Magazin

Blog

Jóga, mint kiegészítő sport? - Testépítés

A cikksorozat folytatódik, Zsadányi Regina testépítés-fitnesz versenyzővel és jógaoktatóval készítettem interjút a két sport kapcsolatáról.

Előző cikkemben a saját tapasztalataimat osztottam meg arról, hogy miért is jó jógával kiegészíteni más sportágakat. Érintettem a testépítés-fitneszt is. Azonban most egy nálam sokkal kompetensebb, a súlyzós edzéseket sokkal komolyabban űző személyt kérdeztem a jóga és testépítés összefüggéseiről…Ismerkedjetek meg Zsadányi Reginával, a hazai és nemzetközi fitneszversenyek egyik feltörekvő csillagával.?

Mit lehet tudni Regináról?

 Zsadányi Regina

Regina élettörténetét sokan a magukénak érezhetik. Vidéki nagyvárosból (Székesfehérvár) költözött Budapestre az érettségit követően. Budapesten kinyílt neki a világ, a fitnesz műfajával és a jóga világával is már itt ismerkedett meg. Szerintem a képein is mindenki rögtön láthatja, hogy Regina igazi sportember, valószínűleg a vérében van a sport szeretete. „Hamar beleszerettem mindkettőbe, és nem volt kérdés számomra, hogy ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben. Több iskolát, workshopot elvégeztem, mai napig képzem magam. Mind a gyakorlás, mind az oktatás fokozatosan az életem részévé váltak, mára el sem tudnám képzelni másként.” Itt most nem tisztem és nem szeretném felsorolni Regina versenyeredményeit, de bárki utánanézhet, hogy mostanában sikert sikerre halmoz, a hazai fitneszversenyzőink egyik feltörekvő csillaga. ? Nagyon komolyan veszi a súlyzós edzést, ugyanakkor a jóga is központi szerepet tölt be az életében.

Jógázzunk! Vagy mégse?

Regina a fitnesz edzéseket már 2007-ben elkezdte, de az első jóga óráján csak 2009-ben vett részt, ahová egyik barátnője vitte el. „Elsőre nem is tetszett, nagyon kötött voltam, és túl fájdalmasnak, nehéznek és lassúnak éltem meg, nem illett bele a pörgős életvitelembe.” Valljuk be, sokan éreztük ezt az első jógaóránk után… ?  „Mivel nem szeretek kudarcot vallani, ezért hamarosan újra kipróbáltam. Ekkor azonban már “ráéreztem az ízére”, megláttam benne a kihívást, hogy mennyire jó hatással van a testre, fizikailag és mentálisan is.” És Reginának itt történt a nagy váltás az életében, innentől kezdve az élete rengeteg jóga gyakorlásról szólt, és elkezdett egy oktató képzést is. A sors pedig úgy hozta, hogy rögtön a tanításra is lehetőséget kapott. „Szinte nekem is hihetetlen, de idén pont tíz éve állok ki a matracra a vendégek elé. Hatha jógát oktatok, az órák jellege statikus, az egyes ászanákat hosszabb ideig tartjuk ki, közöttük pedig erősítő jellegű pozíciókat alkalmazok a vendégek örömére. (De tényleg!)” 

Bárhol, bármikor lehet egy kicsit egyensúlyozni
 Találd meg az egyensúlyt!

Hogyan egészíti ki a jóga Regina edzéseit a mindennapokban?

„A jóga érezhetően pozitív hatással van az edzéseimre, mivel javítja az izmok vérellátását, növeli az ízületek mozgástartományát és erősíti az izmokat.” Reginának elég kemény heti programja van, hetente hatszor végez súlyzós edzést függetlenül attól, hogy készül-e valamilyen versenyre. Ezen felül heti négyszer jógázik is. De minden edzés végén nyújt, jógagyakorlatokat alkalmazva. Néhányat el is árult a jógapózok közül, amiket alkalmazni szokott. ? A lábedzéseit követően jellemzően a galambpózzal, tehénarcpózzal, cipészpózzal (pillangó), az ülésből előrehajlás több fajtájával és spárgákkal szokott nyújtani. A felsőtest nyújtásánál pedig a lefelé és felfelé néző kutyatartást, többféle gerinccsavarást, a hídtartást szokta alkalmazni, kiegészítve a saspóznak és a tehénarcpóznak csak a felsőtestre vonatkozó tartásaival, kéztartásával. Reginának pont most ért véget a versenyszezon, így arról is kérdeztem, hogyan érezte, a rendszeres jógázás, hozzátett-e valamit a fitneszversenyeken való felkészüléséhez, és szerepléséhez? „A jóga a versenyre való felkészülés során is segít, mivel az immunrendszer működését fokozza, növeli a szervezetem energiaszintjét, ami a diéta miatt meglehetősen leterheltté tud válni. Ezek mellett hozzájárul, hogy mentálisan is kiegyensúlyozott maradjak.”

Hogyan eszik egy jógaoktató, aki fitneszversenyző is egyben?

Regina képeit elnézve biztosan sokakat érdekel a kérdés, hogyan is táplálkozik? ? Inkább a klasszikus „testépítős” csirke-rizs-zöldség kombináció, vagy inkább „jógikus” táplálkozás? Esetleg a kettő ötvözete valamilyen módon? – tettem fel a kérdést Reginának. Nos úgy néz ki, hogy a kettőnek egy bizonyos ötvözetét alkalmazza. „A versenydiéta során szigorú étrendet kell tartanom, ekkor elkerülhetetlen, hogy sok fehérjét, húst, zöldséget és minimális szénhidrátot fogyasszak. Szezonon kívül törekszem a húsmennyiség csökkentésére, ekkor több szénhidrát, zöldség, gyümölcs és különböző magvak kerülnek az étlapra.” 

 Regina idei versenyformája

A jóga, mint a saját kis oázisod

Megkérdeztem Reginát, hogy ő miért is ajánlja a jógát, és mit tanácsol azoknak, akik most kezdenének bele a jógázásba? „Hogy miért ajánlom a jógát? Mert tapasztalatból tudom, hogy jótékony hatással van az emberi szervezetre, és a mai rohanó világban egy igazi kis oázist, felüdülést tud nyújtani a gyakorlóknak.” Regina elmondta, hogy rossznak tartja, hogy a jóga manapság nagyon sokaknak csak egy trendi divatsport... „Ahogy már mondtam, kétségtelenül remek hatással van a testre, de nem várhatunk tőle például hirtelen karcsúsodást, vagy azonnali szellemi, lelki megnyugvást. Azok, akik így indulnak el, szinte biztosan csalódni fognak benne.” Az egyik legfontosabb üzenete a kezdők számára, hogy azoknak, akik most ismerkednek a jóga műfajával, nyitottságra és elfogadásra van szüksége. Óva int mindenkit attól, hogy az internetről és a social médiából tájékozódjon előzetesen, így téves elvárásokat és vágyakat keltve magában. „Az első jógaóra előtt tehát érdemes a termen kívül hagyni ezeket az elvárásokat.„ Reginát jelenleg az Orange Jóga Stúdióban találod meg, változó napszakban, ahol mindenki számára elérhető módon tart csoportos jógagyakorlásokat. Odafigyel a résztvevőkre, minden óra előtt megkérdezi a vendégeket, hogy van-e bármilyen egészségügyi panaszuk, kérdésük, mert a csoport összetétele befolyásolhatja az egyes vendégek gyakorlását, magának az órának a lefolyását, az ászának mennyiségét, nehézségét. 

 Érkezz elvárások nélkül az első jógaórádra!

 „Ha valakit egyszer már magával ragadott a jóga, szinte már javasolnom sem kell, hogy járjon folyamatosan, hiszen megteszik maguktól.” *** Én nagyon köszönöm Reginának, hogy vállalta az interjút! Igazán inspiráló volt egy ilyen elhivatott,  kitartó és céltudatos személlyel beszélgetni! További kiemelkedő sportsikereket kívánok neki! Remélem egyszer sikerül eljutnom az Orange Jóga Stúdióba egy órájára! ? A következő alkalommal a futás és a jóga kapcsolata lesz a középpontban!  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)