Magazin

Blog

Kerekesszékes kézilabda - 5 ok, amiért érdemes kipróbálnod

"A francba, ez állati kemény sport!" - fakadt ki belőlem az üvöltés, amikor elhagytam a pályát. Mindössze 30 percet edzettem a magyar kerekesszékes csapattal és már ziháltam, torkom szakadtából kiabáltam az éles helyzetekben, minden izmomat megfeszítve harcoltam a labdáért, gólért. Magával ragadt ez a sport!

1. Ott lehetsz az elsők között

A kerekesszékes kézilabdát mindössze 13 éve mutatta be az Európai Kézilabda Szövetség, a magyar kerekesszékes kézilabda válogatott pedig tavaly kovácsolódott össze. Ha kipróbálod, ott lehetsz egy igazán új sportág születésénél, az elsők között!

2. Kitörhetsz a komfortzónádból

Unod a megszokott edzőtermi súlyzózást, a  handy bringát, az átlagos csapatsportokat? Na, a kerekesszékes kézit tuti nem próbáltad még! Egy vadiúj mozgásformát sajátíthatsz el, amit csak kevesen űznek, amire sokan felkapják a fejüket. Kizárt, hogy unatkozz a sport közben, mert nem a rutinszerű mozdulatokat hajtod végre, hanem a tested számára teljesen új gyakorlatokat tanulsz meg kivitelezni. 

Jó hangulat? Garantált!
Jó hangulat? Garantált!

3. Garantáltan megmozgat

Egyszerre kell figyelned a kerekesszék manőverezésére, a gyorsaságra, az ellenféllel való ütközések "túlélésére" és nem árt, ha közben betalálsz a kapuba is. Én (bár hetente több alkalommal crossfitezek és futok) az edzés másnapján olyan izmaimat éreztem, amelyeket előtte még soha. 

Biztos lehetsz a másnapi izomlázban!
Biztos lehetsz a másnapi izomlázban!

4. A lelkes hozzáállásod a lényeg - itt senki nem fog rossz szemmel nézni rád, amiért kezdő vagy

Nem hogy első alkalommal próbáltam ki a kerekesszékes kézit, de 24 éve nem jártam kézilabdapálya közelében. Képzelhetitek a teljesítményem és pontszerző képességem az első edzésen... Ennek ellenére minden csapattársam segítette a játékom, gyakran passzolt nekem. Még a tréning-mérkőzésen ellenfélként játszók is tanácsokkal láttak el. Az első gólomat olyan mámorosan ünnepelte mindenki, mintha a Nemzetek Tornájának döntőjében lőttem volna kapura. Összetartás és az új játékosok segítése - ez jellemezte az edzést. 

Imádtam az edzés minden percét!
Imádtam az edzés minden percét!

5. Akkor is kipróbálhatod, ha nincs testi sérülésed, végtaghiányod

Igen, a kerekesszékes kézilabda játékosai hisznek a sportág népszerűsítésében és az integrált sportban. Így a bemutató mérkőzések, nyílt edzések során bárki kipróbálhatja a játékot. Én is úgy kaptam erre esélyt, hogy az edzés elején kölcsönkaptam egy speciálisan sport célra gyártott kerekesszéket (mely megerősítésekkel rendelkezik a játék során történő ütközések miatt). Kedvet kaptál? Próbáld ki ezt a sportot! Írj a csapatnak!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)