izzadság, a sók, olajok mind-mind rontják a vízlepergető réteg hatékonyságát. Ha úgy érezzük, hogy mindenképpen ki kell, hogy mossuk, feltétlen kövessük a termékeken található mosási útmutatót, illetve tartsuk be az alábbi lépéseket:

0. lépés lehet egy üresmosás indítása, hogy a mosógépben maradt mosószer és öblítőmaradványok kiürüljenek.

  1. Mosás előtt ürítsük ki a zsebeket. Zárjunk, csatoljunk be a ruhán minden zsebet, csattot, zippzárat. Távolítsunk el róla minden olyan részt, ami nem mosható. Lazítsuk meg a rugalmas részeket, pántokat, összehúzott részeket. Végül fordítsuk ki és úgy helyezzük a mosógépbe.
  2. Fontos, hogy a ruha szabadon tudjon mozogni a mosógépben. Az útmutatónak megfelelően 30-40 fokos szintetikus mosást válasszunk. Ne használjunk öblítőt és fehérítőt sem. Speciális mosószernek javasoljuk a sajátmárkás mosószerünket, vagy a Nikvax termékét. Ezek a mosószerek eltávolítják a koszt és egyéb szennyeződéseket anélkül, hogy károsítanák a ruha szellőzését, vagy vízlepergetőképességét. Ugyanakkor semlegesítik a szagokat is. Érdemes akár kétszer is átöblíteni a ruhát, hogy biztosan ne maradjon mosószermaradvány.
  3. Elengedhetetlen a szárítás. Szárítógépet is használhatunk 10-15 percre, de legjobb a szabad levegőn való szárítás. Ne rakjuk radiátorra száradni ezeket a ruhákat. Esetleg hajszárítóval fújathatjuk, hogy gyorsabban száradjon, de csak kb. 30 cm távolságból.

Ha figyelünk ezekre a dolgokra, akkor kedvenc túraruházatunk sokáig a társunk maradhat a kirándulásaink során és nem hagy cserben egy esőben sem. 

Ha megfelelő a ruházatunk, akkor az esőben túrázás is lehet élmény

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)