Magazin

Blog

Kerékpározz télen is! - Decathlon home trainer körkép

A tél, az egyre hűvösebb időjárás közeledtével a sportszeretők körében mindig aktuális kérdés a sportolás „hogyantovábbja”. Nincs ez másképp a kerékpárosoknál sem. Többféle ok kényszeríti „ zárt-osztályra” (szoba, garázs magánya vagy a tesztoszteron-gőzös edzőterem rejteke) a kerékpárosokat. Féltjük a technikát a sós-latyakos télvíztől, a vaskos mínuszokra nincs megfelelő öltözékünk vagy épp egészségünk, ízületeink védelme szólít partvonalon kívülre.

Bárhogy is legyen, a kerékpárt letenni vétek, elherdált hetek, hónapok egész sora vár így ránk. Egy alapos téli alapozás után minőségében üdítő tavaszi szezonrajt reménye kecsegtet, amennyiben valódi megoldásra lelünk. Ha voksunk az edzőtermekre esik, úgy a különféle spinning-variációk kínálnak alternatívát vagy az avíttas szobakerékpár nyugdíj-hangulata. Ha az igazi élmény, a jól megszokott kényelem vonz, akkor az ideális partner nem lehet más, mint egy home trainer, azaz magyar köznyelvre fordítva: görgő. Ez a szerkezet manapság reneszánszát éli, hiszen a mechanikus-elektronikus eszközöket úton-útfélen megihlető „smartosítás” a home trainerek esetében sem volt tétlen az elmúlt években(erről mindjárt bővebben).

Home trainer Decathlon

A görgők legnagyobb előnye, hogy saját kerékpárodat, a saját beállításaidat használhatod. Nincs kompromisszum, nincs az idegen eszköz állítgatásából, finomhangolásából fakadó frusztráció, mint ahogy a kondi napijegyét is elfelejtheted. Amivel viszont szembe kell nézned, az a monotonitás tűrés „ingoványa”. Mert ez a bringa nem nagyon halad - áll, mint bálám szamara. Erre kínáltak a korábbi modellek megnyugtató alternatívát a különböző tájakat, versenyeket megidéző DVD-k formájában. Az egyórás intenzív edzés így sokkalta gördülékenyebbé vált.

Home trainer

Manapság viszont hódít a többek között a Zwift-el kompatibilis ANT+-os illetve bluetooth-os smart-görgők őrülete. Mi is ez? Eszközödet (kerékpárodat) csatlakoztatva a világhálóhoz, a leadott teljesítményedet a virtuális térben láthatod viszont TV-d, PC-d képernyőjén. Nem elég, hogy az adataid visszaköszönnek rád, de kerékpárodra pattanva, a nappaliból indulva járhatod be az egész világot Barcelona utcáitól San Fransisco „derékszögű” emelkedőin át – természetesen a Föld bármely pontjáról csatlakozó kollégákkal együtt. A gamification élményt tovább erősíti, hogy különböző kihívások által pontokat gyűjthetsz, fejlődhetsz, napról-napra „kipattanhat” a virtuál-imázsod. Ahogy az alábbi linken olvashatod egy erről blogolótól: „tiszta Need for Speed”.

Home trainer

A Decathlon három márka termékeit forgalmazza, sorrendben: a Tacx, az Elite és a Btwin home trainereit. Ezeket a görgőket 3 csoportra tudjuk bontani típusaik alapján: 

Klasszikus/hagyományos görgők: Ezek a legegyszerűbb (és legolcsóbb) görgők, változtatható az ellenállásuk, de semmilyen elektronika nem foglal helyet bennük, így maximum később felhelyezett szenzorok segítségével köthetjük őket össze valamilyen programmal. 

Okos görgők: Itt még manuálisan állíthatjuk az ellenállást, de már össze lehet kötni egy tablettel/okostelefonnal.

Interaktív görgők: Ezek amellett, hogy összeköthetők a fent említett programokkal, mint például a Swift, amellett ezeknek az ellenállását már automatikusan állítja a program. Itt semmi más dolgunk nincs, mint felülni, beállítani a kedvenc pályánkat, és úgy tekerni végig, mintha ott lennénk.

A lényeg persze nem változik: a görgő segít megtartani, vagy épp megerősíteni állóképességedet – formában tart és bármilyen időjárásban, bármilyen napszakban hódolhatsz kedvenc sportodnak. Csak javasolni tudom a kerékpársportok szerelmeseinek.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)