Magazin

Blog

Irány Horvátország! Nyaralj Brac-on! II. rész

Selcáról indulva, a brac-i repülőteret is magam mögött hagyva gurultam le a festői szépségű Bol településre. Igazi riviéra hangulat fogadott: pálmafák, kávézók, széles sétányok és a híres Arany-szarv strand. Tovább haladva az út egyre keskenyebbé és töredezettebbé vált, majd klasszikus makadámmá minősült. Poros-köves nyomvonalon tekertem tovább, közvetlenül az azúrosan kéklő tenger partja mentén. A gyönyörködés csak percekig tartott, egyszer csak "Berlini-falként" tört meg előttem az út.

Oké. Horvátországban vagy, dögmelegben, emelkedő emelkedő hátán. Kerékpározni akarsz, de mivel? Olyan bringás vagyok, aki ha kijelölt egy edzőkört, azon végig megy vagy így vagy úgy. Visszafordulni nem lehet... ez alapvetés. A sziget térképét vizsgálva azonnal feltűnt egy kacskaringós hegyi út, hajtű hajtű hátán. Igazi mászás, ezt ki kellett tekerni. Aszfaltra készültem, kicsit más lett belőle... a további tapasztalatokról majd később.

Irány Horvátország! Nyaralj Brac-on!

Igazából Brac-ra bármilyen bringát viszel, találsz alternatívát magadnak. Talán csak az egysebis, fixis verziókat hagynám garázsban. Amiben érdemes dönteni, terepre megyünk vagy országútra? Ha pedig nem sikerül elbillenteni a mérleg nyelvét, középútként még mindig ott van egy trekking bringa vagy - ahogy én sakkoztam - egy "mindenre jó" cyclocross "vas". Elöl 38-as tányér, hátul 11-28-as kiosztás. Ez a tartomány nekem a"pont jót" képviselte. Egy-egy meredekebb, sziklás emelkedőn ugyan  már nyúlt a nyakam, hogy ki tudjam tekerni. Ami nekem inkább fájt, hogy lejtmenetben 50-55 km/h-nál elfogyott az áttétel, kipörgött a lábam. Brac hegyi útjai átlagban 2-5 kilométer hosszúak, de meredekek, így igencsak intenzív edzéseket lehet összeollózni. A sziget középső részén egy hosszú hegyhát húzódik, ha ide feljutottál, 400-500 méter tengerszint feletti magasságon bringázhatsz, kisebb húzódásokat abszolválva ugyan, de folyamatosan nagy sebességen haladhatunk. Ha sík pályára vágysz, azt leginkább itt kaphatod meg 20-25 kilométer hosszan.

Irány Horvátország! Nyaralj Brac-on!

Na, de ha erről a fennsíkól egyszer letérsz, ráérzel Brac igazi ízére. Egyik nap, ahogy fentebb írtam, kinéztem egy fess kacskaringót a sziget délnyugati csücskében. Nem számoltam a tükör-aszfalton túl nehezebb útminőséggel.

"Kopaszgumira" szereltem a cyclo-t és nekivágtam. Selcáról indulva, a brac-i repülőteret is magam mögött hagyva gurultam le a festői szépségű Bol településre. Igazi riviéra hangulat fogadott: pálmafák, kávézók, széles sétányok és a híres Arany-szarv strand. Tovább haladva az út egyre keskenyebbé és töredezettebbé vált, majd klasszikus makadámmá minősült. Poros-köves nyomvonalon tekertem tovább, közvetlenül az azúrosan kéklő tenger partja mentén. A gyönyörködés csak percekig tartott, egyszer csak "berlini-falként" tört meg előttem az út. Egy rövid 15 %-os betonozott szakasz és masszív erőlködés után kezdődött meg a vágyott szerpentin.

Irány Horvátország! Nyaralj Brac-on!

 

Sokat persze nem szelídült a hegy. Az állandó 9-10%-os meredekség és az egyre nagyobb meleg mellett a kavicsos úton pattogó, vagy épp elsüllyedő országúti gumikkal is meg kellett küzdenem, sikerrel. A fehér poros út négy végtelennek tűnő kilométeren át keserítette életem, mire varázsütésre autópálya minőségű aszfalttá avanzsált. A határvonalon egy kifosztott, "rendszámtalan" Renault szórta felém balkáni báját. Innentől még közel 12 kilométernyi mászás várt rám egy-két lankásabb szakasszal tagolva - a hosszú hegy némiképp cáfolja a rövid emelkedők elméletét, ugyanakkor igazolja Brac sokszínűségét a lehetőségek terén. Ilyen is van.

A folytatásban esszenciális fenyőillat mámorában értem fel a földdarab és a környező szigetvilág legmagasabb pontjára, a 780 méter magas Vidova Gorára. Az ilyen pillanatokra mondják azt, hogy a látvány minden fáradalomért kárpótolt...

   

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)