Magazin

Blog

Kalenji kód

Akik régebb óta viselik a Decathlon saját futómárkáját, a Kalenji-t, azoknak bizonyára feltűnt hogy az évek során mekkora mértékben javult a cipők minősége. A márkahűek biztosan észrevették azt is, hogy a felhasználási területtől függően különböző rövidítésekkel látta el a gyártó a lábbeliket. Ezek jelentéséről beszéljünk most egy kicsit.

Sokan gondolják még mindig, hogy a Decathlon az alacsony árfekvésével csak a kezdő futókat szólítja meg. Őszintén szólva, én is sokáig azt hittem. Bennem, a Kiprun SD megismerése oszlatta szét ezt a tévhitet 2017 nyarán. Meglepetésemre semmilyen kompromisszumot sem kellett kötni a viselésekor, és azóta is hűséges felhasználója vagyok a márkának. A vásárlótérben és a képzésen is elmondom, hogy az első áras cipőnkben is el lehet kezdeni a barátkozást a futással. 

Az ár-érték stratégiának köszönhetően végig tudjuk követni a futók fejlődését. Akik jártasak az áruházainkban, azoknak nem számít újdonságnak a hír, hogy a különböző típusú termékeket úgynevezett családelválasztó kék szalagokkal választjuk el. Ha másért nem vették észre eddig, az biztosan feltűnt már többeknek, hogy a gyerekek nagy előszeretettel rángatják az "indákat". Az sem számít ritkaságnak, hogy valaki azt gondolja róla, hogy cipőkanál.

Az ínyenceknek azonban a piros jelzésen túli "világ" a kedvenc, hisz ott a kifutó termékek között kincsekre lehet lelni időnként. Termékeink a minőségi követelmények alapján helyezkednek el, mint például alkalmi hobbi, rendszeres hobbi, és a teljesítményért futóknak szánt cipők. Itt találhatóak javarészt a külső márkás cipők is.
 

Rendezett és átlátható polcképpel várjuk vásárlóinkat.

A cipőtervezést az alacsonyabb árfekvés ellenére is nagyon komolyan veszi a Kalenji. Külön laborral dolgoznak a sérülések vizsgálatához. Egyetlen cipő összes részében 150 ember munkája  van benne, és a gyártása 60-70 percet vesz igénybe. A cipőket 18 hónapig fejlesztik és az ütéscsillapításhoz többször visszatérnek. További szempont a kényelem, a hőtartás, a láthatóság, és a sérülések elkerülése. 
Mindezek eredményeként, már a rendszeres hobbi kategóriában is tudunk 1000 km-t teljesítő cipőket ajánlani, ilyen a Run Confort és Support Control.

Ez óriási szó, hisz a fogyasztói társadalom üzeneteként, a legdrágább cipőkkel szemben is ennyi az elvárás.

Futóktól, futóknak!

A célokért futók számára, a Kiprun előnevet viselő termékeink a legalkalmasabbak. Talán nem véletlen, hogy a megnövekedett versenyzési lehetőségeknek köszönhetően a leglátványosabb fejlesztések ebben a szegmensben mentek végbe. 2013-ban úgy döntött a márka, hogy francia élvonalbeli atléták véleményét is kikéri a fejlesztések során (Benjamin Malaty, 2 óra 12 perces maratonfutó). Az éveken át tartó tesztelés eredménye az lett, hogy a 2016-os és a 2017-es modellek már nagyobb figyelmet követeltek a felhasználók körében. A gyorsabb futás érdekében sokat dolgoztak a kis súlyon és a dinamizmuson, a hosszabb távok érdekében pedig a stabilitás és a kényelem javításán. A minőségi lábbelik gyártásának üzenetét, a termékek nevében is kívánták érzékeltetni.

Kiprun (keep on running) = „FUSS TOVÁBB”!

A márkát azonban más is inspirálta. A 2000 m-es magasságban, Nyugat-Kenya fennsíkján, Eldoret-ben élnek a kalendzsik: ennek a nomád törzsnek a nevéből származik a KALENJI márkanév. Kézenfekvőnek tűnt a legendás kenyai futók miatt is, akiknek KIP-pel kezdődik a nevük.

Így lett a "keep run"-ból "KIPRUN"

Míg a hobbicipőink nagy részét utcai viseletre használják, addig a Kiprun cipőkre már a szakma is kezdi felkapni a fejét. Az elmúlt három évben a Mozgásvilág cipőtesztjein is derekasan helyt álltak cipőink, a "nagyok versenyében".

A Mozgásvilág futócipő tesztjének egyik nyertese, megújult külsővel várja a 2021-s évet.

Kiprun kód

A felhasználástól függően három területet különböztetünk meg. 

Aerob, vagy mai divatnak megfelelő kifejezéssel a zsírégető tartományban történő futásra:

-A 2016-17-es évben a Kiprun LD névre "hallgattak" cipőink. (Long Distance = hosszútáv)

-A 2018-as modelleknél már eltűnt D betű, és csak Kiprun Long néven lett az egyik közönségkedvenc.

-2019-re is megmaradt ez a modell új színekkel, de kapott egy társat a  Kiprun KS Light "személyében".

A szakma, ugyanis könnyebb cipőkért "kiabált", és ezt az igényt elfogadva, megszületett a Long könnyített verziója. Az S (stability), a stabilitást és a megbízhatóságot sugallja, míg a Light szó a 4 dkg súlycsökkenésre utal, amivel megközelítette a Kiprun Fast félverseny cipők súlyát. (1 dkg a különbség)

-2020-ban, megmaradt mindkét szuper modell, de a Kiprun Long megújult egy kicsit. (Kiprun Long 2) Módosították a cipő elülső és középső részét, hogy növeljék a kényelmet és csökkentsék a sérülések kockázatát. (különösen a lábboltozatra figyeltek) Új kaucsuk a külső talprészen, ami 37%-al jobb tapadást nyújt, különösen nedves talajon.

Iramjáték (Fartlek) edzésekre és tempófutásra:

A Kiprun LD párját, az SD rövidítéssel látta el a márka, jelezve hogy a rövidebb pörgős futásokra ajánlja a cipőt.

2018-ban Kiprun Fast lett a neve a dinamikus cipőnek, utalva arra hogy ez egy gyors futásra alkalmas lábbeli. (Fast = gyors, sebes)

2019-re a Kiprun Fast, új társat kapott a Kiprun KD Light személyében, ami egy pár dekagrammal könnyebbre (256 gramm, 43-as méretnél) sikeredett nála. A súlycsökkentés érdekében, csak az Up' Bar maradt meg a Kiprun technológiák közül, ezért ennek a cipő viselésekor sokkal nagyobb szerepe van a kellő edzettségi szint elérésében. A Kiprun Fast 2 -n, a láb elülső és középső részét módosították, hogy növeljék a kényelmet és csökkentsék a sérülések kockázatát (különösen a lábboltozatnál) Az új kaucsuk a talpon, 35%-al jobb  tapadás biztosít, különösen nedves talajon.

2020-ra a meglévő modellek finomhangolásán túl, egy újdonsággal jelezte a tervezőgárda, hogy a megnövekedett igényeknek eleget tudnak tenni. Az újdonság pedig nem más, mint a Kiprun KD Plus. Megjelenésében is igen tetszetős új design mellett a műszaki paraméterek is megnyugtatóak. Visszakerültek az előbb említett könnyebb tesónál kihagyott technológiák, (K-Ring és a K-only) és a dinamika fokozásáért a Kalensole közbülső talp felel. Mindezek mellett, a súlya, a Kiprun Fast - nál könnyebb lett 1,3 dkg-mal, de a párnázottsága megfelel a különlegességekre vágyók igényeinek is. (43 -as méretben, 267 gramm.)

Könnyű súlya mellett is megbízható útitárs.

Résztávos edzésre és versenyre:

2017-ben még "Kiprun Race 17"- néven lehetett versenycipőt vásárolni nálunk.

2019-től azonban a Kiprun Ultralight (Dynamism lightness) felel az egyéni csúcsok megdöntéséért. Az Up' Bar - nak köszönhetően jobb az elrugaszkodás. Varrás nélküli technológia, hogy csökkenjen a kidörzsölődés veszélye. Még könnyebb EVA habszivacs ás ultra szellőző mesh anyag  200g a 43-as méret / 170g a  39-es méret. 5 csillagos kaucsuk a tökéletes tapadásért (ugyanaz, mint a terepfutó cipőknél) 
Mint látható, minden adott ahhoz, hogy évről évre jobb eredményeket érjünk el.

A Kalenji és a Kiprun cipőkben alkalmazott technológiák

Up’bar (dinamizmus): Pebax® (műanyag) összetevő, ami nagyobb lendületet biztosít.
K-only (minden lábtartás): Technológia, melynek köszönhetően a cipő bármilyen lábtartáshoz megfelelő.

K-ring (ütéscsillapítás): Gyűrű alakúra öntött habszivacs, mely jobban csillapítja az ütéseket, mint a talp többi része. 
Kalensole (ütéscsillapítás): A közbülső talpban használt EVA.

Három év munkával kifejlesztett, exkluzív összetevő, ami megfelel az elvárásoknak, és 1000 km után is csillapítja az ütéseket.

Remélem, hogy sikerült tiszta vizet önteni a pohárba, és ezután többen nagyobb bizalommal fognak fordulni a Decathlon saját márkás termékei felé. Kicsit sajnálom, hogy nem most vagyok élvonalbeli atléta, mert kíváncsi lennék arra, hogy milyen eredményekre lennék képes ezekben a cipőkben.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)