Magazin

Blog

Karbon talpú cipő a KIPRUN-tól

Egy fantasztikus hírt hoztam el nektek! A KIPRUN fejlesztő mérnökei, Yoann Kowal Európa-bajnokkal az élen megalkották a KIPRUN KD900X-et, a márka első szénszálas futócipőjét. Ezt szeretném most bemutatni.

Kinek való a szénszálas cipő?

Ha le akarom egyszerűsíteni a kérdést, akkor azt mondhatnám, hogy azoknak, akik fejlődni, illetve gyorsulni szeretnének. Egy bizonyos szintű gyorsulást az aerob tartományban végzett edzésekkel is szerezhetünk. Akik számára a sebesség és a saját rekordok megdöntése is a célkeresztbe kerülnek, már nem csak kilométer gyűjtésből áll a felkészülés. Résztávos edzéseken építik fel a versenyen kívánt tempó elérését. A gyors futásnál fontos, hogy a cipő talpában ne vesszenek el a becsapódási energiák, hanem a következő lépés dinamikáját határozzák meg. A karbonbetétes cipők maximálisan kielégítik ezt az elvárást. Mindannyian emlékszünk még a tesiórákra, amikor a szekrényugrásnál rugósdobbantóról rugaszkodtunk el, hogy sikeresen hajtsuk végre a kis, illetve a nagy macskaugrást! Nem volt mindegy, hogy a dobbantó melyik részére jön ki a nekifutás, mert ellenkező irányba is dobhatott. Hasonló a helyzet a karbon talp által nyújtott előnyök kihasználásával is. 

Olvastam olyan véleményeket, hogy csak a 4 perces kilométereket tudó (15 km/h) futóknak ajánlott, de szerintem a lassabban futók is megtapasztalhatják, hogy az izomzatuktól és a koordinációjukól függően, mennyi előnyt jelent számukra a technológia. Az eddig megszokott vékonytalpú versenycipőkhöz képest sokkal robosztusabbak, és 30-40 grammal nehezebbek lettek a szénszálas cipők. Ugyanakkor, az újonnan kikísérletezett anyagokkal el tudták érni azt, hogy a karbonlap által szolgáltatott dinamika kerüljön előtérbe a súlycsökkentéssel szemben. Ezt a törekvést erősíti meg az a tény is, hogy már 2 órán belüli maratonról is beszélhetünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak ilyen színtű futók használhatják. 

Ha világcsúcsokat nem is, de olimpiai kvalifikációt hozhat sokak számára az új fejlesztés.

Forradalmi újítás a futócipő gyártásban

A futótársadalmat kiszolgáló karbonlemezes technológia nem egészen újkeletű. A hatszoros Paralimpiai bajnok, Oscar Pistorus a 2011-es Atlétikai Világbajnokságon az egészséges futók között próbált szerencsét, egy orvosbiológiai mérnök által kifejlesztett J alakú szénszálas protézissel. Talán, a Dél-Afrikai sprinter története is hozzájárult a futócipők forradalmi megújulásához. Az elmúlt években szinte minden hosszútávfutó világcsúcs megdőlt, ami elsősorban a futócipőkbe épített karbonbetétnek volt köszönhető. Sokáig vitatkoztak azon, hogy ezeket a csúcsokat hitelesítsék-e, mert már meg nem engedhető segítséget nyújt a futók számára. A 60-as években, a rekortan pályák megjelenése is hasonló helyzetet teremtett. Szinte napról napra dőltek meg a salakpályás eredmények, úgyhogy ezt a forradalmasítást is a világ fejlődésének tudják be. Nagy vihart kavart a megjelenése, de mára már elfogadta a közvélemény, sőt már szinte elvárás lett egy valamire való futócipőgyártó cégtől, hogy ezt az igényt is kielégítse. 

Tervezőcsapatunk is felvette a kesztyűt és megalkotta ezt a dinamikus, könnyű és tartós futócipőt, amelynek 8mm-es a Dropja. A KIPRUN KD900X tervezésekor nem kötöttek kompromisszumot a kényelem és a tartósság tekintetében. Könnyű anyagokat választottak, aminek az eredményeként 225 g lett a cipő, 42-es méretben. A VFOAM habszivacs Pebax® anyaga, 20%-kal javítja a dinamikát. A habszivacs / karbonlemez kombináció a visszaadott energia 75%-át eredményezi. A fejlesztéseknek köszönhetően, gyorsulhatsz és fejlődhetsz. A jelenleg piacon lévő cipők 80 ezer forinttól kaphatóak, de nem ritka, hogy öt számjegyű összeget fizethetsz értük, és mindössze 3-400 km-t tudnak. A fenntarthatósági szempontokra nagy hangsúlyt helyező Kiprun tervező csapata, 1500 km lefutására tervezte ezt a versenycipőt, ami egy km gyűjtő cipőtől sem elvárható manapság. Az ára pedig "mindössze" 59 990 Ft. Nem kell többé választani a teljesítmény és a tartósság között. A versenycipők, illetve a szénszálas cipők között egyedülállónak mondható. 

Franciaországban már óriási sikert aratott a megjelenése, így csak idő kérdése, hogy kis hazánkban is egyre többen megismerkedjetek vele, és átírjátok az egyéni rekordjaitokat. Ne tévesszen meg senkit sem, hogy a női és a férfi modell is ugyanolyan színű lett. Sárga, narancssárga és rózsaszín árnyalatokkal díszített fehér szín mutatós megjelenést kölcsönöz neki. Sajnos, csak online készlet áll rendelkezésetekre egyelőre, aminek az elfogadása talán már nem okoz különösebb gondot. A Decathlon hűségprogramnak köszönhetően nem kell nagy rizikót vállalnotok ahhoz, hogy kipróbáljátok az "űrtechnikai" fejlesztést, és megismerjétek a rátok gyakorolt hatását.

Az akadályfutást utcai futásra cserélte "hősünk", de még mindig hasznos eszköz maradt a nyújtáshoz.

A KIPRUN is beszállt a versenybe 

A nagy márkák óriási presztizst vívnak a világcsúcsokért, illetve Major versenyek trófeáiért küzdő sportolókért. Nem teszi ezt másként a KIPRUN fejlesztő csapata sem. Az első tagja pedig Yoann KOWAL lett, akiaz atlétika világában nem ismeretlen név. Többszörös francia bajnok, 1500 méteren és 3000 méteres akadályfutásban. 2014-ben Európa-bajnok és a 2016-os riói olimpiai játékokon ötödik helyezést ért el. Az egyre nagyobb ambícióval rendelkező sportoló nem akar itt megállni, hanem a mitikus maratoni távra, sőt a következő, 2024-es párizsi olimpiára való kvalifikációra törekszik! Nem kis feladat ez, hiszen az olimpiai szint 2 óra 09' 40". Nem csak egy szponzori szerződésről beszélhetünk Yoann személyében, aki az Adidas ajánlatát is mérlegelve döntött a Kiprun mellett. Döntéséhez nagyban hozzájárult az a lehetőség, hogy a fejlesztésben is komoly szerepet kapott. Ezzel egy nagyon régi álma valósult meg. A közös munka első nagy eredménye KIPRUN KD 900X. 

Arra számít a márka, hogy az együttműködéssel a termékei még tovább fejlődnek, és megfelelnek a legigényesebb sportolók elvárásainak. Yoann tapasztalatait a jövőbeli cipő-, textil- és kiegészítők tervezésénél is figyelembe veszik. Minden edzésén, illetve a versenyén segíteni fogja a 2024-es párizsi olimpiára való kvalifikációig. "Ez a partnerség a KIPRUN-nal, egy előnyös csere számomra” – vallja, Yoann KOWAL. A lille-i félmaratonon 2022. március 20-án elért egyéni csúcsa is megerősíti ezt. 1 óra 02' 17" alatt ért célba, a KIPRUN család eddigi legdinamikusabb cipőjében. Yoann-nak tetszett a cipő kis súlya, valamint a kitűnő úttartása. Vizes talajon és az éles kanyarokban sem csökkent az elrugaszkodás dinamikája. A bemutatkozás tehát nagyon jól sikerült, izgatottan várom a folytatást! Legyen az a Kiprun termék család vagy Yoann személyes fejlődése.

Hosszú az út, de a Decathlon vezetése hisz Yoann és a KIPRUN sikerében.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)