Magazin

Blog

Ismered a “Ne hagyj nyomot” 7 alapelvét? - Fenntartható túrázás

Minden bizonnyal egyetértesz a “Ne hagyj nyomot” filozófiával - még ha nem is ismered. Ez a filozófia a természet és a többi túrázó tiszteletét állítja középpontba, hogy megőrizhessük csodálatos Földünk szépségét. Ez a szemlélet már széles körben elterjedt az Egyesült Államokban és Kanadában.

Ha túrázás közben betartod az alábbi 7 aranyszabályt, felelősségteljes túrázóként viselkedsz, aki a legnagyobb becsben tartja a természetet.

1. Tervezz előre, és készülj fel!

A túrázás előkészítése nyilvánvalónak tűnik, mégis sokan kihagyják ezt a lépést. Mindig ellenőrizd a helyi szabályokat és a terep jellemzőit, ahol át fogsz haladni. Ellenőrizd az időjárás-előrejelzést és ennek megfelelően állítsd össze a felszerelésedet! A lehető legkisebb csomagot vidd magaddal, így minimálisra csökkentheted a keletkező hulladék mennyiségét is. A hulladékot úgy is csökkentheted, ha nem alufóliát, műanyag csomagolást vagy szalvétát használsz a szendvicseknek, hanem többször használható textil szalvétát vagy méhviaszos csomagolókendőt. Műanyag palack helyett vidd magaddal saját kulacsod! Próbáld meg elkerülni a csúcsidőt az egyes útvonalakon.

2. Használd a kitaposott utakat!

Mindig csábító letérni a kijelölt útról oda, ahol még senki sem járt. Ez azonban módosíthatja az érintetlen terület szépségét. Amikor csak lehet, válaszd a már kitaposott útvonalat, sziklás felületet, száraz füves vagy havas területet a szezon függvényében. Ha többnapos túrára mész, az alaptábort több, mint 70 méterre állítsd fel a tóparttól, vagy a folyóparttól a vízpart védelme érdekében. Semmilyen módon ne alakítsd át a területet! Ha a terület nem felel meg táborozáshoz, válassz egy másik helyet néhány méterrel odébb. A tábort minimálisra építsétek! Végül legfeljebb 4-6 fős kis csoportokban gyalogoljatok egymás mögött egy sorban, ne haladjatok úgy, mint egy buldózer! Érintetlen területen ne gyűljetek mind egy pontra, nehogy új táborhelyek jöjjenek létre és ne álljatok meg frissen kialakított területeken, nehogy tovább károsítsátok őket!

3. Megfelelően kezeld a hulladékot!

Ne hagyj semmit magad után: vigyél vissza magaddal mindent, amit hoztál!  Ez a biolebomlású hulladékra is érvényes! Nem feltétlenül tudsz mindent a körülötted lévő ökoszisztémáról, és talán nem előnyös, ha kinő egy almafa az általad eldobott alma magjából. Mindig hozd vissza a WC-papírt és a többi higiéniai terméket! Ha többnapos túrán veszel részt és “szólít a természet”, a legjobb, ha kiásol egy 20 cm mély gödröt több mint 70 méterre az alaptábortól, majd visszatemeted és elrejted, miután végeztél. Végezetül a víz rendkívül értékes, ezért ne szennyezd a vizeket! A magaddal hozott vizet, amiben nincs vegyi anyag, a pataktól több mint 70 méterre ürítsd ki! Használj biolebomlású szappant! Kapható néhány kis helyigényű, több célt szolgáló termék mosogatáshoz és személyes tisztálkodáshoz.

4. Ha találsz valamit, hagyd érintetlenül!

Bármennyire is szépek az út mentén látható virágok, csak a szemeddel érintsd őket! Ugyanez vonatkozik az emberi alkotásokra is: őrizd meg az örökségünket, hogy gyermekeink és unokáink is élvezhessék ugyanezt a tájat. Csak minimálisan építkezz! A tájművészet lelkes híveinek sokat kell tanulni arról a környezetről, amerre járnak, ha utat akarnak engedni a kreativitásuknak. Egy hirtelen jött kis kreatív ötlet hosszú távú károkat okozhat! 

 Törekedj rá, hogy a természet érintetlen maradjon látogatásod után is!

5. Csökkentsd minimálisra a tűz hatását!

Egy hosszú, kemény nap után megérdemelsz egy kis sült mályvacukorkát. Ügyelj arra, hogy a tábortűz mérete a lehető legkisebb legyen! A tűz kitörölhetetlen nyomot hagy a tájon! Használj inkább egy kis kempingtűzhelyet! Mindig ellenőrizd, hogy engedélyezett-e a tűzrakás és használj olyan területet, amit korábban már más túrázók is használtak! Csak kis tüzet rakj, és mindig terítsd szét a hideg hamut, miután eloltottad a tüzet!

6. Tiszteld a vadvilágot!

Mindig tarts biztonságos távolságot a vadvilágtól! Ne feledd, hogy az ő otthonukban vagy! Ha egy elhagyott őzgidát találsz, ne avatkozz közbe! Az anyák rendkívül fejlett szaglásérzékelésüket használják a kölykeik gondozása során. Ne gyengítsd meg ezt a köteléket azáltal, hogy megsimogatod a kicsit. Hasonlóképpen soha ne etesd az állatokat, mert megváltoztatja a viselkedésüket és azt a képességüket, hogy emberi segítség nélkül életben maradjanak. Így könnyen a ragadozók áldozatává válhatnak. Ami pedig a ragadozókat illeti, tartsd a kutyád az ellenőrzésed alatt, ha magaddal viszed a túrázásra! Végül megfelelően tárold az élelmedet, nehogy odavonzza az állatokat éjszaka. Egyfelől megváltoztatná az állatok étrendjét, másfelől te nem tudnál mit enni, így senki nem járna jól. Légy még óvatosabb a szaporodási időszakban és télen!

7. Légy figyelmes a többi túrázóval!

Végezetül valószínűleg találkozol másokkal is túrázás során. Figyelj oda a többiekre és tedd mások útját kellemesebbé azáltal, hogy üdvözlöd őket és mosolyogsz rájuk. Hagyj helyet azoknak, akiknek nehézséget okoz a túrázás. Ha lovasokkal találkozol, állj félre és várd meg, hogy leelőzzenek! Még a legtökéletesebben idomított ló is végső soron menekülő állat. Ösztönei nem engedik, hogy a félelmei felett minden esetben úrrá legyen. Így ha megijeszted, veszélybe sodorhatja a lovast, vagy saját magát, esetleg téged, ha feléd rúg. Végül élvezd a természet hangjait, ne nyomd el túrázás közben a hangos beszédeddel!

Itt még többet megtudhatsz a “Ne hagyj nyomot” filozófiáról. 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)