Magazin

Blog

Irány a szabadba! 5 szuper kültéri program a karácsonyi időszakra

A téli szünet nálunk nem csak a karácsonyról és az ünnepnapokról szól. Az év ezen időszakában is fontos, hogy legyünk minél többet együtt és gyűjtsünk minél több közös élményt. Sokan ilyenkor bekuckóznak, mert kint hideg van, esetleg hó és jég, de szerintem nagyon klassz kültéri programokat lehet csinálni ilyenkor is. Összeszedtünk néhány ötletet nektek, köztük olyat is találtok, ami közös ajándéknak is kiváló :)

Egyes javaslataink megvalósíthatóságát befolyásolja az, hogy lesz-e hó, de igyekeztünk havas és nem havas programokat is összegyűjteni. 

Vízitúra a Hévíz-patakon

Nem, nem írtuk el :), valóban SUP, -illetve kenutúrákat ajánlunk nektek a gőzölgő Hévíz-patakon télvíz idején. A melegvízű patakon tavirózsák közt evezhetünk, miközben sejtelmes párafelhőben van körülöttünk akár a havas táj. Ez az igazán különleges élmény nem igényel előképzettséget és ajándéknak is kiváló. Ma már több cég is foglalkozik ilyen túrák szervezésével, akár gyalogtúrával kombinált kikapcsolódást is választhatunk. 

Szükséges felszerelés

Évszaknak és időjárásnak megfelelő réteges ruházat, túrafelszerelés. Hogy ez télen mit is jelent, azzal egy korábbi írásunkban részletesen foglalkoztunk: "Nincs rossz idő, csak rossz ruha!" - öltözködési tippek téli túrázáshoz

+ 1 tipp:

Vigyünk magunkkal termoszban meleg teát, forró csokit vagy levest és készüljünk fel a legrosszabbra is: legyen nálunk váltóruha. 

Nagyon különleges élmény télen egy melegvízű patakon kenuzni vagy sup-on evezni

Közös korcsolyázás

Gyermekkorom egyik meghatározó élménye, emléke anyuval és apuval közös, téli korcsolyázások a Balatonon. A természetes vizek jegén korcsolyázni egyszerre hátborzongató, félelmetes és felemelő, hatalmas szabadságot adó érzés. 

Az élményen túl a korcsolyázás az egyik legösszetettebb mozgásforma. Képes jól átmozgatni a testet, ugyanakkor jó koordinációs és egyensúlyérzéket követel meg. 

Manapság a lányaimmal szoktunk korcsolyázni valamelyik közeli jégpályán. Szerencsére egyre több lehetőség van erre is, sok helyen elérhetőek ezek a korcsolyapályák, de ha kemény, hideg telünk lesz, a tavainkon is kijelölnek korcsolyázásra való helyeket. 

Szükséges felszerelés:

A téli túraruházathoz hasonlóan a réteges öltözködést javaslom. Az intenzív mozgás közben talán nincsen szükség a harmadik rétegre, de a kezünknek kifejezetten jól esik a kesztyű

Korcsolyát a legtöbb helyen lehet kölcsönözni is, de mégis csak jobb egy saját jégkori, amit akár a karácsonyi kívánságlistánkra fel is írhatunk. 

+ 1 Tipp:

Ne feledkezzetek meg a jégkorcsolyák élezéséről sem, ami műhelyeinkben elérhető szolgáltatás. 

A korcsolyázás a téli levegőn jó hatással van a vérkeringésre, szívműködésre is

Különleges túrák a Mátrában vagy Normafán

Különleges túraélmények érhetők el már a Mátrában és Normafánál is. A hótalpas túrák kiszakítanak a monoton hétköznapokból, egy adrenalinlöketet, igazi feltöltődést jelentenek mindenki számára. A hótalp a hóban gazdag országokban a vadászok hagyományos téli lábbelije. Mivel nagyobb felületen osztja meg a testsúlyunkat, így megakadályozza, hogy elsüllyedjünk a hóban. Könnyen elsajátítható és jó szórakozást kínál a szabad levegőn. 

Ajándékba is kiváló egy ilyen közös élményprogram, mely szintén több szolgáltatónál elérhető. Igazán kihívást vagy különleges kalandot keresők éjszakai, fejlámpás túrát is választhatnak. 

Szükséges felszerelés:

Ha szervezett túrára megyünk a felszerelést a szolgáltató biztosítja a számunkra. Nekünk a réteges túraöltözetről, egy bordázott talpú, vízhatlan lábbeliről kell gondoskodnunk. Érdemes még kamáslit beszerezni, ez amúgy is minden őszi, téli túrázáskor hasznos kiegészítőnk lesz. 

+ 1 Tipp:

Ha beleszeretünk a hótalpas túrázásba, szerezzük be saját hótalpunkat vagy írjuk fel ezt is a karácsonyi kívánságlistánkra. 

A hótalpas túrák ajándékba is kiváló közös élményprogramot kínálnak

Kisvasúttal a téli erdőben

Túrázni télen is élmény!  Feldobja a kirándulásunkat és emlékezetessé teszi azt, ha egy erdei kisvasúttal tesszük meg az út egy részét és onnan  gyönyörködünk a tájban. Ez nyáron is jó kaland, de a téli erdő varázslatos, különösen mikor hó fedi a talajt és a fákat. Talán a család tagjait is könnyebben rávehetjük egy téli, erdei kirándulásra. 

A Börzsönyben a Kismarosról Királyrét felé közlekedő kisvasút közlekedik télen is hétvégente, a Mátrában pedig Gyöngyös felől indulhatunk Mátrafüred vagy a Szalajkaház irányába. 

Szükséges felszerelés:

Réteges, téli túraruházat és túrabakancs vagy hótaposó szükséges. Ha szerencsénk van és van nálunk távcső, megleshetjük az állatokat, hiszen ilyenkor az erdő, a tér jobban átlátható. 

+ 1 Tipp:

Tájékozódjunk indulás előtt a kisvasutak aktuális menetrendjéről és aszerint tervezzük meg kirándulásunkat. 

Az erdei vasutakon való közlekedés emlékezetes, télen különleges is - Kisirtáspuszta, Börzsöny

Extrém túra a nagy klasszikushoz

A Visegrádi-hegységben található Rám-szakadék sokak által ismert és kedvelt túrahelyszín, mely minden évszakban gyönyörű és vadregényes túraélménnyel szolgál. 

A Pilisi Parkerdő külön felhívja a figyelmet arra, hogy az útvonal egyirányúsított, Dömösről halad felfelé, visszafele a Lukács-árkon keresztül tudunk visszatérni Dömösre. Nehezen járható és fegyelmezett, felelősségteljes túrázást, valamint a terepviszonyoknak megfelelő lábbelit kíván. 

Télen a természet és a kemény, hideg, fagyos tél különleges mesevilágot varázsol a szurdokvölgybe. Fantasztikus élmény végigmenni rajta, de még nagyobb fokú odafigyelést igényel. 

Szükséges felszerelés:

A legfontosabb a megfelelő, jól barázdált talpú, jó tapadást és jó kapaszkodást biztosító, vízhatlan túrabakancs.

+ 1 Tipp:

Szerezzünk be egy csúszásgátló talpat, ami biztonságosabbá teszi haladásunkat csonthón vagy jeges talajon. 

A Rám-szakadékban kirándulni minden évszakban élmény, de télen különös varázsa van

Javaslom, ha tetszik valamelyik ötlet vagy újabb programok jutnak az eszetekbe, egyeztessétek le és tervezzétek be, hogy mindenki magáénak érezze és valóban egy szuper, közös élmény kerekedjen belőle. 

Kellemes időtöltést kívánunk! 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)