Magazin

Blog

Kalenji Kiprun KS light futócipő teszt

A Decathlon futó márkája, a Kalenji a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre jobb és jobb futócipőkkel van jelen ezen a cseppet sem kicsi piacon. Idén végre megérkezett az intenzív futás legfontosabb szegmensébe, a futócipők közé a két újdonság: a KD light és a KS light. Múlt héten végre tesztelhettem a KS light cipőt, összehasonlítva a jelenlegi hűséges társammal, a korábbi szériás Kiprun Long-gal. - Buczkó Bea, szenvedélyes futó tesztjét olvashatjátok a cipőről.

Kezdjük a száraz tényekkel. Miben különbözik a KS light és a Long? A két cipő összehasonlítása adja magát, hiszen mindkét modellt hosszabb futásokra, akár maratoni távig is ajánlja a márka.

Ami mindkét cipőben megtalálható:

  • K-ring: ütéscsillapító gyűrű, amely elosztja a becsapódáskor keletkezett rezgést, így hatékonyan védi a hátat, térdet, ízületeket.
  • Kalensole: habszivacs, 1000 km-ig garantált tartóssággal, a hagyományos habszivacshoz képest 34%-kal jobb ütéscsillapítással és 25%-kal több energiavisszaadással.
  • K-only koncepció: ennek köszönhetően a cipők minden lábállásra megfelelőek.
  • 10 mm-es drop
 A KS light futócipőt 10 km-től maratoni távig ajánlott használni

Ezek alapján az ütéscsillapítást ebből a cipőből sem spórolták ki. Nemhiába kapta a nevébe a KS jelzést, amely a Kiprun Stability kifejezés rövidítése.

Na de akkor mi változott?

A legnagyobb újítást szintén megmutatja a termék neve: light. Míg a Long 43-as méretben 330 gramm, addig a KS light –dobpergést kérek!- csak 290 gramm. Ehhez a csökkentéshez a Kalenji teljesen átszabta a cipő felső részét

Jöjjön a cikk szubjektív része:

A tesztelést az alábbi metódussal végeztem el: 10 km-t futottam összesen, 2.5 km-enként váltva a Longomat és az új KS lightot. Így megtapasztalhattam, hogy milyen érzés egyik cipő után belebújni a másikba. Hát röviden-tömören: nagyon furcsa! :) 

A Long és a KS light között látható a különbség

Már a felvételnél is egyértelművé vált a különbség: 

 Bal oldalon a Long, jobb oldalon a KS light

 A Long jóval robosztusabb. Hozzáteszem, én szeretem, hiszen az én ízületeimnek és futóstílusomnak szüksége van alapos csillapításra. A KS light-tól először megijedtem, hiszen futás közben éreztem a talp alján lévő gördülést segítő sávot:

 A talp alján található egy gördülést elősegítő sáv

 Gondoltam, hogy így bizony nem leszünk jóban, de szerencsére ez az érzés kevesebb, mint 1 km múlva elmúlt. Picit keményebbnek éreztem az új modellt, holott csillapításilag van benne annyi, mint a Longban. A Long puhaságát egyébként érte pár kritika, így valószínűleg ez az érzetbeli különbség csak az új modell javára válik majd. A fűző továbbra is lapos, nem oldódott ki. A nyelv szuperül a lábszáramra simult. Bár a cipőt természetesen futásra tervezte a Kalenji, azért én lenyomtam benne egy munkanapot is (Ez NEM az ajánlott felhasználási körülmény! J:)) mert kíváncsi voltam, hogy okoz-e bármi irritációt. Jelentem, nem okozott! Ajánlom mindenkinek ezt a cipőt, aki hosszabb távokat fut (persze, amiben lehet 42 km-t futni, abban 5-öt is lehet ;) ) és megbízható társat keres az aszfaltra!  

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)