Magazin

Blog

Kánikula túlélő tippek lovasoknak

Nehezen viseled a nagy meleget? Nem szégyen, és nem is vagy vele egyedül. A klímaváltozás minden szabadtéri sport szerelmesét érinti. Ha Te is szeretnéd elviselhetővé tenni a mindennapos lovon töltött óráidat nyáron, olvasd el az alábbi néhány tippet!

#1. Lovagolj reggel, vagy este

Amennyire lehetséges, jobb ha elkerülöd a legmelegebb órákban való sporttevékenységet. Többet ésszel, mint erővel. Én a korán kelés híve vagyok, mert munka után nehezebben veszem rá magam, hogy még másfél órát elvegyek a magánéletemből, de lehet, hogy Neked pont az esti lovaglás jön be, amikor gyorsabban hűl a levegő, és szépen megy le a nap.

#2. A fedeles azért van, hogy használd

És nem csak akkor, amikor szakad az eső, vagy a kinti pálya már megfagyott. Egyáltalán nem szégyen, és nem számít úri huncutságnak ebben a rekkenő hőségben is igénybe venni, főleg akkor, ha a szellőztetése is megoldott. Nyilván mi lovasok, mind kemények vagyunk, mint a kád széle, de minek szenvedni, ha nem muszáj? Kimondottan jóleső tud lenni nem hőgutát kapni tetszőleges napszakban kint a tűző napon. Próbáld csak ki.

#3. Vizet inni ér

Lóháton is. Ha úgy érzed, vigyél magaddal egy kulacs vizet, tedd le valahová, és ha húsz perc, fél óra után jól esne inni, élj a lehetőséggel. A megfelelő hidratáltság több mindent befolyásol, mint gondolnád. Fontos, hogy már reggeltől tudatosan figyelj rá, hogy elég folyadékot igyál. A kávét ne számold bele, sőt, vízhajtó hatása is van. :) A felnőttek számára irányadó napi folyadékbevitel 30-50 ml/testtömeg kg. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kg súlyú lovasnak 1,8-3 litert ajánlott meginni egy átlagos napon. Ha intenzíven sportolsz, vagy a lovak körüli fizikai munkából is kiveszed a részedet, akkor ennél többre is szükséged lehet.

#4. Locsold, vizezd magad- lovaglás előtt/közben

Ha nagyon nem bírod a meleget, vízezd be a hajadat, tarkódat, karjaidat mielőtt lóra ülnél. Ha rájössz, milyen sokat segít, egy szórófejes pumpás flakonba készíthetsz magatoknak egy kis vizet a pálya mellé, és időnként befújhatod magatokat vele, igazán kellemes és könnyű rászokni. Plusz pont, ha a lovad bírja a pályalocsolást, és hajlandó elközlekedni alatta, amikor éppen működik. Sokkal egyszerűbben felfrissülhettek így mindketten. 

#5. Világos színeket hordj

A fekete cuccaidat tedd el máskorra. Ha még nem próbáltad, mennyire más érzés egy fehér pólóban lovagolni egy órát a napon, illetve egy feketében tenni ugyanezt, tedd meg egyszer és egyértelmű lesz, hogy miért ajánlom a világos színeket. Ugyanez érvényes a kobakokra is. Minél világosabb a színe, annál kevésbé hevül fel, és annál kellemesebb érzés lesz a viselete. Bár sosem szoktam ajánlani, mert más szabvány, és hivatalosan nem arra való, de a távlovasok többsége világos színű kerékpáros sisakban szokott lovagolni és versenyezni. Nem véletlenül. 

#6. Egy árnyékos terep mindig jó választás

Terepre járni szükséges egy sokoldalúan képzett lónak. Heti 1-2 alkalommal ajánlott vele színesebbé tenni az egyébként könnyen monotonná váló benti munkát. Ha pedig van a közeledben olyan tereplehetőség, ahol tudsz árnyékban lovagolni, akkor összekötheted a kellemeset a hasznossal. Pláne, ha közben még olyan vízpart mellett is elhaladtok, ahol lehet egy kicsit lábat áztatni. Ha kimerészkedtek, duplán érdemes gondolni a rovarvédelemre. Lovad hálás lesz érte.

#7. Naptej, naptej, naptej

Bőröd UV-védelme kiemelten fontos, akkor is, ha csak a karod és az arcod érintkezik a nap sugaraival. Mindenképpen gondolj rá, használj naptejet és ha lovad orra érzékeny, leégős, nyugodtan használd az ő védelmére is! Vízállót érdemes választani, vagy olyat, ami kimondottan sportoláshoz való, így nagyfokú izzadás esetén is megfelelő védelmet nyújt.

#8. Ne most akard megváltani a világot

Vannak napok, amikor be kell látni, hogy egyszerűen túl meleg van a kemény munkához. Ilyenkor saját és lovad érdekében kicsit vegyél vissza a tempóból, és a lovon töltött időből. Az sem ördögtől való, ha csak sétálni ülsz fel. Élőlények vagytok, te is és a lovad is, nem elvárható egyikőtöktől sem, hogy 35-40 fokban a maximumot nyújtsátok. Nincs az a verseny, ami megérne egy napszúrást, vagy egy hőgutát. Vigyázzatok magatokra!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)