Magazin

Blog

Ismerkedjünk meg a flag focival!

Cikksorozatunk előző részeiben az amerikai futballt mutattuk be, kezdve a szabályoktól, eljutva a kezdőknek adott tanácsokig. Legfrissebb írásunkban a fiatalabb korosztályt igyekszünk megszólítani, bemutatva egy olyan lehetőséget, amit kihasználva ők is megismerkedhetnek a tojáslabdával.

Mi az a flag football?

A flag football az amerikai futball non-kontakt változata. A flag fociban az ütközések szabályellenesek, így nincs szükség sem vállvédőre, sem sisakra ahhoz, hogy az érdeklődők megismerkedjenek az amerikai futball alapjaival, mozgáskultúrájával. 

A játékban a labdával mozgó játékos földre vitelét a derékra rögzített övön lógó két zászló valamelyikének letépése helyettesíti. Az elmúlt években rengeteg különböző szabályrendszer alakult ki, amelyek főként a pálya méretében, a játékosok számában térnek el egymástól. 

Az alapvető szabályok ugyanazok a flag football esetében, mint az amerikai focinál. A cél a labda eljuttatása a pálya végén lévő célterületre, ezzel pontokat szerezve. A két összecsapó csapat közül az a nyertes, amelyik több pontot szerez a játékidő alatt. Többnyire kevesebb játékos, kisebb területen mozogva igyekszik haladni, illetve megakadályozni a haladást, de a sikerhez ugyanazok a képességek szükségesek, mint az anyasportnál. 

A flag football pozíciói hasonlóak az amerikai foci posztjaihoz, de sokkal egyszerűbb szerepkörökkel. Mivel az ütközések szabálytalanok, támadó és védőfal nincs a pályán. A labda feladását az ún. snapper végzi, aki miután elindult a játék elkapóként szerepel. A támadásban találunk még egy irányítót, illetve szabályrendszertől függően eltérő számú elkapót vagy futójátékost. A szabályok szerint egyetlen védőpozíció létezik, a defensive back. Egy defensive back a 120 yardos (amerikai futball) pályán főként a passzjátékok ellen védekezik, flag football-ban viszont sűrűn megesik, hogy futójátékok megállításában is szerepet kell vállalnia a védőjátékosoknak. 

Flag foci mindenkinek

A flag foci kiválóan fejleszti a gyorsaságot, mozgáskoordinációt, a szem és a végtagok összehangoltságát, valamint a labdaérzéket. A fizikai képességek mellett nem elhanyagolható előny, hogy a játékosok megtanulnak csapatban együttműködni, hiszen ahogyan az amerikai futball, a flag football is a játékosok közti bizalomra különösen építő csapatjáték. 

A flag football a gyerekek számára kiváló mozgásforma. Kép forrása: link

A flag football leginkább a fiatal korosztályoknak ajánlott, hiszen ebben a formában kemény ütközések nélkül sajátíthatják el az amerikai futball alapjait. Tömegsport jellege miatt egyre több felnőttet is vonz a variáns. Utóbbinak oka, hogy meglehetősen kevés felszerelés szükséges hozzá, ugyanis a játékosok számától függő mennyiségű zászlón, néhány bóján, egy labdán és egy fogvédőn kívül már csak egy megfelelő területre van szükség egy jó mérkőzéshez, mely akár koedukáltan is játszható. Hazánkban is felfelé ível a sportág népszerűsége, egyre több amerikai futballal foglalkozó egyesület indít flag football szakosztályt, illetve nyár végén fesztiválhangulatú bajnokságon mérhetik össze erejüket a baráti társaságokból összeállt csapatok. 

A flag focihoz szükséges felszerelés elfér egy hátizsákban

A flag football tehát az amerikai futball egyszerűbb és biztonságosabb változata, amely kiváló alkalmat nyújt a tojáslabdával való ismerkedéshez. Ha esetleg felkeltette figyelmed a sportág és szeretnéd kipróbálni, gyere el a Budapest Cowbells június 6-i toborzónapjára. Regisztrálni az alábbi linken lehet. A csapat idén nyáron a 10-15 éves korosztály számára elindítja flag football szakosztályát, ahova folyamatosan várják a jelentkezőket.


A többrészes cikksorozat során az amerikai és flag futball világába kaphatunk betekintést a Budapest Cowbells csapat tagjai által - edzőik, játékosaik és az egész csapatuk elkötelezett az amerikai futball hazai népszerűsítése mellett.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)