Magazin

Blog

Így védd a lovadat kánikula idején - 10 tipp lótartóknak

A szélsőséges időjárás nem csak a lovasok, hanem a lovak számára sem kedvez. Lótartóként a mi felelősségünk nekik ilyenkor is optimális körülményeket biztosítani. Adunk néhány tippet, hogy számukra is elviselhetővé tehesd a nyári kánikula időszakát.

Biztosíts lovadnak árnyékos pihenőhelyet!

Ha lovad a nap nagy részét karámban, vagy legelőn tölti, akkor nagyon fontos, hogy adott legyen a lehetőség számára, hogy árnyékba vonulhasson, ha úgy érzi, erre van szüksége. Ez lehet akár egy fedett beálló, de megteszi néhány dúsabb lombú fa is, a lényeg, hogy valamilyen árnyék lehetőleg rendelkezésre álljon. A lovak is képesek napszúrást, hőgutát kapni, azonban ez náluk sokkal súlyosabb kimenetelű is lehet, mint nálunk, embereknél. Ügyeljünk rá, hogy ez még véletlenül se fordulhasson elő!

Víz, víz, víz!

A megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz az év minden szakában nagyon fontos, azonban ilyenkor érdemes inkább kétszer olyan gyakran ellenőrizni ennek meglétét a lovaknál, mint hogy akár néhány órára víz nélkül maradjanak. A boxos lovaknál is érdemes többször vetni egy pillantást, hogy nem került-e trágya az önitatóba, a kintieknél pedig, hogy ha vödörből isznak, nem borították-e fel, nem lett-e szennyezett, melyet már nem szívesen isznak meg, vagy csak egyszerűen nem fogyott-e el. Kültérre is lehet vezetékes önitatót szerelni, és praktikus megoldás lehet a labdás megoldás is, melyben kevésbé melegszik fel a víz, és többnyire tiszta is marad. 

Ne feledd a sót!

A sópótlás elengedhetetlen, hiszen a lovak a háziasításuk óta már nem tudják külső forrásból pótolni a sószükségletüket, ezért erről nekünk kell gondoskodni. Lovad számára mindig legyen elérhető valamilyen nyalósó, ez nagyon fontos! Amennyiben lovad versenyzik, úgy ez a kánikula idején fokozott izzadással jár, érdemes állatorvossal való egyeztetés után akár elektrolitot is adagolni számára a különösen megterhelő időszakban, hogy az izzadással elveszített ásványi anyagokat és nyomelemeket minél gyorsabban visszanyerhesse.

Időzítsd jól a napi munkát!

Legyen szó akár edzésről, tereplovaglásról, vagy idomításról, érdemes azt a kora reggeli, vagy a nap utolsó világos óráira időzíteni, amikor viszonylag könnyen elviselhető a hőmérséklet. Ha mindenképp a déli órákban kell lóra ülnöd, és van lehetőséged, nyugodtan lovagolj fedelesben, ha annak a szellőztetése megfelelően megoldott. 

Sétáltasd le rendesen!

Ilyenkor is nagyon fontos, hogy ne spórold meg a lesétáltatásra szánt időt, hogy lovad kellően lehűlve kerüljön vissza az istállóba. Valószínűleg ahogy elengedted, rögtön inni is fog.

Egy kis hűsítés munka után a nyári melegben

Hűsítsd óvatosan!

Ha úgy döntesz, hogy lemosod a lovadat, azt mindig fokozatosan és lassan tedd, lehetőleg állott, de sosem jéghideg vízzel. Először kezdd a lábvégekkel, majd haladj felfelé a teljes lábakon, - különösen a hátulsó lábak belső oldalán lehet hatékonyan hűteni a lovat - majd jöhet a nyaka, mar tájéka, hasa, szügye, háta, fara, és legvégén a vese tájéka. Előfordulhat az is, hogy nincs lehetőséged lemosni a lovadat, de jó lenne valahogy lehűteni, ebben az esetben használhatsz állott vízbe áztatott törölközőt a nyakára téve, vagy többfunkciós mikroszálas leszárító takarót, mely a ló hűtésére is kiválóan alkalmas. Itt is kerüld a jéghideg vizet! 

Szárítsd meg teljesen!

Ez több dolog miatt is fontos. Egyrészt a vizes lábakkal boxba visszavitt lónál könnyen megjelenhet a csüdsömör, másrészt egy huzatos istállóban a vizes testű ló bizony még nyáron is meg tud fázni. Tajtékvonó használatával és napon való legeltetéssel a száradási idő lényegesen lerövidíthető, ezt a pár percet azonban mindig érdemes rászánni lovad egészségére. 

Ügyelj a paták egészségére!

Nyáron különösen könnyen szárad ki a lovak patája, melynek következtében akár repedések is keletkezhetnek rajta, melyek problémát okozhatnak a patkolás során. Érdemes lovaglás után lemosni a patákat, majd még teljes száradás előtt - legalább hetente néhány alkalommal - patazsírral, vagy pataolajjal átkenni őket. Így megőrzik nedvességtartalmukat, és kellően rugalmas marad a szerkezetük. 

Az érzékeny testnyílások védelme

Vannak lovak, akiknek hajlamos kiszáradni, vagy leégni az orruk érzékeny bőre, vagy a szájszegletük. Erre nagyon jó a babaolaj, mellyel 2-3 naponta bekenve megelőzhető a kisebesedő, hámló bőr. Léteznek külön, lovaknak készült krémek, balzsamok is erre a célra, végső esetben a ló orrára naptejet is lehet kenni.

Azok az úsztatós terepek...

Ha olyan környéken tartod a lovadat, ahol természetes, lóval biztonságosan járható vizek vannak, nyugodtan élj ezzel a lehetőséggel, és gázolj bele a vízbe, vagy úsztass. Sok ló kifejezetten értékeli ezt a fajta kedveskedést.Üdítő felfrissülés lesz mindkettőtöknek. Természetesen jó, ha nem vagy ilyenkor egyedül, és persze mindig viselj kobakot, valamint zárt cipőt! 

 

 

 

 

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)