Magazin

Blog

Jóga futó módra 1.

A jóga a futás legjobb barátja. Miért is? Na nem(csak) azért, mert az ellentétek vonzzák egymást...

A jóga nyújtja a futás által megrövidült izmokat, valamint csökkenti bennük a feszültséget. A jóga gyakorlásával növelhetjük az izmok mozgástartományát, illetve erősíthetjük őket, növelve ezzel a teljesítményünket. A jógagyakorlatok - sok más egyéb izom mellett - a törzs izmait is keményen megdolgoztatják, amelyek futás során kiemelt jelentőséggel bírnak. Ráadásul a különböző légzőgyakorlatok alkalmazásával növelhetjük a tüdőkapacitásunkat. Ami pedig a grátisz, hogy a futósérüléseket is jó eséllyel elkerülhetjük a segítségükkel. Nem véletlenül tartják a jógát az egyik legjobb keresztedzésnek. Amellett, hogy sokoldalúan hat a fizikumunkra, mentálisan is erősít. A jóga által kiegyensúlyozottak, harmonikusak , kitartóak, magabiztosak leszünk, az új kihívásokat könnyebben vesszük. A jóga megtanít a belső fegyelemre, ami jól jön, amikor edzés vagy verseny során a testünk már azt mondja: állj!, és az elménkkel megyünk tovább, dacolva a fájdalommal. Azáltal, hogy szinte teljesen ellazulunk, elcsendesíti a gondolatainkat, kérdéseinket és kételyeinket, amelyek állandóan velünk vannak, még futás közben is.  A jóga tehát békét teremt nemcsak a testünkben, de a lelkünkben is. Most, hogy már tudjuk, milyen szuper dolog a jóga, nézzük, melyek a legjobb jógapózok futók számára, (például) keresztedzés gyanánt:

1. Lefelé néző kutya

A lefelé néző kutya (adho mukha svanasana) az egyik legismertebb jógapóz, nem véletlenül, hiszen egyszerre erősíti és nyújtja az egész testet. Nyújtja a vádlit, a comb hátsó részét és a mellizmokat, nyitja a mellkast, ugyanakkor a kar-és vállizmokat erősíti. Belső szerveinket is kiválóan megmozgatja, hiszen a jógapóz gyakorlásával szinte "masszírozzuk" őket.

Lefele néző kutyapóz

 

2. Híd póz

A híd póz (setu bandha sarvangasana) az egyik kedvenc jógapózom. Amellett, hogy kiválóan nyújtja a mellkast, a nyakat és a gerincet, fáradt lábainkat is új erővel vértezi fel. Serkenti az alhasi szervek, a tüdő és a pajzsmirigy működését. Lecsendesíti a gondolatainkat és elűzi a depressziót. 

Híd póz

3. Csónak póz

A csónakpóz (navasana) erősíti a has-, hát- és a combfeszítő izmokat, valamint lazítja a farizmot. Fejleszti a koncentrációt és az egyensúlyérzéket. 

Csónak póz

4. Harcos II. póz

A harcos II. póz (virabhadrasana) a jóga alapvető pózainak egyike. Nyitja a mellkast, javítva ezzel a tüdőkapacitást. Lazítja a  vállakat, a nyakat és a hátat, mindemellett pedig erősíti a láb, a törzs és a fenék izmait. [caption id="attachment_7208" align="aligncenter" width="264"]

 Harcos II. póz

5. Szék póz

A szék póz (uthkatasana) az egyik leginkább erősítő hatással bíró gyakorlat, fejleszti ugyanis a fenék, a comb és a has izmait is, nyújtja a gerincet. Személyiségfejlesztő hatása sem nélkülözhető, hiszen erőt, kitartást és magabiztosságot ad.

Szék póz

 A cikk következő részében azokkal a pózokkal ismerkedünk majd meg, melyek a futást követő nyújtás során lehetnek hasznunkra. (A pózok bemutatásáért köszönet drága barátnőmnek, Lukács Fanninak!)

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)