Magazin

Blog

Jóga felszerelés és kiegészítők - Minden, amire szükséged lesz

Most kezded a jógázást, vagy szeretnél jobban elmélyedni benne? Bármelyik a válasz, néhány kiegészítő hasznos lehet, hogy új gyakorlatokkal megismerkedhess. Segítünk kitalálni, hogy mikre lehet még szükséged.

Amikor belevágsz a jógázásba, vagy magasabb szintre lépsz benne, sok mindenen járhat az eszed. Milyen típusú jógát próbálj ki, ki legyen a jógaoktató, vagy egyáltalán oktatóval szeretnél-e tanulni, vagy nem. Aztán az is biztos hamar felmerül, hogy milyen kiegészítőkre lesz szükséged. Felesleges túlaggódnod a kérdést, végigvesszük az opciókat, és máris könnyen eligazodhatsz abban, hogy mire érdemes beruházni.

Jógatörölköző

Egy jógamatrac elkoszolódhat és tönkremehet sok használat során. Itt jön a képbe a törölköző. Egy nagy méretű törölköző meghosszabbítja a matrac élettartamát és higiénikusabb is. Ezeket a törölközőket nyugodtan lehet mosógépben mosni, jóval könnyebb tisztán tartani, mint a matracot. Bárkinek hasznos lehet, de aki jógastúdióba jár, annak még inkább ajánljuk a higiénikus sportolás érdekében.

A jógatégla segít a feladatok helyes végrehajtásában, ha például kevésbé vagy hajlékony

Jógatégla és heveder

A megfelelő tartás fontos, függetlenül attól, hogy az első órádra mész vagy a századikra. A jógatéglák és hevederek a kevésbé hajlékonyaknak segítenek a feladatok végrehajtásában. A legtöbb stúdióban megtalálhatóak ezek a kiegészítők, így ki tudod őket próbálni, mielőtt megveszed. Hogy tudj otthon is gyakorolni, kérj segítséget egy jógaoktatótól, aki megtanítja a helyes használatukat. A téglák nagyon népszerű termékek, segítenek az erősítésben és a hatékony nyújtásban is. 

Jógapárna

Ha jógáztál korábban, bizonyára tudod, hogy bizonyos pozíciók komolyan megterhelik az ízületeidet, különösen a térdet, vállat, könyököt és a csuklót. Ezek a kiegészítők arra lettek kitalálva, hogy az extra terhelést levegyék rólad, úgyhogy a használatukkal nem kell tartanod ízületi fájdalmaktól.

Táskák és huzatok

Órára mész? Az utazás izgalmaiból el tud venni az, ha nem kell aggódnod, hogy a jógaszőnyeged letekeredik, vagy megázik az esőben. A jógatáskák vagy huzatok nagyon praktikusak tudnak lenni: két szabad kezet biztosítanak neked, így mehetsz az órádra a kávéddal a kezedben vagy akár biciklivel is. Olyan táskát is választhatsz, amelybe befér a törölköződ és az egyéb kiegészítőid is.

Ha jógastúdióba jársz, egy táska praktikus lehet, amiben a szőnyegedet tudod szállítani

Szőnyegtisztító

Ezek a tisztítószerek kifejezetten a jógaszőnyegek tisztítására lettek megálmodva, úgy pusztítják el a baktériumokat, hogy nem károsítják a szőnyeg külső rétegét. Ezen kívül kellemes, friss illatuk van, és a szőnyeg élettartamára is jótékony hatással vannak.

Kézi törölköző

Ha különösen izzasztó jógára készülsz - mint a forró jóga, vagy az erőjóga - a kézi törölköző elengedhetetlen. Ha kezdő vagy, nyugodtan próbáld ki a sima fürdőlepedőt, vagy kéztörlőt, de ha úgy érzed, hogy nem elég jók, szükséged lehet egy jógázáshoz szabott darabra. Ezek a típusok jobban szívják a nedvességet, ezen kívül kompaktak, kis helyet foglalnak a táskádban.

Takaró

Ahogy a téglák és a hevederek, úgy a takarók is arra szolgálnak, hogy a jógázás minél kényelmesebb legyen számodra. Csavard fel vagy hajtsd össze, és használd támasztékként vagy védd az ízületeidet. Óra végi relaxációhoz pedig magadra tudod teríteni.

Jógahenger

Ezt a kiegészítőt elsősorban a helyreállító, prenatális, vagy yin jóga kedvelői fogják szeretni. Ezek a párnák a testet oldalról támasztják meg, így biztosítják a kényelmet. Ezen kívül nyugodtan lehet üléshez a csípő alá tenni vagy meditációnál használni őket.

Ruházat

Nem mindegy, hogy érzed magad a ruhádban jógázás közben. Éppen ezért olyan szettre lesz szükséged, amely nagy mozgásszabadságot biztosít és az izzadságot is elvezeti.

Jógaruházat választásnál funkcionális szempontokat vegyünk figyelembe!

Sokan viselnek mostanában jóga ruházatot utcára divatból, nem csak órára. Mivel ilyen felkapott lett, gyakran belefuthatsz olyan lehetőségekbe, ahol zsebekkel, színekkel, mintákkal látják el a termékeket. Ezzel nincs is baj, amíg észben tartod, hogy az elsődleges szempont választásnál a ruhák funkciójának a betöltése. Legjobb tesztelése a termékeknek, ha a boltban kipróbálsz bennük egy Napüdvözletet vásárlás előtt!

  • Jóganadrágból nagyon széles választékot találsz - különböző hosszban, stílusban vagy szabásban. Érdemes magasított derekú fazont választani, mert azok olyan pozícióknál sem fognak lecsúszni, mint például a lefelé néző kutya. Lassabb, kényelmesebb típusú jógához választhatsz lazább szabású nadrágot, de a gyorsabb, pörgősebb stílusokhoz maradj a feszes fazonoknál.
  • A férfiak gyakran a jóga rövidnadrágokat részesítik előnyben. Ezekbe a nadrágokba többnyire egy extra bélést varrnak a komfortérzetért. Forró jógára sok nő is rövid fazont választ, de érdemes észben tartani, hogy ezek nem biztosítanak olyan kényelmet kifordított pózokban és nyújtásnál, mint hosszú szárú alternatíváik.
  • Jógafelsők esetén is viszonylag széles a választék. Lehet kapni lazább póló-fazonokat, vagy feszülős topokat is, amelyek nem csúsznak fel a fejjel lefelé hajló pózoknál sem. Érdemes jól szellőző, nedvszívó anyagot választani. Itt is érdemes már a próbafülkében csekkolni, hogy egy lehajlásnál a helyén marad-e a felső.
  • Érdemes lehet számításba venni egy jógapulóvert is. Ennek óra után lesz szerepe, amikor a meleg stúdióból felhevült testtel lépsz az utcára, akkor kifejezetten jól jön az extra réteg a megfázás ellen. Kényelmesek, de utcára is tökéletesek.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)