Magazin

Blog

Így válassz túracipőt, túrabakancsot!

Túra hosszától függően legalább pár órán át, de akár napi tizenöt-húsz órán keresztül is viseljük túracipőnket, túrabakancsunkat. Lényeges, hogyan döntünk a vásárláskor, miként választjuk ki terméket. Ehhez adunk praktikus tanácsokat.

Miért lényeges a túracipő, túrabakancs?

Legfontosabb túrafelszerelésként mindig is a lábbelit tekintettem. Nem véletlenül: ez a kapcsolat az ember és a terep között. Túra hosszától függően legalább pár órán át, de akár napi tizenöt-húsz órán keresztül is. Mindezt változatos terepviszonyok között, különféle burkolatokon (amik akár tucatszor is válthatják egymást), emelkedőkön és lejtőkön, porban vagy éppen sárban, hóban vagy hőségben… Nem könnyű mindezen feltételeknek megfelelni - különösen nem egyetlen lábbelinek. Engem (a remek Quechua MH500 túracipőm mellett) egy szintén Quechua MH500 nevű bakancs szolgál: elsősorban télen, hóban és sárban, valamint patakátkelések alkalmával használom. 

 Túra hosszától függően legalább pár órán át, de akár napi tizenöt-húsz órán keresztül is is viseljük a túracipőnket

A túracipő, túrabakancs választás 6 lépése

  1. Vásárláskor viszem a megszokott túrazoknijaimat (duplán használom őket), és estefelé megyek az áruházba: amikor a legnagyobb a lábam.
  2. Próba során érdemes több típust, méretet is felvenni, járkálni benne. Minden márka, minden típus más-más kaptafa: keressük a saját lábunkhoz leginkább illőt! Én legalább fél, de inkább egy számmal nagyobbat veszek. A szűk bakancs kellemetlenül szorít. Télen emiatt kihűl a láb, lejtőkön pedig körmeinkkel fizethetünk, ha nincs elég hely elöl az ujjaknak. Túlzottan nagy bakancs viszont lötyög, vízhólyagokat okozhat, szóval: maradjunk az arany középútnál.
  3. Befűzöm, megkötöm mindkettőt. Fontos, hogy tartsa megfelelően a bokát, férjen el kényelmesen a lábfej, az ujjak és a rüszt.
  4. Igyekszem valós körülményeket szimulálni (az áruházban található kis terep-tesztelő is segít ebben). Ha van egy lépcső a közelben, azon is jó kipróbálni, de guggolni, futni is célszerű egy kicsit, meg az orrát kicsit odakoppintani valami keményhez. Semmi esetre nem veszek meg olyant, ami ezen tesztelések során diszkomfortos érzést adna!
  5. A talpat hajlítással is megpróbálom és ha lehet, kiveszem a talpbetéteket, és úgy is beleállok: mennyire komfortos? A talprésznél pedig különösen kritikus vagyok. Fontos a mintázat (a széleken is), de legfőképpen az, hogy egyszerre legyen merev és mégis rugalmas.
  6. Anyag vizsgálata: A felsőrész legyen zárt, erős, esetleg víztaszító vagy vízálló. Szeretem a gumis orrt, a hosszú fűzőt és a hátsó pántot. A bélésnek is sokat ki kell bírnia: arra is érdemes figyelmet szentelni.

Ápolás hosszútávon

  • Impregnáló spray: Célszerű beszerezni impregnáló krémet vagy spray-t a vízlepergető tulajdonság megőrzéséért, ennek kiválasztásában a Decathlon áruházak sporttanácsadói szoktak segíteni. Komolyabb használat, tisztítás után mindenképpen fontos „waxolni”.
  • Mosás: A túrabakancsot, -cipőt érzéssel, gondosan ajánlott lemosni – persze egy megelőző sáreltávolítás után, amit (ha csak tehetem) rögtön használat után, a helyszínen elvégzek. Szárítani lassan szoktam; nem teszem radiátorra vagy sugárzó hő elé.
 A vásárlás során,amennyire ez lehetséges, próbáljuk meg imitálni a későbbi lábmozgást. Hajlítsuk meg a talpat, tegyünk lépcsőző mozdulatokat.

A lábbelid hasznos kiegészítői

  • Kamásli: bakancs szárának „meghosszabbítása”, de védi a nadrágot, lábszárat is… okos dolog. Egy Quechua Trek 500 modellt nyúzok jó ideje, elégedetten. Ez a termék vízhatlan és légáteresztő membránból készült. Állítható: pánt és fűzőakasztó is segíti a méretre igazítást.
  • Túrazokni: Teszteltem, használtam sok modellt; nekem leginkább a Quechua MH900-as jött be.  Bőrbarát szálai nem dörzsölik a bőrt a lábujjaknál és a saroknál. A rüsztön és a talpboltozaton lazább a szövése: jól szellőzik, a láb száraz marad.

 És egy utolsó tanács: lehetőleg kíméletes legyen az első út: egy kirándulás, vagy rövid túra. Nem egy ötvenes vagy afeletti teljesítménytúrán célszerű bejáratni egy lábbelit. 

A tanácsokat Gombos Kálmán, szenvedélyes teljesítménytúrázó osztotta meg.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)